Tato bakalářská práce se zabývá vlivem sušení na antioxidační vlastnosti slupek z bobulí révy vinné. V teoretické části je popsáno složení bobulí révy vinné, složení pokrutin z hlediska obsahu fenolických látek a jejich využití. Následně je popsán vliv antioxidantů na organismus a možné úpravy pokrutin. Na závěr teoretické části jsou uvedeny metody, které byly využity v části praktické. Praktická část se pak zabývá sušením pokrutin při zvolených teplotách a časech a následným stanovením celkové obsahu fenolických látek a antioxidační kapacity.
Anotace v angličtině
This thesis examines the change of antioxidant properties of grape skin dried by hot air. The theoretical part describes the composition of grape berries, skin and their use. After that the effect of antioxidants on human health is described and various methods of grape skin treatment are specified. Analytical methods used in the practical part of thesis are characterized. The effect of drying temperature and time on total phenolic content and antioxidant capacity of dried grape skin is examined.
grape berry, grape skin, grape peels, antioxidant activity, hot air drying
Rozsah průvodní práce
54 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem sušení na antioxidační vlastnosti slupek z bobulí révy vinné. V teoretické části je popsáno složení bobulí révy vinné, složení pokrutin z hlediska obsahu fenolických látek a jejich využití. Následně je popsán vliv antioxidantů na organismus a možné úpravy pokrutin. Na závěr teoretické části jsou uvedeny metody, které byly využity v části praktické. Praktická část se pak zabývá sušením pokrutin při zvolených teplotách a časech a následným stanovením celkové obsahu fenolických látek a antioxidační kapacity.
Anotace v angličtině
This thesis examines the change of antioxidant properties of grape skin dried by hot air. The theoretical part describes the composition of grape berries, skin and their use. After that the effect of antioxidants on human health is described and various methods of grape skin treatment are specified. Analytical methods used in the practical part of thesis are characterized. The effect of drying temperature and time on total phenolic content and antioxidant capacity of dried grape skin is examined.
grape berry, grape skin, grape peels, antioxidant activity, hot air drying
Zásady pro vypracování
1. Definujte termíny hroznové víno, popř. pokrutiny s využitím platné legislativy. Na základě rešerše v odborných zahraničních nebo tuzemských periodikách uveďte základní složení bobulí révy vinné (pouze slupky, odrůdy bílé) včetně obsahu polyfenolických látek.
2. Popište, co se děje s polyfenolickými látkami během sušení v sušárně s nuceným oběhem vzduchu.
3. Experimentálně zjistěte, jaký vliv má teplota a doba sušení na antioxidační parametry slupek z bobulí révy vinné. Výsledky vyhodnoťte a diskutujte.
Zásady pro vypracování
1. Definujte termíny hroznové víno, popř. pokrutiny s využitím platné legislativy. Na základě rešerše v odborných zahraničních nebo tuzemských periodikách uveďte základní složení bobulí révy vinné (pouze slupky, odrůdy bílé) včetně obsahu polyfenolických látek.
2. Popište, co se děje s polyfenolickými látkami během sušení v sušárně s nuceným oběhem vzduchu.
3. Experimentálně zjistěte, jaký vliv má teplota a doba sušení na antioxidační parametry slupek z bobulí révy vinné. Výsledky vyhodnoťte a diskutujte.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena
s posudky vedoucího
a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.