Tato diplomová práce se zabývá analýzou těkavých látek v pivovarských sladech technikou Vac-HSSPME s kombinací sorpčních teplot ve spojení s GC-MS/FID analýzou. V teoretické části jsou popsány poznatky o pivovarských sladech a jejich výrobě. Dále jsou popsány extrakční a chromatografické metody. Experimentální část je věnována optimalizaci celého procesu extrakce Vac-HSSPME a následné GC-MS/FID analýze. Na základě optimalizace jsou finální podmínky aplikovány na analýzu 14 vzorků pivovarských sladů.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with the analysis of volatile substances in brewing malts using the Vac-HSSPME technique with a combination of sorption temperatures followed by GC-MS/FID analysis. The theoretical part describes the knowledge about brewing malts and their production. Extraction and chromatographic methods are described as well. The experimental part is devoted to the optimization of the whole Vac-HSSPME extraction process and subsequent GC-MS/FID analysis. Based on the optimization, the final conditions are applied to the analysis of 14 samples of brewing malts.
Malt, Aromaprofil, Vac-HSSPME, Combination of sorption temperatures, GC-MS/FID
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce se zabývá analýzou těkavých látek v pivovarských sladech technikou Vac-HSSPME s kombinací sorpčních teplot ve spojení s GC-MS/FID analýzou. V teoretické části jsou popsány poznatky o pivovarských sladech a jejich výrobě. Dále jsou popsány extrakční a chromatografické metody. Experimentální část je věnována optimalizaci celého procesu extrakce Vac-HSSPME a následné GC-MS/FID analýze. Na základě optimalizace jsou finální podmínky aplikovány na analýzu 14 vzorků pivovarských sladů.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with the analysis of volatile substances in brewing malts using the Vac-HSSPME technique with a combination of sorption temperatures followed by GC-MS/FID analysis. The theoretical part describes the knowledge about brewing malts and their production. Extraction and chromatographic methods are described as well. The experimental part is devoted to the optimization of the whole Vac-HSSPME extraction process and subsequent GC-MS/FID analysis. Based on the optimization, the final conditions are applied to the analysis of 14 samples of brewing malts.
Malt, Aromaprofil, Vac-HSSPME, Combination of sorption temperatures, GC-MS/FID
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši zaměřenou na analýzu těkavých látek v potravinách se zaměřením na jejich profilování. Zaměřte se především na analýzu těkavých složek a jejich zastoupení v pivovarských sladech různého druhu. Pro tento účel popište možnosti využití mikroexktrakce tuhou fází (SPME) ve spojení s plynovou chromatografií s různými detekčními systémy. Prověřte možnosti modifikace postupu při mikroextrakci tuhou fází za účelem podpoření extrakční účinnosti při headspace vzorkování..
2. V experimentální části prověřte možnosti vzorkování modifikovanou SPME metodou, a to modifikací založenou na kombinaci sorpčních teplot, na využití podtlaku během vzorkování a případné spojení obou principů pro analýzu těkavých složek pivovarských sladů různých druhů. Porovnejte profily těkavých látek jednotlivých sladů a s využitím dostupných retenčních indexů a knihoven hmotnostních spekter identifikujte co největší počet složek.
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši zaměřenou na analýzu těkavých látek v potravinách se zaměřením na jejich profilování. Zaměřte se především na analýzu těkavých složek a jejich zastoupení v pivovarských sladech různého druhu. Pro tento účel popište možnosti využití mikroexktrakce tuhou fází (SPME) ve spojení s plynovou chromatografií s různými detekčními systémy. Prověřte možnosti modifikace postupu při mikroextrakci tuhou fází za účelem podpoření extrakční účinnosti při headspace vzorkování..
2. V experimentální části prověřte možnosti vzorkování modifikovanou SPME metodou, a to modifikací založenou na kombinaci sorpčních teplot, na využití podtlaku během vzorkování a případné spojení obou principů pro analýzu těkavých složek pivovarských sladů různých druhů. Porovnejte profily těkavých látek jednotlivých sladů a s využitím dostupných retenčních indexů a knihoven hmotnostních spekter identifikujte co největší počet složek.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího
a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.