Tato bakalářská práce je dělena na teoretickou a empirickou část. Teoretická část se zabývá rolí mikronutrientů v alternativní výživě, jsou zde popsány jednotlivé vitamíny a minerály, které se mohou v České republice používat jako doplňky stravy. Je charakterizován jejich účinek v organismu, alimentární zdroje a manifestace dysbalancí jejich hladin v organismu.
Cílem empirické části je porovnat přístup vegetariánů a veganů k doplňkům stravy a zjistit základní povědomí o vybraných mikronutrientech.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is divided into the theoretical and the empirical part. The theoretical part is focused on the role of micronutrients in alternative nutrition, individual vitamins and minerals that can be used as a food supplements in the Czech republic are described here. There is characterized their effect in the body, alimentary sources and manifestation of imbalances of their levels in the body.
The goal of the empirical part is to compare attitude of vegetarians and vegans towards food supplements and to find out about basic awareness of selected micronutrients.
Tato bakalářská práce je dělena na teoretickou a empirickou část. Teoretická část se zabývá rolí mikronutrientů v alternativní výživě, jsou zde popsány jednotlivé vitamíny a minerály, které se mohou v České republice používat jako doplňky stravy. Je charakterizován jejich účinek v organismu, alimentární zdroje a manifestace dysbalancí jejich hladin v organismu.
Cílem empirické části je porovnat přístup vegetariánů a veganů k doplňkům stravy a zjistit základní povědomí o vybraných mikronutrientech.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is divided into the theoretical and the empirical part. The theoretical part is focused on the role of micronutrients in alternative nutrition, individual vitamins and minerals that can be used as a food supplements in the Czech republic are described here. There is characterized their effect in the body, alimentary sources and manifestation of imbalances of their levels in the body.
The goal of the empirical part is to compare attitude of vegetarians and vegans towards food supplements and to find out about basic awareness of selected micronutrients.
1. Studium literatury, sběr informací a popis současného stavu řešené problematiky.
2. Stanovení cílů a metodiky práce.
3. Příprava a realizace výzkumného šetření dle stanovené metodiky.
4. Analýza a interpretace získaných dat.
5. Zhodnocení výsledků práce.
Zásady pro vypracování
1. Studium literatury, sběr informací a popis současného stavu řešené problematiky.
2. Stanovení cílů a metodiky práce.
3. Příprava a realizace výzkumného šetření dle stanovené metodiky.
4. Analýza a interpretace získaných dat.
5. Zhodnocení výsledků práce.
Seznam doporučené literatury
1. DAVIS, Brenda a Vesanto MELINA. Becoming vegan. Express edition. Summertown, Tennessee: Book Publishing Company, 2013, 283 s. ISBN 978-1-57067-295-8.
2. JOPP, Andreas. Vitaminy a stopové prvky pro zdraví. 1. vyd. Praha: Eminent, 2014, 223 s. ISBN 978-80-7281-489-3.
3. KASTNEROVÁ, Markéta. Poradce pro výživu. 1.vyd. České Budějovice: Nová Forma, 2011. 377 s. ISBN 978-80-7453-177-4.
4. MINDELL, Earl a Hester MUNDIS. Nová vitaminová bible: vitaminy, minerální látky, antioxidanty, léčivé rostliny, doplňky stravy, léčebné účinky potravin i léky používané v homeopatii. Vyd. 3. Přeložil Miloš MÁČEK. Praha: Ikar, 2010, 576 s. ISBN 978-80-249-1419-0.
5. SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ. Dietologie: pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2. dopl. vyd. Praha: TRITON, 2013, 341 s. ISBN 978-80-7387-699-9.
6. VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009, 602 s. ISBN 978-80-86659-15-2.
7. ZLATOHLÁVEK, Lukáš, a kol. Klinická dietologie a výživa. 1. vyd. Praha: Current Media, s.r.o., 2016, 424 s. ISBN 978-80-88129-03-5.
Seznam doporučené literatury
1. DAVIS, Brenda a Vesanto MELINA. Becoming vegan. Express edition. Summertown, Tennessee: Book Publishing Company, 2013, 283 s. ISBN 978-1-57067-295-8.
2. JOPP, Andreas. Vitaminy a stopové prvky pro zdraví. 1. vyd. Praha: Eminent, 2014, 223 s. ISBN 978-80-7281-489-3.
3. KASTNEROVÁ, Markéta. Poradce pro výživu. 1.vyd. České Budějovice: Nová Forma, 2011. 377 s. ISBN 978-80-7453-177-4.
4. MINDELL, Earl a Hester MUNDIS. Nová vitaminová bible: vitaminy, minerální látky, antioxidanty, léčivé rostliny, doplňky stravy, léčebné účinky potravin i léky používané v homeopatii. Vyd. 3. Přeložil Miloš MÁČEK. Praha: Ikar, 2010, 576 s. ISBN 978-80-249-1419-0.
5. SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ. Dietologie: pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2. dopl. vyd. Praha: TRITON, 2013, 341 s. ISBN 978-80-7387-699-9.
6. VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009, 602 s. ISBN 978-80-86659-15-2.
7. ZLATOHLÁVEK, Lukáš, a kol. Klinická dietologie a výživa. 1. vyd. Praha: Current Media, s.r.o., 2016, 424 s. ISBN 978-80-88129-03-5.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Hodnocení vedoucího: A
Hodnocení oponenta: D
Doplňující otázky k obhajobě:
1. Je nutné pro uvedení doplňku stravy na trh v ČR získat certifikát zdravotní bezpečnosti, nebo je to úkon dobrovolný ze strany potravinářského podniku?
2. Vzhledem k Vašemu úsilí na této práci, tak si dovoluji otázku, jaké formy edukace (zvyšování zdravotní gramotnosti), kterou v závěru Vaší diskuze zmiňujete, byste doporučila u vegetariánů a veganů?
Obhajoba bakalářské práce s prezentací dobrá.