- Všechny požadované údaje o této VŠKP jsou vyplněny.
Hlavní téma
Vrchnostenské účty moravských větví rodů Collalto a Serényi v první polovině 18. století
Hlavní téma v angličtině
-
Název dle studenta
Kuchyňské účty moravské větve rodiny Collalto v první polovině 18. století, v období hraběte Antonína Rombalda Collalto
Název dle studenta v angličtině
Kitchen Accounts of the Moravian Branch of the Collalto Family in the First Half of the 18th Century (during the Reign of Anton Rombald Count Collalto)
Tato práce se zaměřuje na kuchyňské účty původem severoitalské rodiny Collalto, konkrétně její moravské větve, v první polovině 18. století. Jedná se především o snahu najít nové poznatky o stravování šlechtické rodiny v novověku. Začátek práce pojednává o příchodu této hraběcí rodiny na Moravu a převzetí jejích majetků. Další kapitola je zaměřena na život hraběte Antonína Rombalda Collalto (1681-1740), jeho vzdělání, rodinu a dvorskou kariéru. Poté se stručně zaměřuje na výsledky výzkumu Bronislava Chocholáče, který o kuchyňských účtech rodiny Collalto, avšak zaměřených na poslední dekádu 17. století, napsal několik studií. Tento výzkum se stal, vedle samotných pramenů účetní povahy první poloviny 18. století, hlavním zdrojem informací o kuchyňských účtech této rodiny. Následují nejdelší, a pro tuto práci nejpodstatnější kapitoly, soustředěné na kuchyňské materiály z let 1725, 1753 a 1755. Je zde popsán jejich charakter, množství i cena. Stěžejní jsou pro tuto práci účty z moravského panství v Brtnici, hraběcího domu v Brně a paláce ve Vídni. Pomocí tabulek jsou shrnuty zjištěné informace tak, aby se staly co nejpřehlednějšími. Výsledky jsou porovnány se zpracovanými účty z konce 17. století. Práce se též snaží odpovědět na otázky jako: O jakou kuchyni se jedná? Pro koho se v kuchyni vařilo? Byl hrabě a jeho rodina na panství přítomen? Závěr je věnován jednoduché rekonstrukci toho, jak taková kuchyně vypadala, kdo v ní pracoval, jak se získávaly zásoby apod. Dohromady tato práce vytváří představu o stravování moravské šlechtické rodiny v první polovině 18. století.
Anotace v angličtině
This work focuses on kitchen accounts originated by the Northern Italian family named Collalto, specifically Moravian part, in the first half of the 18th century. Above all, it is an effort to find new knowledge about the eating of a noble family in modern times. The beginning of the work deals with the arrival of this count family to Moravia and the takeover of property. The next chapter focuses on the life of Count Anton Rombald Collalto (1681-1740), his education, family and court career. The work is briefly focused on the results of research by Bronislav Chocholáč, who has written several studies on the Collalto family accounts, but focused on the last decade of the 17th century. This research became the main source of information about the family accounts of this family, besides the sources of the accounting materials of the first half of the 18th century. This is followed by the longest and most important chapters focused on kitchen materials from 1725, 1753 and 1755. Their character, quantity and price are described here. Accounts from the Moravian estate in Brtnice, the Count's House in Brno and the Palace in Vienna are crucial for this work. The tables summarize the information found to make it as transparent as possible. The results are compared with processed accounts from the late 17th century. The work also tries to answer questions like: What kind of kitchen is it? Who was cooking in the kitchen? Was the Count and his family present at the estate? The conclusion is devoted to the simple reconstruction of how such a kitchen looked like, who worked in it, how to acquire supplies, etc. Together, this work creates an idea about eating in the Moravian aristocratic family in the first half of the 18th century.
Tato práce se zaměřuje na kuchyňské účty původem severoitalské rodiny Collalto, konkrétně její moravské větve, v první polovině 18. století. Jedná se především o snahu najít nové poznatky o stravování šlechtické rodiny v novověku. Začátek práce pojednává o příchodu této hraběcí rodiny na Moravu a převzetí jejích majetků. Další kapitola je zaměřena na život hraběte Antonína Rombalda Collalto (1681-1740), jeho vzdělání, rodinu a dvorskou kariéru. Poté se stručně zaměřuje na výsledky výzkumu Bronislava Chocholáče, který o kuchyňských účtech rodiny Collalto, avšak zaměřených na poslední dekádu 17. století, napsal několik studií. Tento výzkum se stal, vedle samotných pramenů účetní povahy první poloviny 18. století, hlavním zdrojem informací o kuchyňských účtech této rodiny. Následují nejdelší, a pro tuto práci nejpodstatnější kapitoly, soustředěné na kuchyňské materiály z let 1725, 1753 a 1755. Je zde popsán jejich charakter, množství i cena. Stěžejní jsou pro tuto práci účty z moravského panství v Brtnici, hraběcího domu v Brně a paláce ve Vídni. Pomocí tabulek jsou shrnuty zjištěné informace tak, aby se staly co nejpřehlednějšími. Výsledky jsou porovnány se zpracovanými účty z konce 17. století. Práce se též snaží odpovědět na otázky jako: O jakou kuchyni se jedná? Pro koho se v kuchyni vařilo? Byl hrabě a jeho rodina na panství přítomen? Závěr je věnován jednoduché rekonstrukci toho, jak taková kuchyně vypadala, kdo v ní pracoval, jak se získávaly zásoby apod. Dohromady tato práce vytváří představu o stravování moravské šlechtické rodiny v první polovině 18. století.
Anotace v angličtině
This work focuses on kitchen accounts originated by the Northern Italian family named Collalto, specifically Moravian part, in the first half of the 18th century. Above all, it is an effort to find new knowledge about the eating of a noble family in modern times. The beginning of the work deals with the arrival of this count family to Moravia and the takeover of property. The next chapter focuses on the life of Count Anton Rombald Collalto (1681-1740), his education, family and court career. The work is briefly focused on the results of research by Bronislav Chocholáč, who has written several studies on the Collalto family accounts, but focused on the last decade of the 17th century. This research became the main source of information about the family accounts of this family, besides the sources of the accounting materials of the first half of the 18th century. This is followed by the longest and most important chapters focused on kitchen materials from 1725, 1753 and 1755. Their character, quantity and price are described here. Accounts from the Moravian estate in Brtnice, the Count's House in Brno and the Palace in Vienna are crucial for this work. The tables summarize the information found to make it as transparent as possible. The results are compared with processed accounts from the late 17th century. The work also tries to answer questions like: What kind of kitchen is it? Who was cooking in the kitchen? Was the Count and his family present at the estate? The conclusion is devoted to the simple reconstruction of how such a kitchen looked like, who worked in it, how to acquire supplies, etc. Together, this work creates an idea about eating in the Moravian aristocratic family in the first half of the 18th century.
Cílem bakalářské práce je komparativní analýza účetních záznamů severoitalského rodu Collalto a uherského rodu Serényi, jejichž větve sídlily na Moravě od 17. století. V centru pozornosti budou zejména kuchyňské účty, účty dvora a osobní vydání členů obou rodin z první poloviny 18. století (Karel Antonín Serényi 30. léta 18. stol., Antonio Rombaldo Collalto 50. léta 18. stol.). Pozornost se zaměří na porovnání obsahu a charakteru jednotlivých účetních položek obou rodů a pokusí se o jednoduchý náhled do tržních cen tehdejší doby. Získané informace o každodennosti, stravování, zásobování a ekonomické náročnosti fungování raně novověkých šlechtických rodů budou následně zasazeny do kontextu již publikovaných prací na toto téma. Prameny se nachází v Moravském zemském archivu v Brně ve fondech G 169 Rodinný archiv Collaltů Brtnice, F 19 Ústřední správa Collaltů Brtnice, G 77 Rodinný archiv Serényiů Lomnice a F 26 Ústřední správa Serényiů Lomnice.
Zásady pro vypracování
Cílem bakalářské práce je komparativní analýza účetních záznamů severoitalského rodu Collalto a uherského rodu Serényi, jejichž větve sídlily na Moravě od 17. století. V centru pozornosti budou zejména kuchyňské účty, účty dvora a osobní vydání členů obou rodin z první poloviny 18. století (Karel Antonín Serényi 30. léta 18. stol., Antonio Rombaldo Collalto 50. léta 18. stol.). Pozornost se zaměří na porovnání obsahu a charakteru jednotlivých účetních položek obou rodů a pokusí se o jednoduchý náhled do tržních cen tehdejší doby. Získané informace o každodennosti, stravování, zásobování a ekonomické náročnosti fungování raně novověkých šlechtických rodů budou následně zasazeny do kontextu již publikovaných prací na toto téma. Prameny se nachází v Moravském zemském archivu v Brně ve fondech G 169 Rodinný archiv Collaltů Brtnice, F 19 Ústřední správa Collaltů Brtnice, G 77 Rodinný archiv Serényiů Lomnice a F 26 Ústřední správa Serényiů Lomnice.
Seznam doporučené literatury
Bronislav CHOCHOLÁČ, Collaltovské kuchyňské účty z 2. poloviny 17. století. Příspěvek ke studiu šlechtické každodennosti, Sborník prací Filozofické fakulty brněnské univerzity C, řada historická 43, 1994, č. 41, s. 45-53; Bronislav CHOCHOLÁČ, Brněnské hostiny u nejvyššího zemského komorníka na konci 17. století, in: Bronislav Chocholáč - Libor Jan - Tomáš Knoz (edd.), Nový Mars Moravicus aneb sborník příspěvků, jež věnovali prof. Dr. Josefu Válkovi jeho žáci a přátelé k sedmdesátinám, Brno 1999, s. 489-499; Bronislav CHOCHOLÁČ, Návštěvy u nejvyššího zemského komorníka. Dvůr a hosté Františka Antonína hraběte Collalta v Brně koncem 17. století, in: Váslav Bůžek - Pavel Král (edd.), Aristokratické rezidence a dvory v raném novověku (Opera historica 7), České Budějovice 1999, s. 575-595;Bronislav CHOCHOLÁČ,Manželkou nejvyššího zemského komorníka koncem 17. století: Anna Marie Teresie Collaltová, in: Historik na Moravě. Profesoru Jiřímu Malířovi, předsedovi Matice moravské a vedoucímu Historického ústavu FF MU, věnují jeho kolegové, přátelé a žáci k šedesátinám. Brno, 2009, s. 645-655; Pavla HASILOVÁ, "Maria Elisabetha Gräfin Sereni approbiert": studie k poznání šlechtické domácnosti v raném novověku, in: Archivum Trebonense 13, 2014, s. 177-196; Jiří KUBEŠ, Rosenbergica 1. Rožmberské "kuchyňské" účty. Možnosti a využití, Scientific Papers of the University of Pardubice, Series C, Faculty of Humanities, 7, 2001, s. 17-24; Jiří KUBEŠ, Zásobování sídel Petra Voka z Rožmberka potravinami (1592-1602), Jihočeský sborník historický 68, 1999, s. 255-289.
Seznam doporučené literatury
Bronislav CHOCHOLÁČ, Collaltovské kuchyňské účty z 2. poloviny 17. století. Příspěvek ke studiu šlechtické každodennosti, Sborník prací Filozofické fakulty brněnské univerzity C, řada historická 43, 1994, č. 41, s. 45-53; Bronislav CHOCHOLÁČ, Brněnské hostiny u nejvyššího zemského komorníka na konci 17. století, in: Bronislav Chocholáč - Libor Jan - Tomáš Knoz (edd.), Nový Mars Moravicus aneb sborník příspěvků, jež věnovali prof. Dr. Josefu Válkovi jeho žáci a přátelé k sedmdesátinám, Brno 1999, s. 489-499; Bronislav CHOCHOLÁČ, Návštěvy u nejvyššího zemského komorníka. Dvůr a hosté Františka Antonína hraběte Collalta v Brně koncem 17. století, in: Váslav Bůžek - Pavel Král (edd.), Aristokratické rezidence a dvory v raném novověku (Opera historica 7), České Budějovice 1999, s. 575-595;Bronislav CHOCHOLÁČ,Manželkou nejvyššího zemského komorníka koncem 17. století: Anna Marie Teresie Collaltová, in: Historik na Moravě. Profesoru Jiřímu Malířovi, předsedovi Matice moravské a vedoucímu Historického ústavu FF MU, věnují jeho kolegové, přátelé a žáci k šedesátinám. Brno, 2009, s. 645-655; Pavla HASILOVÁ, "Maria Elisabetha Gräfin Sereni approbiert": studie k poznání šlechtické domácnosti v raném novověku, in: Archivum Trebonense 13, 2014, s. 177-196; Jiří KUBEŠ, Rosenbergica 1. Rožmberské "kuchyňské" účty. Možnosti a využití, Scientific Papers of the University of Pardubice, Series C, Faculty of Humanities, 7, 2001, s. 17-24; Jiří KUBEŠ, Zásobování sídel Petra Voka z Rožmberka potravinami (1592-1602), Jihočeský sborník historický 68, 1999, s. 255-289.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
portréty, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
1. Představení bakalářské práce a posudků.
2. Rozprava na téma výhody a limity zvoleného pramenného materiálu.
3. Otázky k rozpravě: kuchařské knihy v raném novověku. Jídelníček v době církevních slavností.