Diplomová práca je zameraná na extrakty získané z rôznych druhov rastlinných matríc. Teoretická časť je vo všeobecnosti zameraná na esenciálne oleje, najmä na ich vlastnosti a možnosti ich získania. Ďalej sa zaoberá konvenčnými technikami (hydrodestilácia, parná destilácia, lisovanie) a inovatívnymi postupmi, ktoré prinášajú niekoľko výhod (extrakcia nadkritickou tekutinou, destilácia s podporou mikrovlnného ohrevu). Veľká časť teoretickej časti je venovaná extrakcii nadkritickou tekutinou. Práca sa tiež zaoberá analýzou prchavých látok prostredníctvom plynovej chromatografie s hmotnostnou detekciou (GC-MS). V experimentálnej časti je extrakcia nadkritickou tekutinou prevádzaná v troch rôznych módoch (statická, statická s modifikátorom, dynamická). Skúma ich vplyv na zloženie extraktov, získaných z orechov (kokosový orech, pekanový orech, lieskový orech, betelový orech, muškátový orech, para orech). Extrakty sú analyzované prostredníctvom GC-MS. Získané výsledky sú porovnávané s dostupnou literatúrou.
Anotace v angličtině
This diploma thesis is focused on extracts obtained from various types of plant matrices. The theoretical part is generally based on essential oils, mostly on their properties and possibilities of their recovery. This part also deals with conventional techniques (hydrodistillation, steam distillation, pressing) and innovative processes that bring number of advantages (supercritical fluid extraction, distillation with the support of microwave heating). Major part of theoretical part is dedicated to supercritical fluid extraction. Thesis is also focused on analyses of volatile compounds by gas chromagraphy-mass spectrometry (GC-MS). Experimental part contains supercritical fluid extraction is performed in three different modes (static, static with modifier, dynamic). It includes studies of these extraction techniques and their influence on the composition of extracts obtained from nuts (coconut, pecan nut, hazelnut, betel nut, nutmeg, para nut). Extracts are analysed by GC-MS. Obtained results are compared with data avaible from scientific literature.
Diplomová práca je zameraná na extrakty získané z rôznych druhov rastlinných matríc. Teoretická časť je vo všeobecnosti zameraná na esenciálne oleje, najmä na ich vlastnosti a možnosti ich získania. Ďalej sa zaoberá konvenčnými technikami (hydrodestilácia, parná destilácia, lisovanie) a inovatívnymi postupmi, ktoré prinášajú niekoľko výhod (extrakcia nadkritickou tekutinou, destilácia s podporou mikrovlnného ohrevu). Veľká časť teoretickej časti je venovaná extrakcii nadkritickou tekutinou. Práca sa tiež zaoberá analýzou prchavých látok prostredníctvom plynovej chromatografie s hmotnostnou detekciou (GC-MS). V experimentálnej časti je extrakcia nadkritickou tekutinou prevádzaná v troch rôznych módoch (statická, statická s modifikátorom, dynamická). Skúma ich vplyv na zloženie extraktov, získaných z orechov (kokosový orech, pekanový orech, lieskový orech, betelový orech, muškátový orech, para orech). Extrakty sú analyzované prostredníctvom GC-MS. Získané výsledky sú porovnávané s dostupnou literatúrou.
Anotace v angličtině
This diploma thesis is focused on extracts obtained from various types of plant matrices. The theoretical part is generally based on essential oils, mostly on their properties and possibilities of their recovery. This part also deals with conventional techniques (hydrodistillation, steam distillation, pressing) and innovative processes that bring number of advantages (supercritical fluid extraction, distillation with the support of microwave heating). Major part of theoretical part is dedicated to supercritical fluid extraction. Thesis is also focused on analyses of volatile compounds by gas chromagraphy-mass spectrometry (GC-MS). Experimental part contains supercritical fluid extraction is performed in three different modes (static, static with modifier, dynamic). It includes studies of these extraction techniques and their influence on the composition of extracts obtained from nuts (coconut, pecan nut, hazelnut, betel nut, nutmeg, para nut). Extracts are analysed by GC-MS. Obtained results are compared with data avaible from scientific literature.
1. Zpracujte literární rešerši zaměřenou na extrakce nadkritickou tekutinou a možnostmi extrakce organických sloučenin z různých typů ořechů.
2. V experimentální části extrahujte vybrané typy ořechů nadkritickou tekutinou ve třech módech - a to extrakce statická bez přídavku a s přídavkem modifikátoru a dynamická. Všechny typy extraktů proměřte na GC-MS a porovnejte kvalitativní zastoupení z jednotlivých extrakcí. Identifikované sloučeniny v jednotlivých extraktech porovnejte s dostupnou literaturou a diskutujte je.
Zásady pro vypracování
1. Zpracujte literární rešerši zaměřenou na extrakce nadkritickou tekutinou a možnostmi extrakce organických sloučenin z různých typů ořechů.
2. V experimentální části extrahujte vybrané typy ořechů nadkritickou tekutinou ve třech módech - a to extrakce statická bez přídavku a s přídavkem modifikátoru a dynamická. Všechny typy extraktů proměřte na GC-MS a porovnejte kvalitativní zastoupení z jednotlivých extrakcí. Identifikované sloučeniny v jednotlivých extraktech porovnejte s dostupnou literaturou a diskutujte je.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího
a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.