Tato diplomová práce se věnuje analýze biologicky aktivních látek obsažených v různých druzích cibule. V teoretické části je popsáno chemické složení cibule a charakteristika významných bioaktivních látek v ní obsažených. Dále jsou popsány separační a spektrální metody používané ke stanovení antioxidační aktivity a jednotlivých látek obsažených v cibuli. Experimentální část je zaměřena na identifikaci těkavých látek pomocí plynové chromatografie. Dále je provedena identifikace a stanovení jednotlivých flavonoidů kapalinovou chromatografií a stanovení celkového obsahu flavonoidů a fenolických látek spektrofotometrickými metodami. Nakonec je stanovena antioxidační aktivita pomocí metod DPPH, ABTS a FRAP.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis is the analysis of biologically active compounds contained in various kinds of onions. The chemical composition and the characteristics of important bioactive compounds contained in onion are described in the theoretical part. Separation and spectral methods used for the determination of the antioxidant activity and the individual compounds contained in the onion are briefly described, too. The experimental part is focused on the identification of volatile compounds by gas chromatography. Further, the identification and determination of flavonoids by liquid chromatography and determination of total flavonoids and phenolic compounds content using spectrophotometric methods are presented. Finally, the determination of the antioxidant activity using methods DPPH, ABTS and FRAP is performed.
onion, S-alk(en)ylcysteine sulfoxides, flavonoids, anthocyanins, liquid chromatography, gas chromatography, mass spectrometry, antioxidant activity
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce se věnuje analýze biologicky aktivních látek obsažených v různých druzích cibule. V teoretické části je popsáno chemické složení cibule a charakteristika významných bioaktivních látek v ní obsažených. Dále jsou popsány separační a spektrální metody používané ke stanovení antioxidační aktivity a jednotlivých látek obsažených v cibuli. Experimentální část je zaměřena na identifikaci těkavých látek pomocí plynové chromatografie. Dále je provedena identifikace a stanovení jednotlivých flavonoidů kapalinovou chromatografií a stanovení celkového obsahu flavonoidů a fenolických látek spektrofotometrickými metodami. Nakonec je stanovena antioxidační aktivita pomocí metod DPPH, ABTS a FRAP.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis is the analysis of biologically active compounds contained in various kinds of onions. The chemical composition and the characteristics of important bioactive compounds contained in onion are described in the theoretical part. Separation and spectral methods used for the determination of the antioxidant activity and the individual compounds contained in the onion are briefly described, too. The experimental part is focused on the identification of volatile compounds by gas chromatography. Further, the identification and determination of flavonoids by liquid chromatography and determination of total flavonoids and phenolic compounds content using spectrophotometric methods are presented. Finally, the determination of the antioxidant activity using methods DPPH, ABTS and FRAP is performed.
onion, S-alk(en)ylcysteine sulfoxides, flavonoids, anthocyanins, liquid chromatography, gas chromatography, mass spectrometry, antioxidant activity
Zásady pro vypracování
1. V teoretické části diplomové práce vypracujte přehled a charakteristiku bioaktivních látek, které jsou obsaženy v cibuli. Porovnejte i různé druhy cibule (klasická cibule, červená cibule, šalotka). Dále v odborné literatuře vyhledejte a popište způsob analýzy těchto látek moderními analytickými postupy.
2. Na základě rešerše navrhněte, jaké skupiny látek v cibuli budete analyzovat. K analýze využijte spektrofotometrické a chromatografické metody, jejichž podmínky optimalizujte, stejně jako způsob přípravy vzorku před vlastním stanovením. Analyzujte různé druhy cibule.
3. Získané výsledky přehledně zpracujte ve výsledkové části, řádným způsobem je okomentujte a diskutujte je s výsledky dosud publikovanými v literatuře.
4. V závěru práce zhodnoťte vhodnost použití jednotlivých metod a význam stanovených látek při hodnocení kvality cibule.
Zásady pro vypracování
1. V teoretické části diplomové práce vypracujte přehled a charakteristiku bioaktivních látek, které jsou obsaženy v cibuli. Porovnejte i různé druhy cibule (klasická cibule, červená cibule, šalotka). Dále v odborné literatuře vyhledejte a popište způsob analýzy těchto látek moderními analytickými postupy.
2. Na základě rešerše navrhněte, jaké skupiny látek v cibuli budete analyzovat. K analýze využijte spektrofotometrické a chromatografické metody, jejichž podmínky optimalizujte, stejně jako způsob přípravy vzorku před vlastním stanovením. Analyzujte různé druhy cibule.
3. Získané výsledky přehledně zpracujte ve výsledkové části, řádným způsobem je okomentujte a diskutujte je s výsledky dosud publikovanými v literatuře.
4. V závěru práce zhodnoťte vhodnost použití jednotlivých metod a význam stanovených látek při hodnocení kvality cibule.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s tématem své diplomové práce a zodpověděla otázky oponenta a zkoušejících.