Cílem práce bylo charakterizace a rozdělení hub dle různých hledisek. Popsány jsou nej důležitější složky hub s příznivým vlivem na lidský organismus. Rozepsány jsou nejvýznamnější druhy hub jak pro farmaceutický, tak i pro potravinářský průmysl. V neposlední řadě se práce zabývá negativními vlastnostmi hub.
Anotace v angličtině
The aim of this work was to characterize and divide fungi according to various aspects. The most important components of fungi with a beneficial effect on the human body are described. The most significant types of mushrooms for both the pharmaceutical and food industries are presented as well. Finally, this work deals with the negative properties of mushrooms.
Klíčová slova
Houby, P-glukany, stavba hub
Klíčová slova v angličtině
Mushrooms; P-glucans; Mushroom structure
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem práce bylo charakterizace a rozdělení hub dle různých hledisek. Popsány jsou nej důležitější složky hub s příznivým vlivem na lidský organismus. Rozepsány jsou nejvýznamnější druhy hub jak pro farmaceutický, tak i pro potravinářský průmysl. V neposlední řadě se práce zabývá negativními vlastnostmi hub.
Anotace v angličtině
The aim of this work was to characterize and divide fungi according to various aspects. The most important components of fungi with a beneficial effect on the human body are described. The most significant types of mushrooms for both the pharmaceutical and food industries are presented as well. Finally, this work deals with the negative properties of mushrooms.
Klíčová slova
Houby, P-glukany, stavba hub
Klíčová slova v angličtině
Mushrooms; P-glucans; Mushroom structure
Zásady pro vypracování
1. Proveďte literární rešerši zabývající se houbami, jejich zpracováním a významem v potravinářství.
2. Uveďte základní skupiny hub, jejich charakteristiky, základní stavební látky a využití hub nejen pro potravinářské, ale také pro léčebné účely.
3. Diskutujte zdravotní aspekty související s konzumací hub, a to nejen aspekty souvisejícími z otrav houbami, ale také aspekty pozitivní a zdraví prospěšné.
Zásady pro vypracování
1. Proveďte literární rešerši zabývající se houbami, jejich zpracováním a významem v potravinářství.
2. Uveďte základní skupiny hub, jejich charakteristiky, základní stavební látky a využití hub nejen pro potravinářské, ale také pro léčebné účely.
3. Diskutujte zdravotní aspekty související s konzumací hub, a to nejen aspekty souvisejícími z otrav houbami, ale také aspekty pozitivní a zdraví prospěšné.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucího bakalářské práce. Studentka odpověděla na otázky členů zkušební komise.