Bakalářská práce pojednává o stanovení množství vitamínu B12 ve vybraných vzorcích masa. Použitá metoda stanovení je vysokoúčinná kapalinová chromatografie s UV/VIS spektrofotometrickou detekcí. Vitamín B12 byl extrahován ze vzorku pomocí enzymů, poté byl zachycen zakoncentrováním na imunoafinitní SPE koloně. Obsah vitamínu B12 byl analyzován v mase syrovém a v mase upraveném metodou sous ? vide pro porovnání ztrát vitamínu působením tepelné úpravy.
Anotace v angličtině
Determination of vitamin B12 content in chosen samples of meat is the topic of this bachelor thesis. The method of determination is high performance liquid chromatography with UV/VIS spectroscopy detector. Vitamin B12 was extracted by enzymes and then was purified and preconcentrated on an immunoafinite SPE column. For the purposes of comparing the loss of vitamin B12 during the heat treatment, content of vitamin B12 was determined in fresh meat and in cooked meat by the sous-vide method.
Bakalářská práce pojednává o stanovení množství vitamínu B12 ve vybraných vzorcích masa. Použitá metoda stanovení je vysokoúčinná kapalinová chromatografie s UV/VIS spektrofotometrickou detekcí. Vitamín B12 byl extrahován ze vzorku pomocí enzymů, poté byl zachycen zakoncentrováním na imunoafinitní SPE koloně. Obsah vitamínu B12 byl analyzován v mase syrovém a v mase upraveném metodou sous ? vide pro porovnání ztrát vitamínu působením tepelné úpravy.
Anotace v angličtině
Determination of vitamin B12 content in chosen samples of meat is the topic of this bachelor thesis. The method of determination is high performance liquid chromatography with UV/VIS spectroscopy detector. Vitamin B12 was extracted by enzymes and then was purified and preconcentrated on an immunoafinite SPE column. For the purposes of comparing the loss of vitamin B12 during the heat treatment, content of vitamin B12 was determined in fresh meat and in cooked meat by the sous-vide method.
1. Vypracujte literární rešerši na téma stanovení různých forem vitamínu B12 v potravinách. Zaměřte se na metody využívající kapalinovou chromatografii.
2. V experimentální části práce stanovte obsah vitamínu B12 v syrovém mase, mase upraveném pomocí metody sous-vide, a také v kapalině, která po přípravě masa zůstane v obalu na maso. Na stanovení použijte již optimalizovanou metodu s využitím B12 imunoafinitních kolonek a kapalinové chromatografie s UV/VIS detekcí.
3. Získané poznatky kriticky zhodnoťte a porovnejte s literaturou.
Zásady pro vypracování
Vypracujte literární rešerši:
1. Vypracujte literární rešerši na téma stanovení různých forem vitamínu B12 v potravinách. Zaměřte se na metody využívající kapalinovou chromatografii.
2. V experimentální části práce stanovte obsah vitamínu B12 v syrovém mase, mase upraveném pomocí metody sous-vide, a také v kapalině, která po přípravě masa zůstane v obalu na maso. Na stanovení použijte již optimalizovanou metodu s využitím B12 imunoafinitních kolonek a kapalinové chromatografie s UV/VIS detekcí.
3. Získané poznatky kriticky zhodnoťte a porovnejte s literaturou.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucího bakalářské práce. Studentka odpověděla na otázky členů zkušební komise.