Cílem této diplomové práce bylo především zjistit, zda testovaný škrobový materiál, nemodifikovaný i modifikovaný, bude mít antimikrobiální a antioxidační účinky. Testováno bylo 5 vybraných mikroorganismů. Kromě bakterie B. cereus, kde byla pozorována zóna inhibice, byly ostatní mikroorganismy rezistentní k antimikrobiálním účinkům rakytníkového oleje. Dalším cílem bylo zjistit, zda vlivem bakterie B. cereus na škrobový film dochází ke snižování vodní aktivity, antioxidační účinky filmů pomocí vybraných analytických metod a jejich následné porovnání. Zde bylo zjištěno, že konkrétně metoda využívající DPPH volný radikál není vhodná pro tento vzorek kvůli nehomogenitě filmu. Dále byly porovnány infračervená spektra filmů a povrch škrobových filmů pod elektronovým mikroskopem.
Anotace v angličtině
The purpose of this thesis is to find out, if the tested starch material, unmodified and modified, will have antimicrobial and antioxidant effects. Five species of microorganisms were tested for their zone of inhibition. Apart from B. cereus, where an inhibition zone was observed, other microorganisms were resistant to the buckthorn oil. Antioxidant effect of films were detected using selected analytical methods. It has been found that the method using DPPH free radical is not applicable for this sample due to the heterogeneity of the starch film samples. Infrared spectra of starch film and surface under electron microscope were compared.
Cílem této diplomové práce bylo především zjistit, zda testovaný škrobový materiál, nemodifikovaný i modifikovaný, bude mít antimikrobiální a antioxidační účinky. Testováno bylo 5 vybraných mikroorganismů. Kromě bakterie B. cereus, kde byla pozorována zóna inhibice, byly ostatní mikroorganismy rezistentní k antimikrobiálním účinkům rakytníkového oleje. Dalším cílem bylo zjistit, zda vlivem bakterie B. cereus na škrobový film dochází ke snižování vodní aktivity, antioxidační účinky filmů pomocí vybraných analytických metod a jejich následné porovnání. Zde bylo zjištěno, že konkrétně metoda využívající DPPH volný radikál není vhodná pro tento vzorek kvůli nehomogenitě filmu. Dále byly porovnány infračervená spektra filmů a povrch škrobových filmů pod elektronovým mikroskopem.
Anotace v angličtině
The purpose of this thesis is to find out, if the tested starch material, unmodified and modified, will have antimicrobial and antioxidant effects. Five species of microorganisms were tested for their zone of inhibition. Apart from B. cereus, where an inhibition zone was observed, other microorganisms were resistant to the buckthorn oil. Antioxidant effect of films were detected using selected analytical methods. It has been found that the method using DPPH free radical is not applicable for this sample due to the heterogeneity of the starch film samples. Infrared spectra of starch film and surface under electron microscope were compared.
1. S využitím databází dostupných v knihovně UPa vyhledejte a zpracujte informace o využití škrobových filmů a charakterizujte obsahové látky v plodech (oleji) rakytníku. Popište analytické metody využívané v experimentální práci.
2. Experimentálně zjistěte funkční vlastnosti připravených filmů s různým obsahem extraktu rakytníkového oleje (antimikrobiální a antioxidační vlastnosti).
3. Výsledky statisticky zpracujte a zhodnoťte, zda obohacení škrobových filmů představuje významné zlepšení jejich vlastností.
Zásady pro vypracování
1. S využitím databází dostupných v knihovně UPa vyhledejte a zpracujte informace o využití škrobových filmů a charakterizujte obsahové látky v plodech (oleji) rakytníku. Popište analytické metody využívané v experimentální práci.
2. Experimentálně zjistěte funkční vlastnosti připravených filmů s různým obsahem extraktu rakytníkového oleje (antimikrobiální a antioxidační vlastnosti).
3. Výsledky statisticky zpracujte a zhodnoťte, zda obohacení škrobových filmů představuje významné zlepšení jejich vlastností.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.