První část bakalářské práce se zabývá pojmem vegetariánství, jeho druhy, výhodami a zdravotními riziky. Druhá část práce obsahuje základní informace o soli, její dělení, obohacování a použití. Popisuje vliv soli na lidský organismus a také možnosti jejího omezení či nahrazení v pokrmech. Třetí část této práce popisuje možnosti a postupy stanovení soli ve vzorkách. V závěrečné části byl vyhodnocen obsah soli ve vybraných vegetariánských pokrmech získaný metodou argentometrické titrace.
Anotace v angličtině
First part of the bachelor thesis deals with the concept of vegetarianism, its types, advantages, and disadvantages. Second part contains basic information about salt, its classification, enrichment, and use. Influence of salt on human organism and options of its reduction or substitution in meals are described in this part as well. Third part of the thesis describes options and methods of determining the presence of salt in food samples. In the final part the salt content, obtained through the argentometric titration method, was evaluated in selected vegetarian meals.
Klíčová slova
argentometrie, sůl, veganství, vegetariánství
Klíčová slova v angličtině
argentometry, salt, veganism, vegetarianism
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
První část bakalářské práce se zabývá pojmem vegetariánství, jeho druhy, výhodami a zdravotními riziky. Druhá část práce obsahuje základní informace o soli, její dělení, obohacování a použití. Popisuje vliv soli na lidský organismus a také možnosti jejího omezení či nahrazení v pokrmech. Třetí část této práce popisuje možnosti a postupy stanovení soli ve vzorkách. V závěrečné části byl vyhodnocen obsah soli ve vybraných vegetariánských pokrmech získaný metodou argentometrické titrace.
Anotace v angličtině
First part of the bachelor thesis deals with the concept of vegetarianism, its types, advantages, and disadvantages. Second part contains basic information about salt, its classification, enrichment, and use. Influence of salt on human organism and options of its reduction or substitution in meals are described in this part as well. Third part of the thesis describes options and methods of determining the presence of salt in food samples. In the final part the salt content, obtained through the argentometric titration method, was evaluated in selected vegetarian meals.
Klíčová slova
argentometrie, sůl, veganství, vegetariánství
Klíčová slova v angličtině
argentometry, salt, veganism, vegetarianism
Zásady pro vypracování
1. Zpracovat teoretickou rešerši na téma veganská/vegetariánská strava, zejména pak složení živin a porovnání se stravou pro všežravce (výhody-nevýhody). Popište úlohu soli (NaCl) ve výživě člověka se všemi důsledky jeho konzumace. V rámci teoretické části práce zapracujte také informace o metodách využitých při experimentální práci.
2. Odeberte vzorky vegetariánských pokrmů a připravte je k analýze obsahu soli. Obsah soli stanovte titrační metodou.
3. Výsledky vyhodnoťte pomocí odpovídajících statistických metod a kriticky diskutujte Vaše zjištění.
Zásady pro vypracování
1. Zpracovat teoretickou rešerši na téma veganská/vegetariánská strava, zejména pak složení živin a porovnání se stravou pro všežravce (výhody-nevýhody). Popište úlohu soli (NaCl) ve výživě člověka se všemi důsledky jeho konzumace. V rámci teoretické části práce zapracujte také informace o metodách využitých při experimentální práci.
2. Odeberte vzorky vegetariánských pokrmů a připravte je k analýze obsahu soli. Obsah soli stanovte titrační metodou.
3. Výsledky vyhodnoťte pomocí odpovídajících statistických metod a kriticky diskutujte Vaše zjištění.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s tématem své bakalářské práce a zodpověděla otázky členů komise.