Bakalářská práce se zaměřuje na tuky a mastné kyseliny v čokoládě. Teoretická část je věnována charakterizaci tuků, mastných kyselin a jejich rozdělení. Také je zde popsána historie, výroba a chemické složení čokolády. V poslední kapitole této části jsou zmíněny metody stanovení tuku a mastných kyselin. Experimentální část obsahuje stanovení tuků ve vzorcích čokolád metodou dle Soxhleta a následné stanovení zastoupení mastných kyselin pomocí metody plynové chromatografie s hmotnostní detekcí.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis focuses on fats and fatty acids in chocolate. The definition of fats, fatty acids and their division into groups are described in the theoretical part of this thesis. Moreover, the history, production and composition of chocolate are mentioned. The last chapter of this section focuses on methods for the determination of fat and fatty acids. The experimental part consists of the Soxhlet determination of fats and the subsequent determination of fatty acids using the gas chromatography - mass spectrometry method.
Bakalářská práce se zaměřuje na tuky a mastné kyseliny v čokoládě. Teoretická část je věnována charakterizaci tuků, mastných kyselin a jejich rozdělení. Také je zde popsána historie, výroba a chemické složení čokolády. V poslední kapitole této části jsou zmíněny metody stanovení tuku a mastných kyselin. Experimentální část obsahuje stanovení tuků ve vzorcích čokolád metodou dle Soxhleta a následné stanovení zastoupení mastných kyselin pomocí metody plynové chromatografie s hmotnostní detekcí.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis focuses on fats and fatty acids in chocolate. The definition of fats, fatty acids and their division into groups are described in the theoretical part of this thesis. Moreover, the history, production and composition of chocolate are mentioned. The last chapter of this section focuses on methods for the determination of fat and fatty acids. The experimental part consists of the Soxhlet determination of fats and the subsequent determination of fatty acids using the gas chromatography - mass spectrometry method.
1. V první části bakalářské práce popište složení čokolády se zaměřením na tuky. Dále definujte metody, kterými lze stanovit jak celkový obsah tuků v čokoládě, tak jeho vlastnosti a zastoupení mastných kyselin v tuku.
2. Vhodnou metodou stanovte obsah tuků ve vzorcích čokolády. Získaný tuk dále charakterizujte z pohledu mastných kyselin pomocí metody GC/MS.
3. Získané poznatky kriticky zhodnoťte a porovnejte s literaturou.
Zásady pro vypracování
Vypracujte literární rešerši:
1. V první části bakalářské práce popište složení čokolády se zaměřením na tuky. Dále definujte metody, kterými lze stanovit jak celkový obsah tuků v čokoládě, tak jeho vlastnosti a zastoupení mastných kyselin v tuku.
2. Vhodnou metodou stanovte obsah tuků ve vzorcích čokolády. Získaný tuk dále charakterizujte z pohledu mastných kyselin pomocí metody GC/MS.
3. Získané poznatky kriticky zhodnoťte a porovnejte s literaturou.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s tématem své bakalářské práce a zodpověděla otázky členů komise.