Plody temnoplodce černoplodého (aronie) byly ošetřeny osmotickou dehydratací s využitím erythritolu a xylitolu a ultrazvukem po dobu 0-45 min. Prášek byl získán po vysušení v sušárně s nuceným oběhem vzduchu a následném rozemletí. V práci byl studován vliv použitých cukrů a doby aplikace ultrazvuku na barvu, sorpční vlastnosti a antioxidační charakteristiku.
Anotace v angličtině
Dried chokeberry fruits were pre-treated by ultrasound-assisted osmotic dehydrated using erythritol and xylitol at 0-45 min. A fine powder was obtained after subsequent forced-air drying and grinding of the samples. The effect of sugar and ultrasound treatment time on the colour, sorption properties and antioxidant characteristics was studied.
Klíčová slova
Vliv osmo-dehydratace na antioxidační vlastnosti prášku z plodů temnoplodce černoplodého
Klíčová slova v angličtině
Black chokeberry, moisture sorption, drying, antioxidant activity, flavonoid, anthocyanin.
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
AN
Anotace
Plody temnoplodce černoplodého (aronie) byly ošetřeny osmotickou dehydratací s využitím erythritolu a xylitolu a ultrazvukem po dobu 0-45 min. Prášek byl získán po vysušení v sušárně s nuceným oběhem vzduchu a následném rozemletí. V práci byl studován vliv použitých cukrů a doby aplikace ultrazvuku na barvu, sorpční vlastnosti a antioxidační charakteristiku.
Anotace v angličtině
Dried chokeberry fruits were pre-treated by ultrasound-assisted osmotic dehydrated using erythritol and xylitol at 0-45 min. A fine powder was obtained after subsequent forced-air drying and grinding of the samples. The effect of sugar and ultrasound treatment time on the colour, sorption properties and antioxidant characteristics was studied.
Klíčová slova
Vliv osmo-dehydratace na antioxidační vlastnosti prášku z plodů temnoplodce černoplodého
Klíčová slova v angličtině
Black chokeberry, moisture sorption, drying, antioxidant activity, flavonoid, anthocyanin.
Zásady pro vypracování
1. Use the databases available in the UPa library to find and process information on osmo-dehydration and its effect on the properties of final products (mainly fruits). Describe the chemical composition of the black chokeberry and the potential impact on consumer´s health.
2. Prepare a powder from the black chokeberry samples (osmo-dehydrated) and determine its antioxidant properties.
3. Evaluate the results statistically, and find wether osmo-dehydration affects the antioxidant properties of prepared powder.
Zásady pro vypracování
1. Use the databases available in the UPa library to find and process information on osmo-dehydration and its effect on the properties of final products (mainly fruits). Describe the chemical composition of the black chokeberry and the potential impact on consumer´s health.
2. Prepare a powder from the black chokeberry samples (osmo-dehydrated) and determine its antioxidant properties.
3. Evaluate the results statistically, and find wether osmo-dehydration affects the antioxidant properties of prepared powder.
Seznam doporučené literatury
-
Seznam doporučené literatury
-
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.