Bakalářská práce se zabývá tématem "Samovyšetření chuti pomocí taste strips". Tato práce je rozdělena na teoretická východiska a výzkumnou část. Teoretická část definuje anatomii a fyziologii jazyka, onemocnění a vyšetření spjaté s poruchami chuti. Ve výzkumné části byl vytvořen chuťový test. Cílem bylo vytvořit screeningový test pro samovyšetření chuti, kterým je nemocný schopen sám otestovat rozlišení čtyř základních chutí. Výsledky byly porovnány s běžně užívaným testem, který však vyžaduje přítomnost erudovaného zdravotnického personálu.
Anotace v angličtině
The bachelor's thesis deals with the topic "Taste self-examination using a taste strips". This work is divided into theoretical background and research part. The theoretical part defines the anatomy and physiology of the tongue, diseases and examinations associated with taste disorders. A taste test was created in the research part. The aim was to create a screening test for self-examination of taste, by which the patient can able to test for himself the distinction of four basic tastes. The results were compared with a commonly used test, which, however, requires the presence of erudite medical staff.
Bakalářská práce se zabývá tématem "Samovyšetření chuti pomocí taste strips". Tato práce je rozdělena na teoretická východiska a výzkumnou část. Teoretická část definuje anatomii a fyziologii jazyka, onemocnění a vyšetření spjaté s poruchami chuti. Ve výzkumné části byl vytvořen chuťový test. Cílem bylo vytvořit screeningový test pro samovyšetření chuti, kterým je nemocný schopen sám otestovat rozlišení čtyř základních chutí. Výsledky byly porovnány s běžně užívaným testem, který však vyžaduje přítomnost erudovaného zdravotnického personálu.
Anotace v angličtině
The bachelor's thesis deals with the topic "Taste self-examination using a taste strips". This work is divided into theoretical background and research part. The theoretical part defines the anatomy and physiology of the tongue, diseases and examinations associated with taste disorders. A taste test was created in the research part. The aim was to create a screening test for self-examination of taste, by which the patient can able to test for himself the distinction of four basic tastes. The results were compared with a commonly used test, which, however, requires the presence of erudite medical staff.
1. Studium literatury, sběr informací a popis současného stavu řešené problematiky
2. Stanovení cílů a metodiky práce
3. Příprava a realizace výzkumného šetření dle stanové metodiky
4. Analýza a interpretace získaných dat
5. Zhodnocení výsledků práce
Zásady pro vypracování
1. Studium literatury, sběr informací a popis současného stavu řešené problematiky
2. Stanovení cílů a metodiky práce
3. Příprava a realizace výzkumného šetření dle stanové metodiky
4. Analýza a interpretace získaných dat
5. Zhodnocení výsledků práce
Seznam doporučené literatury
HAHN, Aleš. Otorinolaryngologie a foniatrie v současné praxi. 2., doplněné a aktualizované vydání. Praha: Grada Publishing, 2019. ISBN 978-80-271-0572-4.
HUDÁK, Radovan a David KACHLÍK. Memorix anatomie. 4. vydání. Praha: Triton, 2017. ISBN 978-80-7553-420-0.
ROKYTA, Richard. Fyziologie a patologická fyziologie: pro klinickou praxi. Praha: Grada Publishing, 2015. ISBN 978-80-247-4867-2.
SLOUKA, David. Otorinolaryngologie. Praha: Galén, 2018. ISBN 978-80-749-2391-3.
VODIČKA, Jan et al. Poruchy čichu a chuti. Havlíčkův Brod: Tobiáš, 2012. ISBN 978-80-731-1125-0.
Seznam doporučené literatury
HAHN, Aleš. Otorinolaryngologie a foniatrie v současné praxi. 2., doplněné a aktualizované vydání. Praha: Grada Publishing, 2019. ISBN 978-80-271-0572-4.
HUDÁK, Radovan a David KACHLÍK. Memorix anatomie. 4. vydání. Praha: Triton, 2017. ISBN 978-80-7553-420-0.
ROKYTA, Richard. Fyziologie a patologická fyziologie: pro klinickou praxi. Praha: Grada Publishing, 2015. ISBN 978-80-247-4867-2.
SLOUKA, David. Otorinolaryngologie. Praha: Galén, 2018. ISBN 978-80-749-2391-3.
VODIČKA, Jan et al. Poruchy čichu a chuti. Havlíčkův Brod: Tobiáš, 2012. ISBN 978-80-731-1125-0.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Hodnocení vedoucího: výborně mínus}
Hodnocení oponenta: dobře}
Doplňující otázky k obhajobě: }
1. V metodice výzkumu neuvádíte, jak jste zajistila anonymitu získaných dat. Popište ji.}
2. Dotazníkem jste zjišťovala, jak se respondentům mění chuť, jak moc je problémy s chutí trápí, jak často si uvědomují obtíže s poruchou chuti a jak hodnotí své vnímání chutí? Uveďte získané výsledky a diskutujte nad nimi.}
3. S jakou metodou se Vám osobně lépe pracovalo z hlediska přípravy testovací soupravy a provedení testů?}
Obhajoba bakalářské práce s prezentací velmi dobrá minus.