Tato diplomová práce se zabývá stanovením linaloolu v pivu s využitím vícenásobné headspace mikroextrakce tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií a hmotnostní detekcí.
V teoretické části je popsána historie výroby piva, dále jsou tu uvedeny suroviny potřebné pro výrobu piva, technologie výroby a vše o pivu, mikroextrakční techniky, plynová chromatografie a příklady použití vícenásobné headspace mikroextrakce tuhou fází. Experimentální část se zabývá stanovením linaloolu v reálných vzorcích piv již zmíněnou metodou. Tato mikroextrakční technika byla optimalizována pomocí standardního roztoku linaloolu a vzorku piva. Optimalizovanými parametry byly objem použitého vzorku, doba extrakce, teplota extrakce a doba inkubace. Následně pak byla k analýze reálných vzorků piva využita optimalizovaná mikroextrakční metoda. Na konci jsou obsahy liloolu ve vzorcích piv vyhodnoceny a porovnány.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with the determination of linalool in beer using multiple headspace solid phase microextraction followed by gas chromatography and mass detection. In the theoretical part there are described history of beer production, together with the specifications raw materials needed for the beer production, production technology and all about beer, microextraction techniques, gas chromatography and principles of multiple headspace solid phase microextraction. The experimental part deals with the determination of linalool in real beer samples by the above-mentioned method. This microextraction technique was optimized using a standard linalool solution and a beer sample as well. The optimized variables were the sample volume, the extraction time, the extraction temperature and the incubation time. Subsequently, the optimized method was applied to real beer samples. Finally, the linalool contents in beer samples are evaluated and compared.
MHS-SPME, Gas chromatography, Beer, Volatile Organic Compounds, Linalool
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce se zabývá stanovením linaloolu v pivu s využitím vícenásobné headspace mikroextrakce tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií a hmotnostní detekcí.
V teoretické části je popsána historie výroby piva, dále jsou tu uvedeny suroviny potřebné pro výrobu piva, technologie výroby a vše o pivu, mikroextrakční techniky, plynová chromatografie a příklady použití vícenásobné headspace mikroextrakce tuhou fází. Experimentální část se zabývá stanovením linaloolu v reálných vzorcích piv již zmíněnou metodou. Tato mikroextrakční technika byla optimalizována pomocí standardního roztoku linaloolu a vzorku piva. Optimalizovanými parametry byly objem použitého vzorku, doba extrakce, teplota extrakce a doba inkubace. Následně pak byla k analýze reálných vzorků piva využita optimalizovaná mikroextrakční metoda. Na konci jsou obsahy liloolu ve vzorcích piv vyhodnoceny a porovnány.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with the determination of linalool in beer using multiple headspace solid phase microextraction followed by gas chromatography and mass detection. In the theoretical part there are described history of beer production, together with the specifications raw materials needed for the beer production, production technology and all about beer, microextraction techniques, gas chromatography and principles of multiple headspace solid phase microextraction. The experimental part deals with the determination of linalool in real beer samples by the above-mentioned method. This microextraction technique was optimized using a standard linalool solution and a beer sample as well. The optimized variables were the sample volume, the extraction time, the extraction temperature and the incubation time. Subsequently, the optimized method was applied to real beer samples. Finally, the linalool contents in beer samples are evaluated and compared.
MHS-SPME, Gas chromatography, Beer, Volatile Organic Compounds, Linalool
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši se zaměřením na analýzu těkavých složek potravin, a to se zaměřením na jejich kvantitativní vyhodnocení. Popište možnosti využití mikroextrakce tuhou fází (SPME) v kombinaci s metodou plynové chromatografie pro daný účel a prověřte i princip založený na opakované headspace extrakci (Multiple Headspace Extraction - MHE). Zaměřte se především na využití uvedených metod pro analýzu významných složek podílejících se na aromaprofilu piva, a to včetně složek pivovarských surovin.
2. V experimentální části prověřte možnosti vzorkování metodou MHE s využitím metody SPME pro analýzu linaloolu jako ukazatele metody studeného chmelení piva. Za pomocí statistického plánování experimentu nalezněte vhodné experimentální podmínky a tyto aplikujte na reálné vzorky.
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši se zaměřením na analýzu těkavých složek potravin, a to se zaměřením na jejich kvantitativní vyhodnocení. Popište možnosti využití mikroextrakce tuhou fází (SPME) v kombinaci s metodou plynové chromatografie pro daný účel a prověřte i princip založený na opakované headspace extrakci (Multiple Headspace Extraction - MHE). Zaměřte se především na využití uvedených metod pro analýzu významných složek podílejících se na aromaprofilu piva, a to včetně složek pivovarských surovin.
2. V experimentální části prověřte možnosti vzorkování metodou MHE s využitím metody SPME pro analýzu linaloolu jako ukazatele metody studeného chmelení piva. Za pomocí statistického plánování experimentu nalezněte vhodné experimentální podmínky a tyto aplikujte na reálné vzorky.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího
a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.