Tato diplomová práce pojednává o antimikrobiálních účincích byliny Plectranthus
amboinicus. Hlavní kapitoly jsou věnovány taxonomii, morfologii, chemickému
složení, účinkům a využití rodu Plectranthus a převážně druhu Plectranthus
amboinicus, u kterého jsou popsány těkavé a netěkavé chemické složky
a zároveň také antibakteriální a antimykotické účinky extraktů a esenciálního
oleje. V experimentální části byl z rýmovníku vytvořen nejen esenciální olej, ale
i extrakty z čerstvých a lyofilizovaných listů pomocí ultrazvuku v různých
extrakčních rozpouštědlech (96% ethanol, 60% ethanol a horká destilovaná
voda). Následně byla u vybraných grampozitivních a gramnegativních bakterií
a jednoho druhu kvasinky testována antimikrobiální účinnost extraktů
a esenciálního oleje z rýmovníku pomocí difuzního agarového testu. Další část
pojednává o testování minimální inhibiční koncentrace pomocí bujónové
mikrodiluční volatilizační metody a také o analýze chemického složení
esenciálního oleje z byliny Plectranthus amboinicus.
Anotace v angličtině
This diploma thesis discusses the antimicrobial effects of Plectranthus
amboinicus. The main chapters are devoted to taxonomy, morphology, chemical
composition, effects and use of genus Plectranthus and mainly Plectranthus
amboinicus, in which volatile and non-volatile chemical components are
described and also antibacterial and antifungal effects of extracts and essential
oil. In the experimental part, not only essential oil but also extracts from fresh
and lyophilized leaves were created from the rhyme tree using ultrasound
in various extraction solvents (96% ethanol, 60% ethanol and hot distilled water).
Subsequently, the antimicrobial efficacy of extracts and essential oil
from the rhyme tree was tested using a diffuse agar test in selected gram-positive
and gram-negative bacteria and yeast. The next part deals with the testing
of the minimum inhibitory concentration using the broth microdilution volatilization
method and also the analysis of the chemical composition of the essential oil
from the herb Plectranthus amboinicus.
Tato diplomová práce pojednává o antimikrobiálních účincích byliny Plectranthus
amboinicus. Hlavní kapitoly jsou věnovány taxonomii, morfologii, chemickému
složení, účinkům a využití rodu Plectranthus a převážně druhu Plectranthus
amboinicus, u kterého jsou popsány těkavé a netěkavé chemické složky
a zároveň také antibakteriální a antimykotické účinky extraktů a esenciálního
oleje. V experimentální části byl z rýmovníku vytvořen nejen esenciální olej, ale
i extrakty z čerstvých a lyofilizovaných listů pomocí ultrazvuku v různých
extrakčních rozpouštědlech (96% ethanol, 60% ethanol a horká destilovaná
voda). Následně byla u vybraných grampozitivních a gramnegativních bakterií
a jednoho druhu kvasinky testována antimikrobiální účinnost extraktů
a esenciálního oleje z rýmovníku pomocí difuzního agarového testu. Další část
pojednává o testování minimální inhibiční koncentrace pomocí bujónové
mikrodiluční volatilizační metody a také o analýze chemického složení
esenciálního oleje z byliny Plectranthus amboinicus.
Anotace v angličtině
This diploma thesis discusses the antimicrobial effects of Plectranthus
amboinicus. The main chapters are devoted to taxonomy, morphology, chemical
composition, effects and use of genus Plectranthus and mainly Plectranthus
amboinicus, in which volatile and non-volatile chemical components are
described and also antibacterial and antifungal effects of extracts and essential
oil. In the experimental part, not only essential oil but also extracts from fresh
and lyophilized leaves were created from the rhyme tree using ultrasound
in various extraction solvents (96% ethanol, 60% ethanol and hot distilled water).
Subsequently, the antimicrobial efficacy of extracts and essential oil
from the rhyme tree was tested using a diffuse agar test in selected gram-positive
and gram-negative bacteria and yeast. The next part deals with the testing
of the minimum inhibitory concentration using the broth microdilution volatilization
method and also the analysis of the chemical composition of the essential oil
from the herb Plectranthus amboinicus.
Teoretická část:
1. Zpracujte literární rešerši cílenou na antimikrobiální účinky rýmovníku (Plectranthus amboinicus).
2. Věnujte se přírodním látkám, jejich získávání a složení extraktů a silic, získaných z rýmovníku.
Experimentální část:
1. Na škále vybraných mikroorganismů ověřte antimikrobiální účinnost extraktů a silice z rýmovníku.
2. Hodnocení antimikrobiálního efektu testovaných vzorků proveďte difuzním agarovým testem.
3. Stanovte minimální inhibiční koncentrace vybraných vzorků na vybrané mikroorganismy.
4. Získané výsledky vhodným způsobem interpretujte a srovnejte s účinkem některých antibiotik.
5. Diplomovou práci zpracujte v souladu se Směrnicí UPa č. 7/2019 ve znění dodatku č. 2 "Pravidla pro odevzdávání, zveřejňování a formální úpravu závěrečných prací".
Zásady pro vypracování
Teoretická část:
1. Zpracujte literární rešerši cílenou na antimikrobiální účinky rýmovníku (Plectranthus amboinicus).
2. Věnujte se přírodním látkám, jejich získávání a složení extraktů a silic, získaných z rýmovníku.
Experimentální část:
1. Na škále vybraných mikroorganismů ověřte antimikrobiální účinnost extraktů a silice z rýmovníku.
2. Hodnocení antimikrobiálního efektu testovaných vzorků proveďte difuzním agarovým testem.
3. Stanovte minimální inhibiční koncentrace vybraných vzorků na vybrané mikroorganismy.
4. Získané výsledky vhodným způsobem interpretujte a srovnejte s účinkem některých antibiotik.
5. Diplomovou práci zpracujte v souladu se Směrnicí UPa č. 7/2019 ve znění dodatku č. 2 "Pravidla pro odevzdávání, zveřejňování a formální úpravu závěrečných prací".
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Odůvodnění nezveřejnění VŠKP
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.