Cílem této práce je zjistit mikrobiologickou kvalitu a údržnost proteinových přesnídávek a následně stanovit, zda látky, izolované z rostlin jsou schopné prodloužit trvanlivost těchto proteinových přesnídávek. V teoretické části jsou popsány základní složky výživy, ale i energetická hodnota potravin a alternativní směry ve výživě. V neposlední řadě tu jsou popsány vybrané druhy bakterií, byliny a fytochemikálie, které obsahují. V experimentální části je potom popsán přesný postup stanovení a identifikace mikroorganismů, výroby extraktů, stanovení antioxidační aktivity a rozsahu oxidace lipidů a ověření správnosti stanovení antimikrobiální aktivity přídavkem extraktů do reálných vzorků.
Anotace v angličtině
The aim of this work is to determine the microbiological quality and shelf life of protein snacks and subsequently determine whether substances isolated from plants are able to prolong the shelf life of these protein snacks. The theoretical part describes the basic components of nutrition, but also the energy value of foods and alternative trends in nutrition. Last but not least, selected types of bacteria, herbs and phytochemicals that they contain are described. In the experimental part is described the exact procedure of determination and identification of microorganisms, production of extracts, determination of antioxidant activity and extent of lipid oxidation and verification of correct determination of antimicrobial activity by adding extracts to real samples.
Cílem této práce je zjistit mikrobiologickou kvalitu a údržnost proteinových přesnídávek a následně stanovit, zda látky, izolované z rostlin jsou schopné prodloužit trvanlivost těchto proteinových přesnídávek. V teoretické části jsou popsány základní složky výživy, ale i energetická hodnota potravin a alternativní směry ve výživě. V neposlední řadě tu jsou popsány vybrané druhy bakterií, byliny a fytochemikálie, které obsahují. V experimentální části je potom popsán přesný postup stanovení a identifikace mikroorganismů, výroby extraktů, stanovení antioxidační aktivity a rozsahu oxidace lipidů a ověření správnosti stanovení antimikrobiální aktivity přídavkem extraktů do reálných vzorků.
Anotace v angličtině
The aim of this work is to determine the microbiological quality and shelf life of protein snacks and subsequently determine whether substances isolated from plants are able to prolong the shelf life of these protein snacks. The theoretical part describes the basic components of nutrition, but also the energy value of foods and alternative trends in nutrition. Last but not least, selected types of bacteria, herbs and phytochemicals that they contain are described. In the experimental part is described the exact procedure of determination and identification of microorganisms, production of extracts, determination of antioxidant activity and extent of lipid oxidation and verification of correct determination of antimicrobial activity by adding extracts to real samples.
Teoretická část:
Zpracujte literární rešerši cílenou na problematiku zdravé výživy. Zaměřte se na suroviny využité v experimentální části. V odborných článcích nalezněte využití přírodních extraktů s antimikrobiálními účinky.
Experimentální část:
V experimentální části popište jednotlivé použité postupy stanovení mikroorganismů, mikroorganismy v surovinách vyizolujte a identifikujte zástupce. Popište přípravu extraktů a metodiku stanovení jejich antimikrobiální účinnosti na vyizolované bakterie.
Extrakt s největším antimikrobiálním účinkem přidejte do reálného vzorku a otestujte jeho účinnost.
Výsledky vyhodnoťte, vyvoďte závěry, doporučte použití nejvhodnějších extraktů a porovnejte je s dostupnou literaturou.
Zásady pro vypracování
Teoretická část:
Zpracujte literární rešerši cílenou na problematiku zdravé výživy. Zaměřte se na suroviny využité v experimentální části. V odborných článcích nalezněte využití přírodních extraktů s antimikrobiálními účinky.
Experimentální část:
V experimentální části popište jednotlivé použité postupy stanovení mikroorganismů, mikroorganismy v surovinách vyizolujte a identifikujte zástupce. Popište přípravu extraktů a metodiku stanovení jejich antimikrobiální účinnosti na vyizolované bakterie.
Extrakt s největším antimikrobiálním účinkem přidejte do reálného vzorku a otestujte jeho účinnost.
Výsledky vyhodnoťte, vyvoďte závěry, doporučte použití nejvhodnějších extraktů a porovnejte je s dostupnou literaturou.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Odůvodnění nezveřejnění VŠKP
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.