Diplomová práce má teoreticko-průzkumný charakter a zabývá se problematikou výživy u pacientů, kteří jsou v rozmezí 1. - 5. den po operaci v ORL oblasti a chirurgický výkon podstoupili z důvodu jiné než onkologické diagnózy. V teoretické části je popsána oblast, která se týká výživy pacienta vztahující se k oboru otorinolaryngologie. Průzkumná část diplomové práce je zaměřena na zhodnocení změn ve výživě nemocných, kteří jsou po chirurgickém zákroku v ORL oblasti. Šetření probíhalo formou zápisu potřebných údajů do záznamového archu a prostřednictvím nestandardizovaného dotazníkového šetření. Změny ve výživě v pooperačním období byly nejčastěji zaznamenány u pacientů po uvulopalatofaryngoplastice (UPPP) a tonsilektomii.
Anotace v angličtině
The diploma thesis deals with the issue of nutrition in patients who are on the 1st - 5th day after the ENT operation and underwent surgery due to other than oncological diagnosis. The theoretical part describes the area of patient nutrition related to the field of otorhinolaryngology. The exploratory part of the diploma thesis is focused on the evaluation of changes in the nutrition of patients who are after ENT surgery. The survey took the form of entering the necessary data in a record sheet and through a non-standardized questionnaire survey. Changes in nutrition in the postoperative period were most often observed in patients after uvulopalatopharyngoplasty (UPPP) and tonsillectomy.
Klíčová slova
Výživa, otorinolaryngologie, hodnocení výživy, chirurgický výkon
Klíčová slova v angličtině
Nutrition, otorhinolaryngology, evaluation of nutrition, surgical intervention
Rozsah průvodní práce
84 s. (120 703 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce má teoreticko-průzkumný charakter a zabývá se problematikou výživy u pacientů, kteří jsou v rozmezí 1. - 5. den po operaci v ORL oblasti a chirurgický výkon podstoupili z důvodu jiné než onkologické diagnózy. V teoretické části je popsána oblast, která se týká výživy pacienta vztahující se k oboru otorinolaryngologie. Průzkumná část diplomové práce je zaměřena na zhodnocení změn ve výživě nemocných, kteří jsou po chirurgickém zákroku v ORL oblasti. Šetření probíhalo formou zápisu potřebných údajů do záznamového archu a prostřednictvím nestandardizovaného dotazníkového šetření. Změny ve výživě v pooperačním období byly nejčastěji zaznamenány u pacientů po uvulopalatofaryngoplastice (UPPP) a tonsilektomii.
Anotace v angličtině
The diploma thesis deals with the issue of nutrition in patients who are on the 1st - 5th day after the ENT operation and underwent surgery due to other than oncological diagnosis. The theoretical part describes the area of patient nutrition related to the field of otorhinolaryngology. The exploratory part of the diploma thesis is focused on the evaluation of changes in the nutrition of patients who are after ENT surgery. The survey took the form of entering the necessary data in a record sheet and through a non-standardized questionnaire survey. Changes in nutrition in the postoperative period were most often observed in patients after uvulopalatopharyngoplasty (UPPP) and tonsillectomy.
Klíčová slova
Výživa, otorinolaryngologie, hodnocení výživy, chirurgický výkon
Klíčová slova v angličtině
Nutrition, otorhinolaryngology, evaluation of nutrition, surgical intervention
Zásady pro vypracování
1. Studium literatury, sběr informací a popis současného stavu řešené problematiky.
2. Stanovení cílů a metodiky práce.
3. Příprava a realizace výzkumného šetření dle stanovené metodiky.
4. Analýza a interpretace získaných dat.
5. Zhodnocení výsledků práce.
Zásady pro vypracování
1. Studium literatury, sběr informací a popis současného stavu řešené problematiky.
2. Stanovení cílů a metodiky práce.
3. Příprava a realizace výzkumného šetření dle stanovené metodiky.
4. Analýza a interpretace získaných dat.
5. Zhodnocení výsledků práce.
Seznam doporučené literatury
1. ASTL, Jaromír. Otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku: pro bakaláře, obor ošetřovatelství. 2., nezměn. vyd. Praha: Karolinum, 2012. ISBN 978-80-246-2053-4.
2. HAHN, Aleš. Otorinolaryngologie a foniatrie v současné praxi. 2., doplněné a aktualizované vydání. Praha Grada Publishing, 2018. ISBN 978-80-271-0572-4.
3. KOHOUT, Pavel, Helena BRODSKÁ, Lubomír KUŽELA, Tamara STARNOVSKÁ, Petr TLÁSKAL. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. Praha: Forsapi, 2011. ISBN 978-80-87250-12-9.
4. KŘÍŽOVÁ, Jarmila, Jaromír KŘEMEN, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. Enterální a parenterální výživa. 3., přepracované a doplněné vydání. Praha: Mladá fronta, 2019. ISBN 978-80-204-5009-8.
5. SLOUKA, David. Otorinolaryngologie. Praha: Galén, 2018. ISBN 978-80-7492-391-3.
Seznam doporučené literatury
1. ASTL, Jaromír. Otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku: pro bakaláře, obor ošetřovatelství. 2., nezměn. vyd. Praha: Karolinum, 2012. ISBN 978-80-246-2053-4.
2. HAHN, Aleš. Otorinolaryngologie a foniatrie v současné praxi. 2., doplněné a aktualizované vydání. Praha Grada Publishing, 2018. ISBN 978-80-271-0572-4.
3. KOHOUT, Pavel, Helena BRODSKÁ, Lubomír KUŽELA, Tamara STARNOVSKÁ, Petr TLÁSKAL. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. Praha: Forsapi, 2011. ISBN 978-80-87250-12-9.
4. KŘÍŽOVÁ, Jarmila, Jaromír KŘEMEN, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. Enterální a parenterální výživa. 3., přepracované a doplněné vydání. Praha: Mladá fronta, 2019. ISBN 978-80-204-5009-8.
5. SLOUKA, David. Otorinolaryngologie. Praha: Galén, 2018. ISBN 978-80-7492-391-3.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Doplňující otázky oponenta:
1. Jaký validovaný nástroj pro hodnocení rizika malnutrice jste použila v dotazníku?
2. Jak je možné zjistit riziko proteinové malnutrice u obézních pacientů?
3. Jak by mohla být ovlivněna bolest pacientů při polykání?
Obhajoba diplomové práce s prezentací velmi dobrá.