Předmětem disertační práce je extrakce bioaktivních látek, zaměřující se především na izolaci esenciálních olejů a flavonoidů, z rostlinného materiálu. Teoretická část popisuje vlastnosti a využití rostlinných extraktů a vybrané rostlinné matrice. Nejrozsáhlejší část teorie disertační práce se věnuje moderním extrakčním technikám se zaměřením na zelenou extrakci. Dále jsou v práci popsány metody analýzy extraktů pomocí plynové chromatografie s hmotnostní detekcí (GC-MS) a s plamenovým ionizačním detektorem (GC-FID) a pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV detekcí. V závěru teoretické části jsou stručně popsány metody stanovení antimikrobiální aktivity rostlinných extraktů v kapalné a plynné fázi. Veškerá popisovaná metodika je zobrazena v obrázkových a schematických formách.
Experimentální část je rozdělena do třech hlavních kapitol, popisující 3 témata výzkumu, která byla publikována ve 4 zahraničních impaktovaných časopisech. První kapitola je věnována chemickému složení a antimikrobiální aktivitě hydrolátů získaných z vybraných bylin, které se pěstují v České republice (levandule lékařská, hřebíčkovec kořenný, fenykl obecný, vavřín ušlechtilý). V druhé kapitole je diskutováno chemické složení a antimikrobiální aktivita esenciálních olejů v kapalné, a navíc v parní fázi, získaných z vybraných asijských bylin (touleň srdčitá, rdesno vonné, kerblík třebule a bahnatka vonná). Poslední, třetí kapitola, je věnována využití ?zelené? mikrovlnné extrakce iontovou kapalinou pro stanovení profilu flavonoidů z listů ovocných stromů z Kanárských ostrovů (mango a mučenka).
Anotace v angličtině
The subject of the doctoral thesis is the extraction of bioactive compounds from plant material, focusing mainly on extraction of essential oils and flavonoids. The theoretical part of thesis is focused on the properties and usage of plant extracts and a description of selected plant matrices. The most extensive part of the theory describes modern extraction techniques with a focus on green extraction. Furthermore, methods of analysis of extracts, namely gas chromatography with mass spectrometer detector (GC-MS) and with flame ionization detector (GC-FID) and high-performance liquid chromatography with UV detector are described. Finally, the theoretical part briefly describes methods for determining the antimicrobial activity of plant extracts in the liquid and vapor phase. All described methodology is shown in pictures and schemes forms.
The experimental part is divided into three main chapters, describing 3 research topics, published in 4 foreign impact journals. The first chapter deals with the chemical composition and antimicrobial activity of hydrolates obtained from selected plants that grow in the Czech Republic (Lavandula angustifolia, Syzygium aromaticum, Foeniculum vulgare and Laurus nobilis). The second chapter discusses the chemical composition and antimicrobial activity of essential oils in the liquid, as well as the vapor phase, obtained from selected Asian herbs (Houttuynia cordata, Persicaria odorata, Anthriscus cerefolium and Limnophilla aromatica). The last, third chapter, considers use of green ionic liquid microwave extraction for flavonoid profile determination of leaves originated from Canary fruit trees (Mangifera sp. and Passiflora sp.).
Green extraction, bioactive compounds, essential oils, distillation, ionic liquids, gas chromatography, liquid chromatography, antimicrobial activity
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Předmětem disertační práce je extrakce bioaktivních látek, zaměřující se především na izolaci esenciálních olejů a flavonoidů, z rostlinného materiálu. Teoretická část popisuje vlastnosti a využití rostlinných extraktů a vybrané rostlinné matrice. Nejrozsáhlejší část teorie disertační práce se věnuje moderním extrakčním technikám se zaměřením na zelenou extrakci. Dále jsou v práci popsány metody analýzy extraktů pomocí plynové chromatografie s hmotnostní detekcí (GC-MS) a s plamenovým ionizačním detektorem (GC-FID) a pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV detekcí. V závěru teoretické části jsou stručně popsány metody stanovení antimikrobiální aktivity rostlinných extraktů v kapalné a plynné fázi. Veškerá popisovaná metodika je zobrazena v obrázkových a schematických formách.
Experimentální část je rozdělena do třech hlavních kapitol, popisující 3 témata výzkumu, která byla publikována ve 4 zahraničních impaktovaných časopisech. První kapitola je věnována chemickému složení a antimikrobiální aktivitě hydrolátů získaných z vybraných bylin, které se pěstují v České republice (levandule lékařská, hřebíčkovec kořenný, fenykl obecný, vavřín ušlechtilý). V druhé kapitole je diskutováno chemické složení a antimikrobiální aktivita esenciálních olejů v kapalné, a navíc v parní fázi, získaných z vybraných asijských bylin (touleň srdčitá, rdesno vonné, kerblík třebule a bahnatka vonná). Poslední, třetí kapitola, je věnována využití ?zelené? mikrovlnné extrakce iontovou kapalinou pro stanovení profilu flavonoidů z listů ovocných stromů z Kanárských ostrovů (mango a mučenka).
Anotace v angličtině
The subject of the doctoral thesis is the extraction of bioactive compounds from plant material, focusing mainly on extraction of essential oils and flavonoids. The theoretical part of thesis is focused on the properties and usage of plant extracts and a description of selected plant matrices. The most extensive part of the theory describes modern extraction techniques with a focus on green extraction. Furthermore, methods of analysis of extracts, namely gas chromatography with mass spectrometer detector (GC-MS) and with flame ionization detector (GC-FID) and high-performance liquid chromatography with UV detector are described. Finally, the theoretical part briefly describes methods for determining the antimicrobial activity of plant extracts in the liquid and vapor phase. All described methodology is shown in pictures and schemes forms.
The experimental part is divided into three main chapters, describing 3 research topics, published in 4 foreign impact journals. The first chapter deals with the chemical composition and antimicrobial activity of hydrolates obtained from selected plants that grow in the Czech Republic (Lavandula angustifolia, Syzygium aromaticum, Foeniculum vulgare and Laurus nobilis). The second chapter discusses the chemical composition and antimicrobial activity of essential oils in the liquid, as well as the vapor phase, obtained from selected Asian herbs (Houttuynia cordata, Persicaria odorata, Anthriscus cerefolium and Limnophilla aromatica). The last, third chapter, considers use of green ionic liquid microwave extraction for flavonoid profile determination of leaves originated from Canary fruit trees (Mangifera sp. and Passiflora sp.).