Cílem této diplomová práce bylo stanovení jednotlivých volných a vázaných fenolických látek v různých extraktech amarantových zrn. Pro uvolnění fenolických látek byla použita alkalická a kyselá hydrolýza. Všechny extrakty amarantových zrn byly analyzovány pomocí optimalizované HPLC/MS/MS separace pracující v systému s obrácenými fázemi. Zastoupení volných fenolických látek v jednotlivých extraktech bylo porovnáno a následně byl diskutován vliv hydrolýzy na uvolnění fenolických látek z vazeb na buněčnou stěnu či cukernou jednotku. Dále byla měřena antioxidační aktivita a celkové množství fenolických látek pomocí spektrofotometrických technik.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis is to determine free and bounded phenolic compounds in different extracts of amaranth seeds. Alkaline hydrolysis and acid hydrolysis were used for phenolic compounds releasing. All extracts of amaranth seeds were analysed using optimized reversed phase HPLC/MS/MS separation. The representation of free phenolic compounds in the individual extracts was compared. Furthermore, the influence of hydrolysis on phenolic compounds releasing from bonds on a cell wall and a monosaccharide was discussed. In addition, antioxidant activity and total amount of phenolic compounds are measured by using spectrophotometric methods.
Amaranth, phenolic compounds, antioxidant activity, spectrophotometric methods, high performance liquid chromatography, mass spectrometry
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem této diplomová práce bylo stanovení jednotlivých volných a vázaných fenolických látek v různých extraktech amarantových zrn. Pro uvolnění fenolických látek byla použita alkalická a kyselá hydrolýza. Všechny extrakty amarantových zrn byly analyzovány pomocí optimalizované HPLC/MS/MS separace pracující v systému s obrácenými fázemi. Zastoupení volných fenolických látek v jednotlivých extraktech bylo porovnáno a následně byl diskutován vliv hydrolýzy na uvolnění fenolických látek z vazeb na buněčnou stěnu či cukernou jednotku. Dále byla měřena antioxidační aktivita a celkové množství fenolických látek pomocí spektrofotometrických technik.
Anotace v angličtině
The aim of this thesis is to determine free and bounded phenolic compounds in different extracts of amaranth seeds. Alkaline hydrolysis and acid hydrolysis were used for phenolic compounds releasing. All extracts of amaranth seeds were analysed using optimized reversed phase HPLC/MS/MS separation. The representation of free phenolic compounds in the individual extracts was compared. Furthermore, the influence of hydrolysis on phenolic compounds releasing from bonds on a cell wall and a monosaccharide was discussed. In addition, antioxidant activity and total amount of phenolic compounds are measured by using spectrophotometric methods.
Amaranth, phenolic compounds, antioxidant activity, spectrophotometric methods, high performance liquid chromatography, mass spectrometry
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši se zaměřením na využití HPLC v analýze fenolických látek s antioxidačním účinkem v amarantu a dalších pseudoobilovinách. Zaměřte se na různé způsoby extrakce a analýzu extraktů pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií. Dále se věnujte spektrofotometrickým technikám pro sledování celkové antioxidační aktivity vzorku.
2. Na základě literární rešerše zvolte vhodné spektrofotometrické metody pro určení celkového obsahu látek s antioxidačními vlastnostmi. Metody použijte pro stanovení antioxidačních vlastností extraktů z amarantu a výsledky porovnejte a kriticky zhodnoťte.
3. Optimalizovanou HPLC/MS/MS separaci využijte pro analýzu fenolických látek obsažených ve vybraných vzorcích amarantu. Dále porovnejte jejich zastoupení v extraktech po provedení různých typů hydrolýzy.
4. Porovnejte a diskutujte obsah a zastoupení fenolických látek v jednotlivých extraktech. Výsledky získané HPLC/MS/MS analýzou porovnejte s výsledky získanými pomocí spektrofotometrických metod.
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši se zaměřením na využití HPLC v analýze fenolických látek s antioxidačním účinkem v amarantu a dalších pseudoobilovinách. Zaměřte se na různé způsoby extrakce a analýzu extraktů pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií. Dále se věnujte spektrofotometrickým technikám pro sledování celkové antioxidační aktivity vzorku.
2. Na základě literární rešerše zvolte vhodné spektrofotometrické metody pro určení celkového obsahu látek s antioxidačními vlastnostmi. Metody použijte pro stanovení antioxidačních vlastností extraktů z amarantu a výsledky porovnejte a kriticky zhodnoťte.
3. Optimalizovanou HPLC/MS/MS separaci využijte pro analýzu fenolických látek obsažených ve vybraných vzorcích amarantu. Dále porovnejte jejich zastoupení v extraktech po provedení různých typů hydrolýzy.
4. Porovnejte a diskutujte obsah a zastoupení fenolických látek v jednotlivých extraktech. Výsledky získané HPLC/MS/MS analýzou porovnejte s výsledky získanými pomocí spektrofotometrických metod.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy komise s tématem své diplomové práce a zodpověděla všechny dotazy zkoušejících.