Diplomová práce se zabývá stanovením 2-aminoethansulfonové kyseliny pomocí různých chemických metod. V teoretické části je zaměřena na popis taurinu jako látky napomáhající různým biochemickým procesům v těle, na produkci a metabolismus taurinu a na odběr vzorků obsahujících taurin. V experimentální části je zpracováno stanovení taurinu pomocí izotachoforézy z doplňků stravy.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the determination of 2-aminoethansulfonic acid using various chemical methods. The theoretical part addresses the description of taurine as a substance, which is employed during numerous biochemical processes in the human body, production, metabolism of taurine, and discusses sampling substances which contain taurine. The experimental part focuses on the determination of taurine in food supplements by isotachophoresis.
Diplomová práce se zabývá stanovením 2-aminoethansulfonové kyseliny pomocí různých chemických metod. V teoretické části je zaměřena na popis taurinu jako látky napomáhající různým biochemickým procesům v těle, na produkci a metabolismus taurinu a na odběr vzorků obsahujících taurin. V experimentální části je zpracováno stanovení taurinu pomocí izotachoforézy z doplňků stravy.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the determination of 2-aminoethansulfonic acid using various chemical methods. The theoretical part addresses the description of taurine as a substance, which is employed during numerous biochemical processes in the human body, production, metabolism of taurine, and discusses sampling substances which contain taurine. The experimental part focuses on the determination of taurine in food supplements by isotachophoresis.
1. Seznamte se se základními fyzikálními a chemickými vlastnostmi taurinu, popište jeho výrobu, použití, roli v organismu a výskyt v potravinách a nápojích.
2. Proveďte literární rešerši na téma stanovení taurinu v různých matricích, zvláštní pozornost věnujte jeho stanovení elektromigračními separačními technikami.
3. V praktické části se zaměřte na stanovení taurinu v energetických nápojích pomocí izotachoforézy.
Zásady pro vypracování
1. Seznamte se se základními fyzikálními a chemickými vlastnostmi taurinu, popište jeho výrobu, použití, roli v organismu a výskyt v potravinách a nápojích.
2. Proveďte literární rešerši na téma stanovení taurinu v různých matricích, zvláštní pozornost věnujte jeho stanovení elektromigračními separačními technikami.
3. V praktické části se zaměřte na stanovení taurinu v energetických nápojích pomocí izotachoforézy.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.