Tato bakalářská práce je věnována potravinářským azobarvivům. Teoretická část je zaměřena na jejich chemické a fyzikální vlastnosti, využití v potravinářském průmyslu a rizika spojená s jejich konzumací. Dále jsou zde popsány metody jejich analýzy v potravinách. V praktické časti byl spektrofotometricky stanoven obsah azobarviv v několika nealkoholických nápojích.
Anotace v angličtině
This thesis deals with azo food dyes. The teoretical part is mainly about chemical and physical properties of azo dyes, their use in food industry and risks of their consumption. On top of that, there are described methods of analysis of azo food dyes in food. In the practical part the content of azo dyes was determined in several non-alcoholic beverages using spectrophotometry.
Tato bakalářská práce je věnována potravinářským azobarvivům. Teoretická část je zaměřena na jejich chemické a fyzikální vlastnosti, využití v potravinářském průmyslu a rizika spojená s jejich konzumací. Dále jsou zde popsány metody jejich analýzy v potravinách. V praktické časti byl spektrofotometricky stanoven obsah azobarviv v několika nealkoholických nápojích.
Anotace v angličtině
This thesis deals with azo food dyes. The teoretical part is mainly about chemical and physical properties of azo dyes, their use in food industry and risks of their consumption. On top of that, there are described methods of analysis of azo food dyes in food. In the practical part the content of azo dyes was determined in several non-alcoholic beverages using spectrophotometry.
1. Definujte termín "azobarvivo" z chemického hlediska a s ohledem na platnou legislativu. Uveďte současný stav v oblasti používání azobarviv v potravinách.
2. Na základě terénního průzkumu zjistěte, jaká azobarviva se reálně používají jako potravinářská aditiva. Na základě rešerše za použití bibliografických databází knihovny UPa popište stručně charakteristiku, použití a zdravotní hodnocení vybraných azobarviv. Uveďte také metody analýzy azobarviv v potravinách.
3. Na základě experimentu zjistěte obsah vybraného azobarviva ve vzorcích s využitím spektrofotometrie. Výsledky vyhodnoťte a diskutujte.
Zásady pro vypracování
1. Definujte termín "azobarvivo" z chemického hlediska a s ohledem na platnou legislativu. Uveďte současný stav v oblasti používání azobarviv v potravinách.
2. Na základě terénního průzkumu zjistěte, jaká azobarviva se reálně používají jako potravinářská aditiva. Na základě rešerše za použití bibliografických databází knihovny UPa popište stručně charakteristiku, použití a zdravotní hodnocení vybraných azobarviv. Uveďte také metody analýzy azobarviv v potravinách.
3. Na základě experimentu zjistěte obsah vybraného azobarviva ve vzorcích s využitím spektrofotometrie. Výsledky vyhodnoťte a diskutujte.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího
a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.