Hlavní náplní této práce je shrnutí dostupných informací o možnostech detekce vybraných bakterií pomocí biosenzorů, které se jeví jako slibný nástroj pro včasnou detekci nežádoucích mikrobů. V první části jsou stručně zmíněni nejčastější původci kontaminace potravin. Hlavní část je pak zaměřena na popis základních vlastností a součástí biosenzorů, a dále jsou zmíněny konkrétní příklady biosenzorů, které byly zkonstruovány pro detekci bakterií.
Anotace v angličtině
The main task of this thesis is to summarize available informations about detection of selected bacterias by biosensors which are promising tool for early detection of undesirable microbes. In the first part there are briefly mentioned most common food contamination agents.The main part is focused on the description of basic properties and components of biosensors. And further there are concrete examples of biosensors which have been constructed for the detection of bacterias.
Klíčová slova
imunosenzory, biosenzory, patogeny potravin
Klíčová slova v angličtině
imunoassays, biosensors, foodborne pathogen
Rozsah průvodní práce
43 s. (54 641 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Hlavní náplní této práce je shrnutí dostupných informací o možnostech detekce vybraných bakterií pomocí biosenzorů, které se jeví jako slibný nástroj pro včasnou detekci nežádoucích mikrobů. V první části jsou stručně zmíněni nejčastější původci kontaminace potravin. Hlavní část je pak zaměřena na popis základních vlastností a součástí biosenzorů, a dále jsou zmíněny konkrétní příklady biosenzorů, které byly zkonstruovány pro detekci bakterií.
Anotace v angličtině
The main task of this thesis is to summarize available informations about detection of selected bacterias by biosensors which are promising tool for early detection of undesirable microbes. In the first part there are briefly mentioned most common food contamination agents.The main part is focused on the description of basic properties and components of biosensors. And further there are concrete examples of biosensors which have been constructed for the detection of bacterias.
Klíčová slova
imunosenzory, biosenzory, patogeny potravin
Klíčová slova v angličtině
imunoassays, biosensors, foodborne pathogen
Zásady pro vypracování
1. Nastudovat literární údaje týkající se detekce patogenních mikroorganismů v potravinách. Rešerši zaměřit nejprve na výčet nejčastějších patogenních mikroorganismů v potravinách a přehled rutině využívaných metod pro jejich průkaz jako jsou klasické kultivační metody, polymerázová řetězová reakce a imunochemické metody. Ve druhé části pak velký důraz klást na detekci výše zmíněných patogenů s využitím elektrochemických biosenzorů, jako slibného nástroje pro zlepšení a urychlení detekce.
2. Vše přehledně zpracovat, doplnit obrázky a schématy. Z nastudovaných informací vyvodit závěry týkající se porovnání biosenzorů a rutině využívaných metod pro detekci patogenních mikroorganismů z pohledu citlivosti, specifity a využitelnosti v praxi.
Zásady pro vypracování
1. Nastudovat literární údaje týkající se detekce patogenních mikroorganismů v potravinách. Rešerši zaměřit nejprve na výčet nejčastějších patogenních mikroorganismů v potravinách a přehled rutině využívaných metod pro jejich průkaz jako jsou klasické kultivační metody, polymerázová řetězová reakce a imunochemické metody. Ve druhé části pak velký důraz klást na detekci výše zmíněných patogenů s využitím elektrochemických biosenzorů, jako slibného nástroje pro zlepšení a urychlení detekce.
2. Vše přehledně zpracovat, doplnit obrázky a schématy. Z nastudovaných informací vyvodit závěry týkající se porovnání biosenzorů a rutině využívaných metod pro detekci patogenních mikroorganismů z pohledu citlivosti, specifity a využitelnosti v praxi.
Seznam doporučené literatury
-
Seznam doporučené literatury
-
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucího bakalářské práce. Studentka odpověděla na otázky členů zkušebni komise.