Tato práce se zabývá analýzou umělých sladidel v potravinách. Teoretická část obsahuje charakterizaci sacharidů, umělých sladidel a jejich zdravotní rizika. Následně jsou popisovány vybraná umělá sladidla a jejich alternativy. Další část je zaměřena na využití vysokoúčinné kapalinové chromatografie ve stanovení umělých sladidel ve vzorcích potravin. Experimentální část práce je věnována optimalizaci HPLC/MS podmínek separace směsi standardů a zjištění retenčního chování jednotlivých sladidel. Optimalizovaná metoda byla následně použita pro stanovení umělých sladidel v potravinářských výrobcích.
Annotation in English
This work deals with the analysis of artificial sweeteners in food. The theoretical part contains the characterization of carbohydrates, artificial sweeteners and their health risks. Subsequently, selected artificial sweeteners and their alternatives are described. The next part is focused on determination of artificial sweeteners in food samples using high performance liquid chromatography. The experimental part of the work is devoted to the optimization of HPLC/MS separation conditions and determination of the retention behavior of individual sweeteners. The optimized method was subsequently used for the determination of artificial sweeteners in food products.
Tato práce se zabývá analýzou umělých sladidel v potravinách. Teoretická část obsahuje charakterizaci sacharidů, umělých sladidel a jejich zdravotní rizika. Následně jsou popisovány vybraná umělá sladidla a jejich alternativy. Další část je zaměřena na využití vysokoúčinné kapalinové chromatografie ve stanovení umělých sladidel ve vzorcích potravin. Experimentální část práce je věnována optimalizaci HPLC/MS podmínek separace směsi standardů a zjištění retenčního chování jednotlivých sladidel. Optimalizovaná metoda byla následně použita pro stanovení umělých sladidel v potravinářských výrobcích.
Annotation in English
This work deals with the analysis of artificial sweeteners in food. The theoretical part contains the characterization of carbohydrates, artificial sweeteners and their health risks. Subsequently, selected artificial sweeteners and their alternatives are described. The next part is focused on determination of artificial sweeteners in food samples using high performance liquid chromatography. The experimental part of the work is devoted to the optimization of HPLC/MS separation conditions and determination of the retention behavior of individual sweeteners. The optimized method was subsequently used for the determination of artificial sweeteners in food products.
1. Vypracujte literární rešerši zabývající se analýzou umělých sladidel v potravinách. Zaměřte se na využití různých chromatografických systémů pro jejich separaci. Dále se věnujte extrakčním technikám vhodným pro potravinářské vzorky.
2. Na základě literární rešerše vyberte vhodný chromatografický systém a vhodnou stacionární fázi pro separaci vybraných sladidel. Optimalizujte chromatografickou separaci s využitím standardů vybraných sladidel.
3. Optimalizovanou metodu využijte pro analýzu reálných vzorků.
Research Plan
1. Vypracujte literární rešerši zabývající se analýzou umělých sladidel v potravinách. Zaměřte se na využití různých chromatografických systémů pro jejich separaci. Dále se věnujte extrakčním technikám vhodným pro potravinářské vzorky.
2. Na základě literární rešerše vyberte vhodný chromatografický systém a vhodnou stacionární fázi pro separaci vybraných sladidel. Optimalizujte chromatografickou separaci s využitím standardů vybraných sladidel.
3. Optimalizovanou metodu využijte pro analýzu reálných vzorků.
Recommended resources
Podle pokynů vedoucí práce.
Recommended resources
Podle pokynů vedoucí práce.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
illustrations, tables
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Student seznámil členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byl seznámen s posudky vedoucího
a oponenta diplomové práce. Student odpověděl na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.