Bakalářská práce je zaměřena na studium a stanovení antioxidační kapacity a celkového obsahu fenolických látek v sušeném ovoci (banán, ananas, kiwi, mango, pitahaya) a porovnání obsahu těchto látek v běžně sušeném ovoci vs. v ovoci lyofilizovaném. Fenolické látky byly stanoveny spektrofotometricky pomocí Folin-Ciocalteuho činidla. Antioxidační kapacita byla stanovena rovněž spektrofotometricky metodou DPPH. Výsledky obou stanovení byly statisticky zpracovány. Obsah fenolických látek i antioxidační kapacita u lyofilizovaných vzorků byly většinou výrazně vyšší.
Anotace v angličtině
This bachelor's thesis is focused on studying and determining the antioxidant capacity and the total amount of phenolic compounds in dried fruit (banana, pineapple, kiwi, mango, dragon fruit) and comparing the amount of these in oven dried vs. freeze dried samples. The total phenolic content was determined spectrophotometrically using the Folin-Ciocalteu reagent. The antioxidant capacity was also determined spectrophotometrically using the DPPH method. The results of both determinations was statistically processed. Both the total phenolic content and antioxidant capacity of freeze dried samples in most cases were significantly higher.
Bakalářská práce je zaměřena na studium a stanovení antioxidační kapacity a celkového obsahu fenolických látek v sušeném ovoci (banán, ananas, kiwi, mango, pitahaya) a porovnání obsahu těchto látek v běžně sušeném ovoci vs. v ovoci lyofilizovaném. Fenolické látky byly stanoveny spektrofotometricky pomocí Folin-Ciocalteuho činidla. Antioxidační kapacita byla stanovena rovněž spektrofotometricky metodou DPPH. Výsledky obou stanovení byly statisticky zpracovány. Obsah fenolických látek i antioxidační kapacita u lyofilizovaných vzorků byly většinou výrazně vyšší.
Anotace v angličtině
This bachelor's thesis is focused on studying and determining the antioxidant capacity and the total amount of phenolic compounds in dried fruit (banana, pineapple, kiwi, mango, dragon fruit) and comparing the amount of these in oven dried vs. freeze dried samples. The total phenolic content was determined spectrophotometrically using the Folin-Ciocalteu reagent. The antioxidant capacity was also determined spectrophotometrically using the DPPH method. The results of both determinations was statistically processed. Both the total phenolic content and antioxidant capacity of freeze dried samples in most cases were significantly higher.
1. Vypracujete rešerši s využitím odborných zdrojů na téma obsahu látek s antioxidačním potenciálem v sušeném ovoci. Zaměřte se na vliv klasického sušení v sušárně a lyofilizace na obsah látek s antioxidačním potenciálem.
2. Experimentálně ověřte obsah fenolických látek a antioxidační kapacitu vzorků sušeného ovoce připravených lyofilizací a v klasické sušárně.
3. Výsledky zpracujte a diskutujte s dostupnou literaturou.
Zásady pro vypracování
1. Vypracujete rešerši s využitím odborných zdrojů na téma obsahu látek s antioxidačním potenciálem v sušeném ovoci. Zaměřte se na vliv klasického sušení v sušárně a lyofilizace na obsah látek s antioxidačním potenciálem.
2. Experimentálně ověřte obsah fenolických látek a antioxidační kapacitu vzorků sušeného ovoce připravených lyofilizací a v klasické sušárně.
3. Výsledky zpracujte a diskutujte s dostupnou literaturou.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student seznámil členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byl seznámen s posudkem vedoucího bakalářské práce. Student odpověděl na otázky členů zkušební komise.