Tato bakalářská práce je zaměřena na sloučeninu akrylamid, jeho vliv na lidské zdraví a jsou popsány možné způsoby jeho analýzy. Nejprve je uvedena základní charakteristika, vlastnosti akrylamidu a jeho nejčastější výskyt v potravinách. V další části je popsán metabolismus akrylamidu a jeho vliv na zdraví zvířat a lidí a také potencionální rizika spojená s dlouhodobou expozicí. Dále je pozornost věnována samotné analýze akrylamidu pomocí moderních instrumentálních technik jako např. chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií nebo pomocí biosenzorů.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is focused on the compound acrylamide, its influence on human health and possible ways of its analysis are described. Firstly, the basic characteristics, properties of acrylamide and the most frequent occurrence in food are presented. The next part describes acrylamide metabolism and its influence on animal and human health as well as potential risks associated with long-term exposure. Furthermore, attention is paid to the analysis of acrylamide using modern instrumental techniques such as chromatography in combination with mass spectrometry or using biosensors.
Tato bakalářská práce je zaměřena na sloučeninu akrylamid, jeho vliv na lidské zdraví a jsou popsány možné způsoby jeho analýzy. Nejprve je uvedena základní charakteristika, vlastnosti akrylamidu a jeho nejčastější výskyt v potravinách. V další části je popsán metabolismus akrylamidu a jeho vliv na zdraví zvířat a lidí a také potencionální rizika spojená s dlouhodobou expozicí. Dále je pozornost věnována samotné analýze akrylamidu pomocí moderních instrumentálních technik jako např. chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií nebo pomocí biosenzorů.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is focused on the compound acrylamide, its influence on human health and possible ways of its analysis are described. Firstly, the basic characteristics, properties of acrylamide and the most frequent occurrence in food are presented. The next part describes acrylamide metabolism and its influence on animal and human health as well as potential risks associated with long-term exposure. Furthermore, attention is paid to the analysis of acrylamide using modern instrumental techniques such as chromatography in combination with mass spectrometry or using biosensors.
1. V úvodu bakalářské práce charakterizujte akrylamid jako chemickou sloučeninu. Popište, o jakou látku se jedná, jak vzniká a jaké jsou její toxikologické účinky na lidský organismus.
2. Nastudujte problematiku expozice akrylamidu a zjistěte, které potraviny k ní přispívají. Vypracujte přehled potravin, ve kterých se akrylamid může vyskytovat.
3. Zabývejte se analýzou akrylamidu v potravinách, případně v biologických matricích. Vyhledejte v odborné literatuře studie, které se věnují analýze této látky, a popište metody stanovení včetně úpravy vzorku před vlastní analýzou.
Zásady pro vypracování
1. V úvodu bakalářské práce charakterizujte akrylamid jako chemickou sloučeninu. Popište, o jakou látku se jedná, jak vzniká a jaké jsou její toxikologické účinky na lidský organismus.
2. Nastudujte problematiku expozice akrylamidu a zjistěte, které potraviny k ní přispívají. Vypracujte přehled potravin, ve kterých se akrylamid může vyskytovat.
3. Zabývejte se analýzou akrylamidu v potravinách, případně v biologických matricích. Vyhledejte v odborné literatuře studie, které se věnují analýze této látky, a popište metody stanovení včetně úpravy vzorku před vlastní analýzou.
Seznam doporučené literatury
-
Seznam doporučené literatury
-
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
1. Prezentace výsledků bakalářské práce.
2. Diskuze k posudku vedoucího bakalářské práce.
3. Studentka zodpověděla všechny dotazy a připomínky k BP.