Tato práce představuje abrazivní stripping voltametrii (AbrSV), určenou zejména pro kvalitativní a kvantitativní analýzu pevných materiálu, jako jednoduchou, levnou, efektivní a semikvantitativní screeningovou metodu pro hodnocení rostlinných olejů. Vyvinutá metoda AbrSV je založena na elektrochemické oxidaci elektroaktivních organických látek přirozeně se vyskytující v analyzovaných vzorcích. Kdy vzorky rostlinných olejů slouží jako pastové kapaliny. Elektrochemická detekce byla uskutečněna v moll1 octanovém pufru o pH 4,2
s použitím square wave voltametrie. Výsledky ukazují, že lze AbrSV použít při kontrole autenticity potravin (elektrochemického otisku prstu) a jako indikátor čerstvosti.
Anotace v angličtině
The present study represents an abrasive stripping voltammetry (AbrSV), designed mainly for the qualitative and quantitative analysis of solid materials, as a simple, low-cost, efficient and semi quantitative screening electroanalytical method to assess the quality of various vegetable oils. The developed AbrSV method was based on electrochemical oxidation of electroactive organic compounds naturally occurring in the investigated samples when samples vegetable oils served as pasting liquids for preparation of corresponding carbon paste electrodes. The electrochemical detection was performed in 0.1 mol L1 acetate buffer of pH 4.2 using square wave voltammetry. Obtained results show that the proposed AbrSV could be applied in the food authenticity control (electrochemical fingerprinting) and also as freshness indicator.
Tato práce představuje abrazivní stripping voltametrii (AbrSV), určenou zejména pro kvalitativní a kvantitativní analýzu pevných materiálu, jako jednoduchou, levnou, efektivní a semikvantitativní screeningovou metodu pro hodnocení rostlinných olejů. Vyvinutá metoda AbrSV je založena na elektrochemické oxidaci elektroaktivních organických látek přirozeně se vyskytující v analyzovaných vzorcích. Kdy vzorky rostlinných olejů slouží jako pastové kapaliny. Elektrochemická detekce byla uskutečněna v moll1 octanovém pufru o pH 4,2
s použitím square wave voltametrie. Výsledky ukazují, že lze AbrSV použít při kontrole autenticity potravin (elektrochemického otisku prstu) a jako indikátor čerstvosti.
Anotace v angličtině
The present study represents an abrasive stripping voltammetry (AbrSV), designed mainly for the qualitative and quantitative analysis of solid materials, as a simple, low-cost, efficient and semi quantitative screening electroanalytical method to assess the quality of various vegetable oils. The developed AbrSV method was based on electrochemical oxidation of electroactive organic compounds naturally occurring in the investigated samples when samples vegetable oils served as pasting liquids for preparation of corresponding carbon paste electrodes. The electrochemical detection was performed in 0.1 mol L1 acetate buffer of pH 4.2 using square wave voltammetry. Obtained results show that the proposed AbrSV could be applied in the food authenticity control (electrochemical fingerprinting) and also as freshness indicator.
1. V teoretické části diplomové práce se zaměřte na analýzu jedlých olejů a stručně popište podstatu známých analytických metod k jejich hodnocení. Zjistěte zastoupení elektroaktivních látek v jedlých olejích a popište jejich elektrochemické chování. Uveďte možnosti využití těchto rostlinných olejů jako pojiv v elektrodách na bázi uhlíku.
2. Praktická část by měla obsahovat detailní charakterizaci uhlíkových pastových elektrod v závislosti na použitém druhu rostlinného oleje. V rámci optimalizace nalezněte takové podmínky, aby bylo možné zajistit selektivitu elektrochemicky aktivních látek. Poté porovnejte výsledky pro jednotlivé druhy rostliných olejů.
3. Dosažené výsledky diskutujte a na závěr kriticky zhodnoťte.
Zásady pro vypracování
1. V teoretické části diplomové práce se zaměřte na analýzu jedlých olejů a stručně popište podstatu známých analytických metod k jejich hodnocení. Zjistěte zastoupení elektroaktivních látek v jedlých olejích a popište jejich elektrochemické chování. Uveďte možnosti využití těchto rostlinných olejů jako pojiv v elektrodách na bázi uhlíku.
2. Praktická část by měla obsahovat detailní charakterizaci uhlíkových pastových elektrod v závislosti na použitém druhu rostlinného oleje. V rámci optimalizace nalezněte takové podmínky, aby bylo možné zajistit selektivitu elektrochemicky aktivních látek. Poté porovnejte výsledky pro jednotlivé druhy rostliných olejů.
3. Dosažené výsledky diskutujte a na závěr kriticky zhodnoťte.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího
a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.