Tato bakalářská práce se zabývá analýzou biologicky aktivních sloučenin obsažených v kvašeném nápoji kombucha. Na začátku práce je popsán postup přípravy nápoje a chemické složení. Dále jsou uvedeny jeho blahodárné i nežádoucí účinky na lidský organismus. Závěrem je pozornost zaměřena na samotnou analýzu bioaktivních látek v kombuše především pomocí kapalinové chromatografie.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the analysis of biologically active compounds contained in the fermented kombucha drink. The process of preparation of beverages and chemical composition is described at the beginning of the thesis. In addition, its positive and side effects on the human organism are mentioned. The last part of the thesis is devoted to the analysis of bioactive substances of kombucha by liquid chromatography.
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou biologicky aktivních sloučenin obsažených v kvašeném nápoji kombucha. Na začátku práce je popsán postup přípravy nápoje a chemické složení. Dále jsou uvedeny jeho blahodárné i nežádoucí účinky na lidský organismus. Závěrem je pozornost zaměřena na samotnou analýzu bioaktivních látek v kombuše především pomocí kapalinové chromatografie.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the analysis of biologically active compounds contained in the fermented kombucha drink. The process of preparation of beverages and chemical composition is described at the beginning of the thesis. In addition, its positive and side effects on the human organism are mentioned. The last part of the thesis is devoted to the analysis of bioactive substances of kombucha by liquid chromatography.
1. Vypracujte literární rešerši se zaměřením na přípravu kvašeného nápoje kombucha a jeho účinky na lidské zdraví. Dále se věnujte analytickému stanovení biologicky aktivních látek, které se v nápoji vyskytují. Zaměřte se především na spektrofotometrické metody pro sledování antioxidační kapacity a na separační techniky v kapalné fázi.
2. Výsledky prezentované v literatuře porovnejte a kriticky zhodnoťte.
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši se zaměřením na přípravu kvašeného nápoje kombucha a jeho účinky na lidské zdraví. Dále se věnujte analytickému stanovení biologicky aktivních látek, které se v nápoji vyskytují. Zaměřte se především na spektrofotometrické metody pro sledování antioxidační kapacity a na separační techniky v kapalné fázi.
2. Výsledky prezentované v literatuře porovnejte a kriticky zhodnoťte.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucího této práce. Studentka odpověděla na otázky členů zkušební komise.