Diplomová práce pojednává o vitamínu B12, konkrétně se zabývá jeho stanovením v mase pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie se spektrofotometrickou detekcí. Byla provedena optimalizace podmínek úpravy vzorku a extrakce samotného vitamínu B12. Za nejúčinnější metodu byla zvolena extrakce pomocí enzymatického štěpení s následným přečištěním a zakoncentrováním na imunoafinitní SPE koloně. Optimalizovaná metoda byla následně použita na sledování vlivu různých tepelných úprav na obsah vitamínu B12 v mase.
Anotace v angličtině
The determination of vitamin B12 in meat using a high-performance liquid chromatograph with spectrophotometric detection is topic of this thesis. The sample preparation and vitamin B12 extraction conditions were optimized. Extraction by enzymatic digestion followed by purification and concentration on an immunoaffinity SPE column was chosen as the most efficient method. The optimized method was used to determine the effect of different heat treatments on the content of vitamin B12 in meat.
Diplomová práce pojednává o vitamínu B12, konkrétně se zabývá jeho stanovením v mase pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie se spektrofotometrickou detekcí. Byla provedena optimalizace podmínek úpravy vzorku a extrakce samotného vitamínu B12. Za nejúčinnější metodu byla zvolena extrakce pomocí enzymatického štěpení s následným přečištěním a zakoncentrováním na imunoafinitní SPE koloně. Optimalizovaná metoda byla následně použita na sledování vlivu různých tepelných úprav na obsah vitamínu B12 v mase.
Anotace v angličtině
The determination of vitamin B12 in meat using a high-performance liquid chromatograph with spectrophotometric detection is topic of this thesis. The sample preparation and vitamin B12 extraction conditions were optimized. Extraction by enzymatic digestion followed by purification and concentration on an immunoaffinity SPE column was chosen as the most efficient method. The optimized method was used to determine the effect of different heat treatments on the content of vitamin B12 in meat.
1. Charakterizujte vitamín B12 a jeho výskyt v potravinách. Vypracujte literární rešerši na téma stanovení kobaltaminu (vit. B12) moderními analytickými metodami. Zaměřte se především na stanovení kobaltaminu v mase a orgánovém mase pomocí separačních technik a také na způsoby přípravy vzorku k analýze.
2. V experimentální části proveďte optimalizaci podmínek separace vitamínu B12 pomocí kapalinové chromatografie a metodu validujte. Dále optimalizujte podmínky přípravy vzorku pro izolaci vitamínu B12. Nejvhodnější podmínky použijte na sledování obsahu kobaltaminu v mase. Sledujte vliv různých tepelných úprav masa na obsah kobaltaminu.
3. Dosažené výsledky kriticky zhodnoťte a porovnejte s literaturou a současným stavem poznání.
Zásady pro vypracování
1. Charakterizujte vitamín B12 a jeho výskyt v potravinách. Vypracujte literární rešerši na téma stanovení kobaltaminu (vit. B12) moderními analytickými metodami. Zaměřte se především na stanovení kobaltaminu v mase a orgánovém mase pomocí separačních technik a také na způsoby přípravy vzorku k analýze.
2. V experimentální části proveďte optimalizaci podmínek separace vitamínu B12 pomocí kapalinové chromatografie a metodu validujte. Dále optimalizujte podmínky přípravy vzorku pro izolaci vitamínu B12. Nejvhodnější podmínky použijte na sledování obsahu kobaltaminu v mase. Sledujte vliv různých tepelných úprav masa na obsah kobaltaminu.
3. Dosažené výsledky kriticky zhodnoťte a porovnejte s literaturou a současným stavem poznání.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.