Na základě české a německé odborné literatury budou v bakalářské práci stanoveny definice a představy kýče v rámci obou kulturních společenství. Pomocí dalších médií se určí, jestli má kýč spíše oblibu či odsouzení v praktickém životě, popřípadě, jestli je komerčně úspěšný nebo ekonomický propadák. Na základě těchto studií budou objasněny rozdíly mezi německým a českým chápáním pojmů jako je vkus, elegance a umění nebo naopak chápání pojmu kýč a jeho triviální útvary, znaky nebo projevy.
Anotace v angličtině
Based on Czech and German literature, definitions and concepts of kitsch within both cultural communities will be analyzed in this bachelor thesis. Using other media, it will be determined whether kitsch is rather popular with people or it plays a negative role in the practical life. It will also be assessed if kitsch is commercially successful or if it is an economical failure. Based on these studies, such the differences between German and Czech understanding of the concepts such as taste, elegance and art, or vice versa understanding of concepts kitsch and its trivial forms, sings or manifestations will be clarified.
kitsch, characteristics, differences, culture, the Czech Republic, Germany, success, failure, taste, elegance, art
Rozsah průvodní práce
59 s.
Jazyk
NE
Anotace
Na základě české a německé odborné literatury budou v bakalářské práci stanoveny definice a představy kýče v rámci obou kulturních společenství. Pomocí dalších médií se určí, jestli má kýč spíše oblibu či odsouzení v praktickém životě, popřípadě, jestli je komerčně úspěšný nebo ekonomický propadák. Na základě těchto studií budou objasněny rozdíly mezi německým a českým chápáním pojmů jako je vkus, elegance a umění nebo naopak chápání pojmu kýč a jeho triviální útvary, znaky nebo projevy.
Anotace v angličtině
Based on Czech and German literature, definitions and concepts of kitsch within both cultural communities will be analyzed in this bachelor thesis. Using other media, it will be determined whether kitsch is rather popular with people or it plays a negative role in the practical life. It will also be assessed if kitsch is commercially successful or if it is an economical failure. Based on these studies, such the differences between German and Czech understanding of the concepts such as taste, elegance and art, or vice versa understanding of concepts kitsch and its trivial forms, sings or manifestations will be clarified.
kitsch, characteristics, differences, culture, the Czech Republic, Germany, success, failure, taste, elegance, art
Zásady pro vypracování
Student se na základě teoretických statí v odborné literatuře české a německé pokusí stanovit definice a představy kýče v rámci obou národních společenství. Pomocí dalších vybraných médií najde naplnění těchto definic a jejich obliby či odsouzení v praktickém životě, jejich komerčního úspěchu nebo ekonomického propadáku. Na základě těchto studií se pokusí stanovit rozdíly mezi německým a českým chápáním pojmů jako je vkus, elegance a umění a co je naopak odsuzováno jako kýč a pokleslé nebo triviální útvary, znaky, projevy a výrazy.
Zásady pro vypracování
Student se na základě teoretických statí v odborné literatuře české a německé pokusí stanovit definice a představy kýče v rámci obou národních společenství. Pomocí dalších vybraných médií najde naplnění těchto definic a jejich obliby či odsouzení v praktickém životě, jejich komerčního úspěchu nebo ekonomického propadáku. Na základě těchto studií se pokusí stanovit rozdíly mezi německým a českým chápáním pojmů jako je vkus, elegance a umění a co je naopak odsuzováno jako kýč a pokleslé nebo triviální útvary, znaky, projevy a výrazy.
Seznam doporučené literatury
DETTMAR, Ute - KÜPPER, Thomas: Kitsch: Texte und Theorien. Stuttgart: Reclam, 2007.
ILLING, Frank: Kitsch, Kommerz und Kult: Soziologie des schlechten Geschmacks. Köln: Herbert von Halem, 2006.
KULKA, Tomáš: Umění a kýč. Praha: Torst, 2000.
Seznam doporučené literatury
DETTMAR, Ute - KÜPPER, Thomas: Kitsch: Texte und Theorien. Stuttgart: Reclam, 2007.
ILLING, Frank: Kitsch, Kommerz und Kult: Soziologie des schlechten Geschmacks. Köln: Herbert von Halem, 2006.
KULKA, Tomáš: Umění a kýč. Praha: Torst, 2000.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Präsentation der Abschlussarbeit
-methodische Vorgehensweise
-Ziele
-Ergebnisse
-Gutachten
-Zitiesweise, Aussagekraft von Informationen aus Wikipedia
Ungenügende Zitiesweise bei unterstützenden Daten. Die Arbeit muss übereitet werden.