Tato bakalářská práce je literární rešerší na téma potravinové intolerance. Pojednává
o potravinových intolerancích obecně, o jejich mechanismech, projevech, diagnostice a rozdílu
mezi potravinovou intolerancí a alergií. Dále se věnuje jednotlivým intolerancím, konkrétně
intoleranci laktózy, neceliakální glutenové senzitivitě a některým méně běžným intolerancím,
jako jsou intolerance histaminu, salicylátů, kofeinu, glutamátů, FODMAP a fenylketonurie.
Vždy je zmíněno také dietní řešení každé intolerance.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is a literary research on the topic of food intolerance. It deals with food
intolerances in general, their mechanisms, manifestations, diagnosis, and the difference
between food intolerance and allergies. It also addresses individual intolerances, namely lactose
intolerance, non-celiac gluten sensitivity, and some less common intolerances such as
intolerance of histamine, salicylates, caffeine, glutamate, FODMAP and phenylketonuria. The
dietary solution of each intolerance is always mentioned.
Tato bakalářská práce je literární rešerší na téma potravinové intolerance. Pojednává
o potravinových intolerancích obecně, o jejich mechanismech, projevech, diagnostice a rozdílu
mezi potravinovou intolerancí a alergií. Dále se věnuje jednotlivým intolerancím, konkrétně
intoleranci laktózy, neceliakální glutenové senzitivitě a některým méně běžným intolerancím,
jako jsou intolerance histaminu, salicylátů, kofeinu, glutamátů, FODMAP a fenylketonurie.
Vždy je zmíněno také dietní řešení každé intolerance.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is a literary research on the topic of food intolerance. It deals with food
intolerances in general, their mechanisms, manifestations, diagnosis, and the difference
between food intolerance and allergies. It also addresses individual intolerances, namely lactose
intolerance, non-celiac gluten sensitivity, and some less common intolerances such as
intolerance of histamine, salicylates, caffeine, glutamate, FODMAP and phenylketonuria. The
dietary solution of each intolerance is always mentioned.
1. Proveďte literární rešerši zabývající se problematikou potravinových intolerancí se zaměřením na potraviny typické pro Českou republiku.
2. Uveďte základní přehled nejběžnějších potravinových intolerancí a potravin jako jejich potenciálních příčin. Popište i základní metodiky používané při diagnostice a léčbě intolerancí. Prověřte i možnosti nahrazení problematických zdrojů ve výživě pacientů trpících některou z intolerancí.
3. Diskutujte zdravotní aspekty související potravinovou intolerancí a případná rizika spojená s konzumací nevhodných potravin. Popište i hlavní rozdíly mezi potravinovou intolerancí a alergií na složky potravin.
Zásady pro vypracování
1. Proveďte literární rešerši zabývající se problematikou potravinových intolerancí se zaměřením na potraviny typické pro Českou republiku.
2. Uveďte základní přehled nejběžnějších potravinových intolerancí a potravin jako jejich potenciálních příčin. Popište i základní metodiky používané při diagnostice a léčbě intolerancí. Prověřte i možnosti nahrazení problematických zdrojů ve výživě pacientů trpících některou z intolerancí.
3. Diskutujte zdravotní aspekty související potravinovou intolerancí a případná rizika spojená s konzumací nevhodných potravin. Popište i hlavní rozdíly mezi potravinovou intolerancí a alergií na složky potravin.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucího bakalářské práce. Studentka odpověděla na otázky členů zkušební komise.