Tato bakalářská práce se věnuje problematice šesti alternativních výživových směrů, jež se staly během několika desetiletí oblíbenými po celém světe. První část této práce je věnována obecným zásadám ve výživě člověka, a to hlavně makroživinám rozebraným po biochemické stránce. Druhá část je věnována vytyčeným alternativním směrům, jejich popisu, základnímu principu, benefitech a případných nedostatcích doplněných o případy z praxe.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is focused on six alternative nutritional trends, which have become popular around the world in past several decades. The first part of this thesis deals with macronutrients biochemicaly disassembled and general principles of human nutrition. Next part of this thesis describes specific alternatives of nutrition together with fundamental principles, benefits, disadvantages and real examples of usage in real life.
Klíčová slova
Bílkoviny, tuky, sacharidy, vegetariánství, veganství, frutariánství, strava dle krevních skupin, dělená strava, strava dle Ájurvédy
Klíčová slova v angličtině
Proteins; Fats; Saccharides; Vegetarianism; Vegan; Fruitarian diet; Diet by blood group; Hay diet; Ayurveda
Rozsah průvodní práce
55 s. (96 043 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se věnuje problematice šesti alternativních výživových směrů, jež se staly během několika desetiletí oblíbenými po celém světe. První část této práce je věnována obecným zásadám ve výživě člověka, a to hlavně makroživinám rozebraným po biochemické stránce. Druhá část je věnována vytyčeným alternativním směrům, jejich popisu, základnímu principu, benefitech a případných nedostatcích doplněných o případy z praxe.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is focused on six alternative nutritional trends, which have become popular around the world in past several decades. The first part of this thesis deals with macronutrients biochemicaly disassembled and general principles of human nutrition. Next part of this thesis describes specific alternatives of nutrition together with fundamental principles, benefits, disadvantages and real examples of usage in real life.
Klíčová slova
Bílkoviny, tuky, sacharidy, vegetariánství, veganství, frutariánství, strava dle krevních skupin, dělená strava, strava dle Ájurvédy
Klíčová slova v angličtině
Proteins; Fats; Saccharides; Vegetarianism; Vegan; Fruitarian diet; Diet by blood group; Hay diet; Ayurveda
Zásady pro vypracování
1. Proveďte literární rešerši zabývající problematikou alternativní výživy a jejího významu pro člověka.
2. Definujte základní makroživiny a jejich funkce v organizmu. Diskutujte i možné zdravotní důsledky související jak s nedostatkem, tak i s přebytkem těchto složek potravin.
3. Popište možnosti alternativní výživy, jako jsou např. vegetariánství, veganství, frutariánství, strava dle krevních skupin, dělená strava, popř. strava dle Ájurvédy.
4. Diskutujte výhody příslušných alternativ, ale i možné komplikace a rizika spojená s nevhodným užíváním výše uvedených alternativních výživ.
Zásady pro vypracování
1. Proveďte literární rešerši zabývající problematikou alternativní výživy a jejího významu pro člověka.
2. Definujte základní makroživiny a jejich funkce v organizmu. Diskutujte i možné zdravotní důsledky související jak s nedostatkem, tak i s přebytkem těchto složek potravin.
3. Popište možnosti alternativní výživy, jako jsou např. vegetariánství, veganství, frutariánství, strava dle krevních skupin, dělená strava, popř. strava dle Ájurvédy.
4. Diskutujte výhody příslušných alternativ, ale i možné komplikace a rizika spojená s nevhodným užíváním výše uvedených alternativních výživ.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila zkušební komisi s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem
vedoucího bakalářské práce. Studentka odpověděla na otázky členů zkušební komise.