Práce je zaměřena na transesterifikaci olejů (olivový a palmový) či směsí olejů (slunečnicový a řepkový, olivový a řepkový) s alkoholem (methanol a butanol) za přítomnosti katalyzátoru hydroxidu draselného. Hlavním produktem je směs esterů vyšších mastných kyselin. Zastave-ní reakce bylo provedeno neutralizací katalyzátoru dvěma látkami (kyselina fosforečná nebo oxid uhličitý). Cílem bylo zejména (i) popsat ztráty esterů vyšších mastných kyselin, tj. jejich obsah ve vedlejším produktu a (ii) distribuci esterů podle mastných kyselin v obou vrstvách. Bylo zjištěno, že zastoupení methylesterů kyselin v esterové i glycerolové vrstvě je různé pro různé způsoby zastavení reakce. Podobně se liší i zastoupení butylesterů kyselin, ale s menšími rozdíly než v případě methylesterů. Dále bylo zjištěno, že palmový olej není příliš vhodný pro transesterifikaci provedenou popsaným způsobem. Důvodem je to, že palmový olej není za laboratorní teploty tekutý, a proto jsou vysoké ztráty, a tím nižší výtěžek esterů. Vybraná data z analýzy glycerolové vrstvy byla vyhodnocena statisticky pomocí grafů komponentních vah v programu Statistica 12.
Anotace v angličtině
Transesterification of oils (olive and palm) or mixture of oils (sunflower and rapeseed, olive and rapeseed) with alcohol (methanol and butanol) using potassium hydroxide as catalyst was studied. The main product is mixture of esters of higher fatty acid. The transesterification was stopped by neutralization of the catalyst by phosphoric acid or gas carbon dioxide. The aim was especially (i) to describe loss of esters, i. e. their content in side product (the glycerol phase) and (ii) distribution of esters according to the fatty acid in both phases. It was found that the distribution of methyl esters in the ester and the glycerol phase depends on the types of reaction stopping. The distribution of butyl esters was also different, but with smaller dif-ferences than for methyl esters. It was also found that palm oil is not suitable for transesterification performed in the way that was described above. The reason is that palm oil is not liquid at room temperature and therefore esters loss is high and thereby esters yield is lower. The chosen data of the analysis of the glycerol phase was statistically evaluated by component analysis in the program Statistica 12.
Klíčová slova
Bionafta, transesterifikace, methanol, butanol, ztráty esterů, distribuce
Klíčová slova v angličtině
Biodiesel, transesterification, methanol, butanol, esters loss, distribution
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Práce je zaměřena na transesterifikaci olejů (olivový a palmový) či směsí olejů (slunečnicový a řepkový, olivový a řepkový) s alkoholem (methanol a butanol) za přítomnosti katalyzátoru hydroxidu draselného. Hlavním produktem je směs esterů vyšších mastných kyselin. Zastave-ní reakce bylo provedeno neutralizací katalyzátoru dvěma látkami (kyselina fosforečná nebo oxid uhličitý). Cílem bylo zejména (i) popsat ztráty esterů vyšších mastných kyselin, tj. jejich obsah ve vedlejším produktu a (ii) distribuci esterů podle mastných kyselin v obou vrstvách. Bylo zjištěno, že zastoupení methylesterů kyselin v esterové i glycerolové vrstvě je různé pro různé způsoby zastavení reakce. Podobně se liší i zastoupení butylesterů kyselin, ale s menšími rozdíly než v případě methylesterů. Dále bylo zjištěno, že palmový olej není příliš vhodný pro transesterifikaci provedenou popsaným způsobem. Důvodem je to, že palmový olej není za laboratorní teploty tekutý, a proto jsou vysoké ztráty, a tím nižší výtěžek esterů. Vybraná data z analýzy glycerolové vrstvy byla vyhodnocena statisticky pomocí grafů komponentních vah v programu Statistica 12.
Anotace v angličtině
Transesterification of oils (olive and palm) or mixture of oils (sunflower and rapeseed, olive and rapeseed) with alcohol (methanol and butanol) using potassium hydroxide as catalyst was studied. The main product is mixture of esters of higher fatty acid. The transesterification was stopped by neutralization of the catalyst by phosphoric acid or gas carbon dioxide. The aim was especially (i) to describe loss of esters, i. e. their content in side product (the glycerol phase) and (ii) distribution of esters according to the fatty acid in both phases. It was found that the distribution of methyl esters in the ester and the glycerol phase depends on the types of reaction stopping. The distribution of butyl esters was also different, but with smaller dif-ferences than for methyl esters. It was also found that palm oil is not suitable for transesterification performed in the way that was described above. The reason is that palm oil is not liquid at room temperature and therefore esters loss is high and thereby esters yield is lower. The chosen data of the analysis of the glycerol phase was statistically evaluated by component analysis in the program Statistica 12.
Klíčová slova
Bionafta, transesterifikace, methanol, butanol, ztráty esterů, distribuce
Klíčová slova v angličtině
Biodiesel, transesterification, methanol, butanol, esters loss, distribution
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši o přípravě esterů, zaměřte se na použití různých typů výchozích surovin zejména při bazické homogenní katalýze a popisu ztrát esterů jako hlavního produktu.
2. Proveďte transesterifikace různých typů olejů s různými alkoholy za homogenní bazické katalýzy (KOH).
3. Produkty reakce analyzujte dostupnými technikami, zejména množství a zastoupení jednotlivých typů esterů ve vedlejší glycerolové fázi.
4. Výsledky zhodnoťte a pokuste se najít a objasnit vztahy mezi ztrátami esterů a použitými surovinami.
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši o přípravě esterů, zaměřte se na použití různých typů výchozích surovin zejména při bazické homogenní katalýze a popisu ztrát esterů jako hlavního produktu.
2. Proveďte transesterifikace různých typů olejů s různými alkoholy za homogenní bazické katalýzy (KOH).
3. Produkty reakce analyzujte dostupnými technikami, zejména množství a zastoupení jednotlivých typů esterů ve vedlejší glycerolové fázi.
4. Výsledky zhodnoťte a pokuste se najít a objasnit vztahy mezi ztrátami esterů a použitými surovinami.
Seznam doporučené literatury
-
Seznam doporučené literatury
-
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přednesla prezentaci diplomové práce.
doc. Hájek seznámil komisi s posudky.
Proběhla diskuse k tématu diplomové práce:
1. Proč nebyl při práci použit řepkový či slunečnicový olej, případně jejich směs?
2. Jaký je důvod volby vyššího molárního poměru butanol/olej a vyššího množství katalyzátoru v případě butanolýzy oproti methanolýze?
prof. Kočí: Jak je možné dosáhnout výtěžku vyššího než 100 %? Který z použitých alkoholů by byl pro studovaný systém nejlepší?
prof. Čapek: Jak ovlivní výsledky experimentů způsob jejich zpracování a vyhodnocení?
doc. Čičmanec: Existuje (i teoreticky) synergický efekt všech složek při aplikaci postupu na reálné směsi?
doc. Skopal: Pokud je složení směsi mastných kyselin přirozené, která kyselina má nejhorší efekt na studovaný systémy, čili způsobuje nejhorší ztráty glycerolové fáze?