Tato diplomová práce je zaměřena na optimalizaci přípravy vzorků před analýzou
N-nitrosaminů metodami QuEChERS a SPME pomocí analytické techniky GC-MS. V teoretické části jsou charakterizovány N-nitrosaminy, jsou popsány principy metod SPME a QuEChERS. Rovněž jsou v rešerši popsány principy plynové chromatografie, hmotnostní spektrometrie a jejich spojení. V experimentální části práce byly optimalizovány podmínky přípravy vzorků před analýzou N nitrosaminů a také vlastní chromatografická analýza. Po nalezení vhodných podmínek byly analyzovány čtyři reálné vzorky (losos, grilované kachní prso, uzená makrela a ostravská klobása).
Anotace v angličtině
This diploma thesis is focused on the optimization of sample preparation before the analysis of N-nitrosamines by QuEChERS and SPME methods using GC-MS analytical technique. The theoretical part characterizes N-nitrosamines, describes the principles of SPME and QuEChERS methods. The research also describes the principles of gas chromatography, mass spectrometry and their connections. In the experimental part of the work, the conditions of sample preparation before the analysis of N nitrosamines and also the chromatographic analysis were optimized. After finding suitable conditions, four real samples were analyzed (salmon, grilled duck breast, smoked mackerel and Ostrava sausage).
Klíčová slova
N-nitrosaminy, QuEChERS, SPME, GC-MS
Klíčová slova v angličtině
N-nitrosamines, QuEChERS, SPME, GC-MS
Rozsah průvodní práce
60 s. (81 827 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce je zaměřena na optimalizaci přípravy vzorků před analýzou
N-nitrosaminů metodami QuEChERS a SPME pomocí analytické techniky GC-MS. V teoretické části jsou charakterizovány N-nitrosaminy, jsou popsány principy metod SPME a QuEChERS. Rovněž jsou v rešerši popsány principy plynové chromatografie, hmotnostní spektrometrie a jejich spojení. V experimentální části práce byly optimalizovány podmínky přípravy vzorků před analýzou N nitrosaminů a také vlastní chromatografická analýza. Po nalezení vhodných podmínek byly analyzovány čtyři reálné vzorky (losos, grilované kachní prso, uzená makrela a ostravská klobása).
Anotace v angličtině
This diploma thesis is focused on the optimization of sample preparation before the analysis of N-nitrosamines by QuEChERS and SPME methods using GC-MS analytical technique. The theoretical part characterizes N-nitrosamines, describes the principles of SPME and QuEChERS methods. The research also describes the principles of gas chromatography, mass spectrometry and their connections. In the experimental part of the work, the conditions of sample preparation before the analysis of N nitrosamines and also the chromatographic analysis were optimized. After finding suitable conditions, four real samples were analyzed (salmon, grilled duck breast, smoked mackerel and Ostrava sausage).
Klíčová slova
N-nitrosaminy, QuEChERS, SPME, GC-MS
Klíčová slova v angličtině
N-nitrosamines, QuEChERS, SPME, GC-MS
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte rešerši na téma stanovení N-nitrosaminů v potravinách. Nejprve tyto látky charakterizujte a následně se zabývejte jejich analýzou. Zaměřte se zejména na postupy úpravy vzorku před vlastní analýzou.
2. V experimentální části optimalizujte GC-MS metodu separace směsi standardů
N-nitrosaminů.
3. Dále se zaměřte se na postup přípravy vzorku před analýzou. Použijte metodu mikroextrakce na tuhou fázi (SPME) a optimalizujte všechny příslušné parametry.
Dále testujte postup QUEChERS a optimalizujte jeho jednotlivé kroky tak, aby bylo dosaženo maximálních výtěžku analytů.
4. Oba optimalizované postupy přípravy vzorku aplikujte na reálné vzorky např. uzených masných výrobků.
5. Dosažené výsledky řádně a přehledně zpracujte v diskusní části a odpovídajícím způsobem je diskutujte a porovnejte s doposud publikovanou literaturou týkající se tohoto tématu.
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte rešerši na téma stanovení N-nitrosaminů v potravinách. Nejprve tyto látky charakterizujte a následně se zabývejte jejich analýzou. Zaměřte se zejména na postupy úpravy vzorku před vlastní analýzou.
2. V experimentální části optimalizujte GC-MS metodu separace směsi standardů
N-nitrosaminů.
3. Dále se zaměřte se na postup přípravy vzorku před analýzou. Použijte metodu mikroextrakce na tuhou fázi (SPME) a optimalizujte všechny příslušné parametry.
Dále testujte postup QUEChERS a optimalizujte jeho jednotlivé kroky tak, aby bylo dosaženo maximálních výtěžku analytů.
4. Oba optimalizované postupy přípravy vzorku aplikujte na reálné vzorky např. uzených masných výrobků.
5. Dosažené výsledky řádně a přehledně zpracujte v diskusní části a odpovídajícím způsobem je diskutujte a porovnejte s doposud publikovanou literaturou týkající se tohoto tématu.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student seznámil členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byl seznámen s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Student odpověděl na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.