Bakalářská práce se zabývá primárně jídlem a food blogováním. Teoretická část se věnuje jídlu a jeho roli ve vědních oborech a také antropologii jídla. V textu se zabývám také blogy, jejich historií a vývojem a uvádím jejich definici a různé typy. Práce se soustředí na vizualitu a také na jídlo jako součást zážitků a vzpomínek, protože je považuji za důležité pro subkulturu food blogerů. Cílem práce je ukázat, co může být součástí procesu food blogování a odpovědět na otázku, co stojí za úspěšným food blogem. Hlavní metodou výzkumu jsou rozhovory s food blogery. Body, které považuji za klíčové pro úspěšný food blog, jsou shrnuty v poslední kapitole práce, přičemž tyto faktory se mohou lišit na základě toho, jak kdo vnímá úspěšný blog.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals primarily with food and food blogging. The theoretical part focuses on food and its role in the scientific disciplines and on the anthropology of food. I also deal with blogs, their history and development and I present definition of blogs and various types of blogs in the text. The work focuses on visuality and also on food as part of experiences and memories, as I consider them to be important for the food blogger's subculture. The aim of the thesis is to show what can be part of the process of food blogging and to answer the question what is behind a successful food blog. The main research method is interviews with food bloggers. The points I consider key to a successful food blog are summarised in the last chapter of the thesis, whereas these factors may differ depending on how one perceives a successful blog.
food, blog, food blog, visuality, anthropology of food
Rozsah průvodní práce
50 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá primárně jídlem a food blogováním. Teoretická část se věnuje jídlu a jeho roli ve vědních oborech a také antropologii jídla. V textu se zabývám také blogy, jejich historií a vývojem a uvádím jejich definici a různé typy. Práce se soustředí na vizualitu a také na jídlo jako součást zážitků a vzpomínek, protože je považuji za důležité pro subkulturu food blogerů. Cílem práce je ukázat, co může být součástí procesu food blogování a odpovědět na otázku, co stojí za úspěšným food blogem. Hlavní metodou výzkumu jsou rozhovory s food blogery. Body, které považuji za klíčové pro úspěšný food blog, jsou shrnuty v poslední kapitole práce, přičemž tyto faktory se mohou lišit na základě toho, jak kdo vnímá úspěšný blog.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals primarily with food and food blogging. The theoretical part focuses on food and its role in the scientific disciplines and on the anthropology of food. I also deal with blogs, their history and development and I present definition of blogs and various types of blogs in the text. The work focuses on visuality and also on food as part of experiences and memories, as I consider them to be important for the food blogger's subculture. The aim of the thesis is to show what can be part of the process of food blogging and to answer the question what is behind a successful food blog. The main research method is interviews with food bloggers. The points I consider key to a successful food blog are summarised in the last chapter of the thesis, whereas these factors may differ depending on how one perceives a successful blog.
food, blog, food blog, visuality, anthropology of food
Zásady pro vypracování
Bakalářská práce se bude zabývat jídlem, které je nejen základní životní potřebou, ale také nedílnou součástí kultury. Studentka se zaměří na jídlo jako na sociální a kulturní fenomén a bude se soustředit také na vizualitu jídla, které se v posledních letech věnuje mnohem více pozornosti. Studentku bude zajímat role jídla ve společnosti a v subkultuře food blogerů. Práce se tedy zaměří i na novodobý trend food bloggingu, jakožto na produkt propojení kultury jídla, estetiky a vizuality. V práci budou využity poznatky z antropologie jídla, senzorické antropologie a vizuální antropologie. Terén pro výzkum bude představovat prostředí aktérů, kteří se věnují food bloggingu. Autorka bude využívat nezúčastněné pozorování a bude provádět rozhovory s informanty. Cílem práce bude přiblížit, co může být součástí procesu food blogování a zjistit, co stojí za úspěšným food blogem. Součástí bakalářské práce bude audiovizuální výstup.
Zásady pro vypracování
Bakalářská práce se bude zabývat jídlem, které je nejen základní životní potřebou, ale také nedílnou součástí kultury. Studentka se zaměří na jídlo jako na sociální a kulturní fenomén a bude se soustředit také na vizualitu jídla, které se v posledních letech věnuje mnohem více pozornosti. Studentku bude zajímat role jídla ve společnosti a v subkultuře food blogerů. Práce se tedy zaměří i na novodobý trend food bloggingu, jakožto na produkt propojení kultury jídla, estetiky a vizuality. V práci budou využity poznatky z antropologie jídla, senzorické antropologie a vizuální antropologie. Terén pro výzkum bude představovat prostředí aktérů, kteří se věnují food bloggingu. Autorka bude využívat nezúčastněné pozorování a bude provádět rozhovory s informanty. Cílem práce bude přiblížit, co může být součástí procesu food blogování a zjistit, co stojí za úspěšným food blogem. Součástí bakalářské práce bude audiovizuální výstup.
Seznam doporučené literatury
Counihan, C., P. V. Esterik 2013. Food and Culture: A Reader: Third Edition. New York: Routledge.
Fox, R. 2002. Food and Eating: An Anthropological Perspective. Oxford: Social Issues Research Centre. Dostupné z: http://www.sirc.org/publik/food_and_eating_2.html [8. 2. 2021].
Hajdáková, I. 2016. Zažívání: role afektu v zážitkové gastronomii, Cargo 1,2: 101 – 124.
Kurtz, L. C., S. Trainer, M. Beresford, A. Wutich, A. Brewis. 2017. Blogs as Elusive Ethnographic Texts: Methodological and Ethical Challenges in Qualitative Online Research, International Journal of Qualitative Methods 1: 1-12.
Klein, J. A., J. L. Watson 2016. The Handbook of Food and Anthropology. London: Bloomsbury.
Novotná, H., O. Špaček, M. Šťovíčková Jantulová (eds.) 2019. Metody výzkumu ve společenských vědách. Praha: Fakulta humanitní studií Univerzity Karlovy.
Pink, S. 2009. Doing Sensory Ethnography. London: SAGE Publications.
Rettberg, J. W. 2014. Blogging: Digital Media and Society Series. Second Edition. Cambridge: Polity Press.
Seznam doporučené literatury
Counihan, C., P. V. Esterik 2013. Food and Culture: A Reader: Third Edition. New York: Routledge.
Fox, R. 2002. Food and Eating: An Anthropological Perspective. Oxford: Social Issues Research Centre. Dostupné z: http://www.sirc.org/publik/food_and_eating_2.html [8. 2. 2021].
Hajdáková, I. 2016. Zažívání: role afektu v zážitkové gastronomii, Cargo 1,2: 101 – 124.
Kurtz, L. C., S. Trainer, M. Beresford, A. Wutich, A. Brewis. 2017. Blogs as Elusive Ethnographic Texts: Methodological and Ethical Challenges in Qualitative Online Research, International Journal of Qualitative Methods 1: 1-12.
Klein, J. A., J. L. Watson 2016. The Handbook of Food and Anthropology. London: Bloomsbury.
Novotná, H., O. Špaček, M. Šťovíčková Jantulová (eds.) 2019. Metody výzkumu ve společenských vědách. Praha: Fakulta humanitní studií Univerzity Karlovy.
Pink, S. 2009. Doing Sensory Ethnography. London: SAGE Publications.
Rettberg, J. W. 2014. Blogging: Digital Media and Society Series. Second Edition. Cambridge: Polity Press.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila teoretická východiska bakalářské práce. Po přečtení posudků vedoucího práce a oponenta proběhla diskuse nad tématem. Autorka reflektovala poměrně komplikovaný realizační proces etnografického filmu. Byly položené otázky nad propojením antropologie jídla a vizuální antropologie. Práce byla obhájena.