Tato diplomova prace je zam..ena na analyzu vybranych slo.ek chmele vicenasobnou headspace mikroextrakci tuhou fazi, ve spojeni s plynovou chromatografii a hmotnostni detekci. V teoreticke .asti jsou popsany chmel a n.ktere jeho odr.dy, chmelove slo.ky, vliv t.chto slou.enin na lidske zdravi a jejich vyu.iti. Jsou zde popsany metoda MHS-SPME a kolorimetricke m..eni barevnosti potravin. V prakticke .asti byla nejprve provedena optimalizace metody pomoci volby vhodneho objemu vzorku a teploty extrakce. Dale je popsana kvalitativni analyza odr.d chmele pomoci GC-MS. Vysledkem byly chromatogramy s aroma profily chmelovych odr.d. Dale jsou prezentovany vysledky kvantitativni analyzy linaloolu, ?Ŕ-karyofylenu a karyofylen oxidu ve vybranych odr.dach chmele. Na konci je popsano m..eni barevnosti a porovnani vysledk. drcenych chmelovych granuli pomoci spektrofotometricke kolorimetrie.
Anotace v angličtině
This thesis is focused on the analysis of selected components of hops by multiple headspace solid phase microextraction, in connection with gas chromatography and mass detection. The theoretical part describes hops and some of their varieties, hop components, the effect of these compounds on human health and their use. The MHS-SPME method and colorimetric measurement of food color are described here. In the practical part, the optimization of the method was first carried out by choosing the suitable sample volume and extraction temperature. The qualitative analysis of hop varieties using GC-MS is also described. The result was chromatograms with aroma profiles of hop varieties. The results of the quantitative analysis of linalool, â-caryophyllene and caryophyllene oxide in selected hop varieties are also presented. At the end, the measurement of color and comparison of the results of crushed hop granules using spectrophotometric colorimetry is described.
Hops, MHS-SPME, GC-MS, color measurement, linalool, â-caryophyllene, caryophyllene oxide
Rozsah průvodní práce
-
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomova prace je zam..ena na analyzu vybranych slo.ek chmele vicenasobnou headspace mikroextrakci tuhou fazi, ve spojeni s plynovou chromatografii a hmotnostni detekci. V teoreticke .asti jsou popsany chmel a n.ktere jeho odr.dy, chmelove slo.ky, vliv t.chto slou.enin na lidske zdravi a jejich vyu.iti. Jsou zde popsany metoda MHS-SPME a kolorimetricke m..eni barevnosti potravin. V prakticke .asti byla nejprve provedena optimalizace metody pomoci volby vhodneho objemu vzorku a teploty extrakce. Dale je popsana kvalitativni analyza odr.d chmele pomoci GC-MS. Vysledkem byly chromatogramy s aroma profily chmelovych odr.d. Dale jsou prezentovany vysledky kvantitativni analyzy linaloolu, ?Ŕ-karyofylenu a karyofylen oxidu ve vybranych odr.dach chmele. Na konci je popsano m..eni barevnosti a porovnani vysledk. drcenych chmelovych granuli pomoci spektrofotometricke kolorimetrie.
Anotace v angličtině
This thesis is focused on the analysis of selected components of hops by multiple headspace solid phase microextraction, in connection with gas chromatography and mass detection. The theoretical part describes hops and some of their varieties, hop components, the effect of these compounds on human health and their use. The MHS-SPME method and colorimetric measurement of food color are described here. In the practical part, the optimization of the method was first carried out by choosing the suitable sample volume and extraction temperature. The qualitative analysis of hop varieties using GC-MS is also described. The result was chromatograms with aroma profiles of hop varieties. The results of the quantitative analysis of linalool, â-caryophyllene and caryophyllene oxide in selected hop varieties are also presented. At the end, the measurement of color and comparison of the results of crushed hop granules using spectrophotometric colorimetry is described.
Hops, MHS-SPME, GC-MS, color measurement, linalool, â-caryophyllene, caryophyllene oxide
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši se zaměřením na analýzu profilu těkavých látek v potravinách i surovinách pro jejich výrobu. Popište možnosti využití mikroextrakce tuhou fází (SPME) v kombinaci s metodou plynové chromatografie ve spojení s hmotnostním spektrometrem (GC-MS) pro daný účel a prověřte i princip založený na opakované headspace extrakci (Multiple Headspace Extraction - MHE). Zaměřte se především na využití uvedených metod pro analýzu významných složek podílejících se na profilu těkavých látek chmele.
2. V experimentální části prověřte možnosti vzorkování metodou MHE-SPME s následnou separací metodou GC-MS pro analýzu linaloolu a dalších složek chmele jako ukazatelů kvality, případně stárnutí chmele. Pro tento účel nalezněte vhodné experimentální podmínky a tyto aplikujte na reálné vzorky chmelů. Výsledky korelujte s hodnotami získanými při měření barevnosti chmele.
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši se zaměřením na analýzu profilu těkavých látek v potravinách i surovinách pro jejich výrobu. Popište možnosti využití mikroextrakce tuhou fází (SPME) v kombinaci s metodou plynové chromatografie ve spojení s hmotnostním spektrometrem (GC-MS) pro daný účel a prověřte i princip založený na opakované headspace extrakci (Multiple Headspace Extraction - MHE). Zaměřte se především na využití uvedených metod pro analýzu významných složek podílejících se na profilu těkavých látek chmele.
2. V experimentální části prověřte možnosti vzorkování metodou MHE-SPME s následnou separací metodou GC-MS pro analýzu linaloolu a dalších složek chmele jako ukazatelů kvality, případně stárnutí chmele. Pro tento účel nalezněte vhodné experimentální podmínky a tyto aplikujte na reálné vzorky chmelů. Výsledky korelujte s hodnotami získanými při měření barevnosti chmele.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
1) Prezentace výsledků diplomové práce.
2) Studentka zodpověděla dotazy oponenta diplomové práce a členů zkušebné komise.