Tato bakalářská práce se zabývá právní úpravou provozování stravovacích služeb v České republice. Teoretická část je zaměřena na možnosti poskytování stravovacích služeb, více se zaměřením na hostinskou činnost v rámci živnostenského podnikání a vymezení podmínek a požadavků, které musí stravovací podnik splňovat. Cílem praktické části je analýza procesu založení a provozování těchto služeb v rámci živnostenského podnikání, charakteristika dopadů, která vyplývají z dalších opatření, jež s danými zařízeními souvisejí a jejich provoz přímo ovlivňují.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis will deal with the legal regulation of the operation of catering services in the Czech Republic. The theoretical part will focus on the possibilities of providing catering services, more with a focus on hospitality activities in the trade business and the definition of conditions and requirements that the catering company must meet. The aim of the practical part will be to analyze the process of establishing and operating these services within the trade business, the characteristics of the impacts that result from other measures that are related to the facilities and their operation directly affect.
Klíčová slova
podmínky, podnikatel, postup založení, stravování, živnostenské podnikání
Klíčová slova v angličtině
conditions, businessman, establishment procedure, eating, trade business
Rozsah průvodní práce
67 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá právní úpravou provozování stravovacích služeb v České republice. Teoretická část je zaměřena na možnosti poskytování stravovacích služeb, více se zaměřením na hostinskou činnost v rámci živnostenského podnikání a vymezení podmínek a požadavků, které musí stravovací podnik splňovat. Cílem praktické části je analýza procesu založení a provozování těchto služeb v rámci živnostenského podnikání, charakteristika dopadů, která vyplývají z dalších opatření, jež s danými zařízeními souvisejí a jejich provoz přímo ovlivňují.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis will deal with the legal regulation of the operation of catering services in the Czech Republic. The theoretical part will focus on the possibilities of providing catering services, more with a focus on hospitality activities in the trade business and the definition of conditions and requirements that the catering company must meet. The aim of the practical part will be to analyze the process of establishing and operating these services within the trade business, the characteristics of the impacts that result from other measures that are related to the facilities and their operation directly affect.
Klíčová slova
podmínky, podnikatel, postup založení, stravování, živnostenské podnikání
Klíčová slova v angličtině
conditions, businessman, establishment procedure, eating, trade business
Zásady pro vypracování
Cílem práce bude analyzovat proces založení a provozování stravovacích služeb a budou charakterizovány dopady, které vyplývají z dalších opatření, jež s danými zařízeními souvisejí a jejich provoz přímo ovliňují.
Osnova:
- Provoz stravovacích služeb dle platné právní úpravy České republiky.
- Provozovatelé stravovacích služeb.
- Potravinářský podnik provozovaný podnikatelem.
- Kontrolní a dozorové orgány.
- Analýza procesu založení a provozování stravovací služby.
Zásady pro vypracování
Cílem práce bude analyzovat proces založení a provozování stravovacích služeb a budou charakterizovány dopady, které vyplývají z dalších opatření, jež s danými zařízeními souvisejí a jejich provoz přímo ovliňují.
Osnova:
- Provoz stravovacích služeb dle platné právní úpravy České republiky.
- Provozovatelé stravovacích služeb.
- Potravinářský podnik provozovaný podnikatelem.
- Kontrolní a dozorové orgány.
- Analýza procesu založení a provozování stravovací služby.
Seznam doporučené literatury
NOVOTNÝ, Jiří a Pavel ŠAŠEK. Právní základy podnikání. Plzeň: Fakulta ekonomická Západočeské univerzity v Plzni, 2017, I. díl, Právní úprava podnikání, závazkové vztahy, pracovní právo. ISBN 978-80-261-0691-3.
NOVOTNÝ, Jiří a Pavel ŠAŠEK. Právní základy podnikání. Plzeň: Fakulta ekonomická Západočeské univerzity v Plzni, 2017, II. díl, Řízení před soudy a správními orgány, odpovědnost podnikatele. ISBN 978-80-261-0692-0.
ONDŘEJ, Jan. Zahájení podnikání: (právní, ekonomické, daňové, účetní aspekty). 2. vydání. Praha: Wolters Kluwer, 2019. Právo prakticky. ISBN 978-80-7598-337-4.
ROZEHNAL, Aleš. Obchodní právo. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2014. Právnické učebnice. ISBN 978-80-7380-524-1.
Seznam doporučené literatury
NOVOTNÝ, Jiří a Pavel ŠAŠEK. Právní základy podnikání. Plzeň: Fakulta ekonomická Západočeské univerzity v Plzni, 2017, I. díl, Právní úprava podnikání, závazkové vztahy, pracovní právo. ISBN 978-80-261-0691-3.
NOVOTNÝ, Jiří a Pavel ŠAŠEK. Právní základy podnikání. Plzeň: Fakulta ekonomická Západočeské univerzity v Plzni, 2017, II. díl, Řízení před soudy a správními orgány, odpovědnost podnikatele. ISBN 978-80-261-0692-0.
ONDŘEJ, Jan. Zahájení podnikání: (právní, ekonomické, daňové, účetní aspekty). 2. vydání. Praha: Wolters Kluwer, 2019. Právo prakticky. ISBN 978-80-7598-337-4.
ROZEHNAL, Aleš. Obchodní právo. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2014. Právnické učebnice. ISBN 978-80-7380-524-1.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přednesla téma své BP ''Provozování stravovacích služeb dle platné právní úpravy České republiky'', otázka vedoucího BP:
1. Tabulka č. 10 uvádí poměrně značný rozdíl ve spokojenosti s prací ŽÚ mezi právnickými a fyzickými osobami. Čím si tuto skutečnost vysvětlujete?