Bakalářská práce se zabývá konzervací potravin se zaměřením na přírodní konzervanty. Skládá se ze čtyř kapitol. První kapitola objasňuje, co to aditiva jsou, jak se rozdělují, z čeho se získávají, jaké jsou úkoly aditiv, a zachycuje legislativu související s nimi. V druhé kapitole jsou popsány konzervanty, základní principy konzervace potravin, rozdělení konzervantů dle původu a dle mechanismu účinku a jsou zde vyjmenovány konzervanty povolené v České republice. Třetí kapitola se zabývá přírodními konzervanty, jejich charakteristikou a jednotlivými přírodními konzervanty. Poslední kapitola je věnována zdravotním aspektům přírodních a syntetických konzervantů.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the food preservation with focusing on the natural preservatives. It consists of four chapters. The first chapter describes the food additives (classification, fucntions) and their corresponding legislation. In the second chapter, there is description of the food preservatives, basic principles of food preservation, characterisation of food preservatives according to their origin and their mechanism of effects. Finally, the thesis is focused on the natural preservatives and their characteristicts, and on the individual natural preservatives. The last chapter is devoted to health aspects of natural and synthetic preservatives.
Klíčová slova
aditiva potravin, konzervace potravin, přírodní konzervanty
Bakalářská práce se zabývá konzervací potravin se zaměřením na přírodní konzervanty. Skládá se ze čtyř kapitol. První kapitola objasňuje, co to aditiva jsou, jak se rozdělují, z čeho se získávají, jaké jsou úkoly aditiv, a zachycuje legislativu související s nimi. V druhé kapitole jsou popsány konzervanty, základní principy konzervace potravin, rozdělení konzervantů dle původu a dle mechanismu účinku a jsou zde vyjmenovány konzervanty povolené v České republice. Třetí kapitola se zabývá přírodními konzervanty, jejich charakteristikou a jednotlivými přírodními konzervanty. Poslední kapitola je věnována zdravotním aspektům přírodních a syntetických konzervantů.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the food preservation with focusing on the natural preservatives. It consists of four chapters. The first chapter describes the food additives (classification, fucntions) and their corresponding legislation. In the second chapter, there is description of the food preservatives, basic principles of food preservation, characterisation of food preservatives according to their origin and their mechanism of effects. Finally, the thesis is focused on the natural preservatives and their characteristicts, and on the individual natural preservatives. The last chapter is devoted to health aspects of natural and synthetic preservatives.
Klíčová slova
aditiva potravin, konzervace potravin, přírodní konzervanty
1. Proveďte literární rešerši zabývající se problematikou konzervace potravin za pomocí konzervantů přírodního původu.
2. Uveďte základní principy konzervace potravin a definujte jednotlivé typy konzervantů, a to jak dle původu, tak i dle mechanizmu účinku. Prezentujte také základní zdroje přírodních konzervantů, přičemž zohledněte především jejich dostupnost v ČR.
3. Popište hlavní důvody vedoucí k využívání potravinových aditiv přírodního původu na úkor aditiv syntetických.
4. Diskutujte zdravotní aspekty související s konzervanty potravin, a to jak přírodních, tak i syntetických. Zaměřte se nejen na vlivy pozitivní, ale také na případné vlivy negativní.
Zásady pro vypracování
1. Proveďte literární rešerši zabývající se problematikou konzervace potravin za pomocí konzervantů přírodního původu.
2. Uveďte základní principy konzervace potravin a definujte jednotlivé typy konzervantů, a to jak dle původu, tak i dle mechanizmu účinku. Prezentujte také základní zdroje přírodních konzervantů, přičemž zohledněte především jejich dostupnost v ČR.
3. Popište hlavní důvody vedoucí k využívání potravinových aditiv přírodního původu na úkor aditiv syntetických.
4. Diskutujte zdravotní aspekty související s konzervanty potravin, a to jak přírodních, tak i syntetických. Zaměřte se nejen na vlivy pozitivní, ale také na případné vlivy negativní.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů veoducího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů veoducího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího
a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.