Bakalářská práce se věnuje problematice Maillardových rekací a způsobů, jak je inhibovat. V experimentální části se zabývá inhibicí pomocí polyfenolických látek obsažených v petrželi. Jako měřící metoda byla vybrána UV-Vis spektrofotometrie. Touto metodou byl změřen průběh reakce i celkové množství polyfenolických látek.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis deals with the issue of Maillard reaction and their inhibition. In the experimental part, parsley extracts were used to inhibit non-enzymatic browning. UV-Vis spectrophotometry was chosen to monitor Maillard reaction and the quantity of total polyphenolic substances.
Bakalářská práce se věnuje problematice Maillardových rekací a způsobů, jak je inhibovat. V experimentální části se zabývá inhibicí pomocí polyfenolických látek obsažených v petrželi. Jako měřící metoda byla vybrána UV-Vis spektrofotometrie. Touto metodou byl změřen průběh reakce i celkové množství polyfenolických látek.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis deals with the issue of Maillard reaction and their inhibition. In the experimental part, parsley extracts were used to inhibit non-enzymatic browning. UV-Vis spectrophotometry was chosen to monitor Maillard reaction and the quantity of total polyphenolic substances.
1. Uveďte princip Maillardovy reakce, jeho využití v potravinářství (negativní i pozitivní) a vliv na zdraví člověka. Znázorněte obecnými chemickými reakcemi nebo na konkrétním příkladu.
2. S využitím bibliografických databází UPa zpracujte obecný přehled o možnostech inhibice Maillardových reakcí. Detailněji zpracujte možnosti inhibice s využitím chemických látek nebo extraktů.
3. Experimentálně zjistěte možnosti inhibice Maillardovy reakce v modelovém systému. Výsledky zpracujte a kriticky vyhodnoťte.
Zásady pro vypracování
1. Uveďte princip Maillardovy reakce, jeho využití v potravinářství (negativní i pozitivní) a vliv na zdraví člověka. Znázorněte obecnými chemickými reakcemi nebo na konkrétním příkladu.
2. S využitím bibliografických databází UPa zpracujte obecný přehled o možnostech inhibice Maillardových reakcí. Detailněji zpracujte možnosti inhibice s využitím chemických látek nebo extraktů.
3. Experimentálně zjistěte možnosti inhibice Maillardovy reakce v modelovém systému. Výsledky zpracujte a kriticky vyhodnoťte.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího páce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího páce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucího bakalářské práce. Studentka odpověděla na otázky členů zkušební komise.