Diplomová práce je věnovaná vlivům vzorků včelích produktů a také laboratorně připravenému extraktu na přežívání a tvorbu biofilmů bakterií rodu Arcobacter. Studie se zabývá především vlivem několika různých vzorků medů, ale také vzorkem mateří kašičky a propolisu. Antimikrobiální účinky a vliv na biofilmovou aktivitu byl sledován v případě několika kmenů Arcobacter spp. v porovnání s modelovou bakterií Staphylococcus aureus CCM 4223.
Anotace v angličtině
The diploma thesis is devoted to the effects of bee products samples and laboratory ctreated extracts on the survival and biofilm formation of Arobacter spp. The thesis mainly focuses on the effects of several different honey samples, but also pays attention to the effects of royal jelly and propolis samples. The analysis of antimicrobial effects on the biofilm acitivity was performed with regards to several strains Arcobacter spp. and their comparsion to the model bacteria Staphylococcus aureus CCM 4223.
bee products, honey, royal jelly, propolis, antimicrobial effects, Arcobacter
Rozsah průvodní práce
96 s. (156 980 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce je věnovaná vlivům vzorků včelích produktů a také laboratorně připravenému extraktu na přežívání a tvorbu biofilmů bakterií rodu Arcobacter. Studie se zabývá především vlivem několika různých vzorků medů, ale také vzorkem mateří kašičky a propolisu. Antimikrobiální účinky a vliv na biofilmovou aktivitu byl sledován v případě několika kmenů Arcobacter spp. v porovnání s modelovou bakterií Staphylococcus aureus CCM 4223.
Anotace v angličtině
The diploma thesis is devoted to the effects of bee products samples and laboratory ctreated extracts on the survival and biofilm formation of Arobacter spp. The thesis mainly focuses on the effects of several different honey samples, but also pays attention to the effects of royal jelly and propolis samples. The analysis of antimicrobial effects on the biofilm acitivity was performed with regards to several strains Arcobacter spp. and their comparsion to the model bacteria Staphylococcus aureus CCM 4223.
bee products, honey, royal jelly, propolis, antimicrobial effects, Arcobacter
Zásady pro vypracování
Teoretická část:
1. Seznamte se s literárními prameny v dané oblasti a vypracujte rešerši vztahující se k zadanému tématu. V úvodu práce se věnujte shrnutí základních informací o bakteriích rodu Arcobacter.
2. Zpracujte literární rešerši o včelích produktech (chemické složení, antimikrobiální potenciál, atp.).
Experimentální část:
1. Vhodným způsobem připravte extrakty z předložených vzorků včelích produktů.
2. Otestujte antimikrobiální účinnost získaných extraktů - zaměřte se na sledování přežívání daných buněk v připravených extraktech za určité časové expozice, stanovte MIC.
3. Sledujte vliv daných extraktů na tvorbu mikrobiálních biofilmů u vybraných kmenů.
4. Získané výsledky vhodným způsobem interpretujte.
5. Diplomovou práci zpracujte v souladu se Směrnicí č. 9/2012 Univerzity Pardubice a dále ve znění Dodatku č. 1 ke Směrnici č. 9/2012 "Pravidla pro zveřejňování závěrečných prací a jejich základní jednotnou formální úpravou".
Zásady pro vypracování
Teoretická část:
1. Seznamte se s literárními prameny v dané oblasti a vypracujte rešerši vztahující se k zadanému tématu. V úvodu práce se věnujte shrnutí základních informací o bakteriích rodu Arcobacter.
2. Zpracujte literární rešerši o včelích produktech (chemické složení, antimikrobiální potenciál, atp.).
Experimentální část:
1. Vhodným způsobem připravte extrakty z předložených vzorků včelích produktů.
2. Otestujte antimikrobiální účinnost získaných extraktů - zaměřte se na sledování přežívání daných buněk v připravených extraktech za určité časové expozice, stanovte MIC.
3. Sledujte vliv daných extraktů na tvorbu mikrobiálních biofilmů u vybraných kmenů.
4. Získané výsledky vhodným způsobem interpretujte.
5. Diplomovou práci zpracujte v souladu se Směrnicí č. 9/2012 Univerzity Pardubice a dále ve znění Dodatku č. 1 ke Směrnici č. 9/2012 "Pravidla pro zveřejňování závěrečných prací a jejich základní jednotnou formální úpravou".
Seznam doporučené literatury
-
Seznam doporučené literatury
-
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
1. Prezentace výsledků diplomové práce.
2. Diskuze k posudkům vedoucího a oponenta diplomové práce.
3. Studentka zodpověděla všechny dotazy a připomínky k diplomové práci.