Bakalářská práce se zaměřuje na spojitost lepku s poruchami autistického spektra. První část se zabývá charakteristikou lepku a onemocněními s ním spojenými, funkcí tenkého střeva a popisem poruch autistického spektra. Další část je věnována samotné spojitosti autismu s lepkem a vztahu lepku ke střevní sliznici. V závěru práce jsou uvedeny analytické metody využívané pro stanovení obsahu lepku v potravinách.
Anotace v angličtině
The Bachelor thesis focuses on the association of gluten and autism spectrum disorders. The first part deals with characteristics of gluten and diseases associated with it, the function of the small intestine and the description of autism spectrum disorders. The next part is devoted to the association of autism with gluten and the connection between gluten and the intestinal mucosa. Analytic methods used to determine the gluten content in food are presented at the end of the thesis.
Klíčová slova
lepek, tenké střevo, bezlepková dieta, poruchy autistického spektra, opioidní peptidy
Klíčová slova v angličtině
gluten, small intestine, gluten-free diet, autism spectrum disorder, opioid peptides
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zaměřuje na spojitost lepku s poruchami autistického spektra. První část se zabývá charakteristikou lepku a onemocněními s ním spojenými, funkcí tenkého střeva a popisem poruch autistického spektra. Další část je věnována samotné spojitosti autismu s lepkem a vztahu lepku ke střevní sliznici. V závěru práce jsou uvedeny analytické metody využívané pro stanovení obsahu lepku v potravinách.
Anotace v angličtině
The Bachelor thesis focuses on the association of gluten and autism spectrum disorders. The first part deals with characteristics of gluten and diseases associated with it, the function of the small intestine and the description of autism spectrum disorders. The next part is devoted to the association of autism with gluten and the connection between gluten and the intestinal mucosa. Analytic methods used to determine the gluten content in food are presented at the end of the thesis.
Klíčová slova
lepek, tenké střevo, bezlepková dieta, poruchy autistického spektra, opioidní peptidy
Klíčová slova v angličtině
gluten, small intestine, gluten-free diet, autism spectrum disorder, opioid peptides
Zásady pro vypracování
1. Popsat lepek - strukturu, výskyt, funkci, lepek ve vztahu ke střevní sliznici a její funkci.
2. Onemocnění a poruchy, které jsou spojovány s lepkem - celiakie, alergie, intolerance, autismus.
3. Metody stanovení lepku - přehled, principy.
Zásady pro vypracování
1. Popsat lepek - strukturu, výskyt, funkci, lepek ve vztahu ke střevní sliznici a její funkci.
2. Onemocnění a poruchy, které jsou spojovány s lepkem - celiakie, alergie, intolerance, autismus.
3. Metody stanovení lepku - přehled, principy.
Seznam doporučené literatury
Recentní literatura dostupná v databázi WoS, MEDLINE, Sciencedirect; odborné knihy. Další dle pokynů vedoucího bakalářské práce.
Seznam doporučené literatury
Recentní literatura dostupná v databázi WoS, MEDLINE, Sciencedirect; odborné knihy. Další dle pokynů vedoucího bakalářské práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucí bakalářské práce. Studentka odpověděla na otázky členů zkušební komise.