Tato diplomová práce je zaměřena na stanovení antioxidační aktivity v plodech rakytníku,
černého rybízu a šípku. V první části se pojednává o volných radikálech a jejich vlivu
na oxidační stres v těle. Také je popsán antioxidační systém a významné antioxidanty. Následně
je popsána vysokoúčinná kapalinová chromatografie, její spojení s elektrochemickou detekcí
a v neposlední řadě také spojení průtokové injekční analýzy s elektrochemickou detekcí.
V experimentální části byly analyzovány vybrané antioxidanty a antioxidační aktivita vzorků
pomocí kapalinové chromatografie a průtokové injekční analýzy s elektrochemickou detekcí.
Dále byla antioxidační aktivita vzorků změřena pomocí spektrofotometrické metody FRAP.
Anotace v angličtině
This diploma thesis is focused on the determination of antioxidant activity in the fruits of sea
buckthorn, black currant and rosehip. The first part deals with free radicals and their effect
on oxidative stress in the body. The antioxidant system and important antioxidants are also
described. Subsequently, high-performance liquid chromatography, its connection with
electrochemical detection and, last but not least, the connection of flow injection analysis with
electrochemical detection is described.
In the experimental part, antioxidants and antioxidant activity in the samples were determined
by liquid chromatography and flow injection analysis with electrochemical detection.
Furthermore, the antioxidant activity of the samples was measured using the FRAP
spectrophotometric method.
Tato diplomová práce je zaměřena na stanovení antioxidační aktivity v plodech rakytníku,
černého rybízu a šípku. V první části se pojednává o volných radikálech a jejich vlivu
na oxidační stres v těle. Také je popsán antioxidační systém a významné antioxidanty. Následně
je popsána vysokoúčinná kapalinová chromatografie, její spojení s elektrochemickou detekcí
a v neposlední řadě také spojení průtokové injekční analýzy s elektrochemickou detekcí.
V experimentální části byly analyzovány vybrané antioxidanty a antioxidační aktivita vzorků
pomocí kapalinové chromatografie a průtokové injekční analýzy s elektrochemickou detekcí.
Dále byla antioxidační aktivita vzorků změřena pomocí spektrofotometrické metody FRAP.
Anotace v angličtině
This diploma thesis is focused on the determination of antioxidant activity in the fruits of sea
buckthorn, black currant and rosehip. The first part deals with free radicals and their effect
on oxidative stress in the body. The antioxidant system and important antioxidants are also
described. Subsequently, high-performance liquid chromatography, its connection with
electrochemical detection and, last but not least, the connection of flow injection analysis with
electrochemical detection is described.
In the experimental part, antioxidants and antioxidant activity in the samples were determined
by liquid chromatography and flow injection analysis with electrochemical detection.
Furthermore, the antioxidant activity of the samples was measured using the FRAP
spectrophotometric method.
1. V teoretické části diplomové práce se zaměřte na charakteristiku antioxidantů a definici antioxidační aktivity. Prostudujte možnosti stanovení antioxidační aktivity a popište je. Dále popište základy techniky HPLC s elektrochemickou detekcí a vypracujte rešerši týkající se využití této techniky při analýze antioxidantů. Zabývejte se také průtokovou injekční analýzou ve spojení s elektrochemickou detekcí a možnostmi jejího využití
pro analýzu antioxidantů.
2. V experimentální části optimalizujte metodu separace vybraných antioxidantů a aplikujte ji na vzorky plodů bohatých na antioxidanty, např. rakytníku, šípku nebo černého rybízu.
3. Využijte systém HPLC s multikanálovým elektrochemickým detektorem k provedení průtokové injekční analýzy (FIA) a tímto způsobem určete antioxidační aktivitu reálných vzorků vybraných pro tuto diplomovou práci.
4. Proveďte spektrofotometrické stanovení antioxidační aktivity vzorků alespoň jednou z běžně používaných metod a získané výsledky porovnejte s výsledky získanými metodami HPLC a FIA.
5. Dosažené výsledky vyhodnoťte a náležitým způsobem diskutujte. Závěrem zhodnoťte vhodnost použití elektrochemické detekce ke stanovení antioxidantů a antioxidační aktivity.
Zásady pro vypracování
1. V teoretické části diplomové práce se zaměřte na charakteristiku antioxidantů a definici antioxidační aktivity. Prostudujte možnosti stanovení antioxidační aktivity a popište je. Dále popište základy techniky HPLC s elektrochemickou detekcí a vypracujte rešerši týkající se využití této techniky při analýze antioxidantů. Zabývejte se také průtokovou injekční analýzou ve spojení s elektrochemickou detekcí a možnostmi jejího využití
pro analýzu antioxidantů.
2. V experimentální části optimalizujte metodu separace vybraných antioxidantů a aplikujte ji na vzorky plodů bohatých na antioxidanty, např. rakytníku, šípku nebo černého rybízu.
3. Využijte systém HPLC s multikanálovým elektrochemickým detektorem k provedení průtokové injekční analýzy (FIA) a tímto způsobem určete antioxidační aktivitu reálných vzorků vybraných pro tuto diplomovou práci.
4. Proveďte spektrofotometrické stanovení antioxidační aktivity vzorků alespoň jednou z běžně používaných metod a získané výsledky porovnejte s výsledky získanými metodami HPLC a FIA.
5. Dosažené výsledky vyhodnoťte a náležitým způsobem diskutujte. Závěrem zhodnoťte vhodnost použití elektrochemické detekce ke stanovení antioxidantů a antioxidační aktivity.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.