Bakalářská práce je zaměřena na žáky 2. stupně základní školy s cílem zjistit, jaké jsou jejich stravovací návyky. Teoretická část se zabývá zásadami zdravého stravování a výživou pubescentů. Pozornost je kladena na to, jaký vliv má škola na utváření stravovacích návyků, a charakterizovány jsou některé formy alternativního stravování. V praktické části je představeno, jaké stravovací návyky mají žáci 2. stupně základní školy, kde se o správných stravovacích návycích dozvěděli a jakých chyb se při stravování nejčastěji dopouštějí.
Anotace v angličtině
The aim of this dissertation is to find out what are the eating habits of 6th to 9th graders of primary school. The teoretical part focuses on the principals of healthy eating and nutrition of pubescents. The attention is paid to schools' influence in contributing to creating healthy eating habits, included are some of the alternative ways of achieving this goal. The practical part introduces the current eating habits of this age group where have they learnt about them and what are the most common mistakes.
Klíčová slova
pubescent, výživa, stravovací návyky, alternativní strava, školní stravování
Klíčová slova v angličtině
pubescent, nutrition, eating habits, alternative diet, school meals
Rozsah průvodní práce
70 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je zaměřena na žáky 2. stupně základní školy s cílem zjistit, jaké jsou jejich stravovací návyky. Teoretická část se zabývá zásadami zdravého stravování a výživou pubescentů. Pozornost je kladena na to, jaký vliv má škola na utváření stravovacích návyků, a charakterizovány jsou některé formy alternativního stravování. V praktické části je představeno, jaké stravovací návyky mají žáci 2. stupně základní školy, kde se o správných stravovacích návycích dozvěděli a jakých chyb se při stravování nejčastěji dopouštějí.
Anotace v angličtině
The aim of this dissertation is to find out what are the eating habits of 6th to 9th graders of primary school. The teoretical part focuses on the principals of healthy eating and nutrition of pubescents. The attention is paid to schools' influence in contributing to creating healthy eating habits, included are some of the alternative ways of achieving this goal. The practical part introduces the current eating habits of this age group where have they learnt about them and what are the most common mistakes.
Klíčová slova
pubescent, výživa, stravovací návyky, alternativní strava, školní stravování
Klíčová slova v angličtině
pubescent, nutrition, eating habits, alternative diet, school meals
Zásady pro vypracování
Cílem práce bude představit problematiku stravovacích návyků žáků 2. stupně základní školy. V teoretické části budou vymezeny zásady zdravého stravování s ohledem na vývojové období vybrané skupiny. Příblíženy budou některé moderní poznatky o zdravém stravování a o alternativních možnostech stravování (např. vegetariánství, veganství, ...). Pozornost bude kladena také na pitný režim.
Praktická část bude zaměřena na žáky 2. stupně základních škol s cílem zjistit, jaké jsou jejich stravovací návyky a kde je získali.
Výzkum bude proveden pomocí kvantitativního šetření pomoci výzkumného nástroje dotazník vlastní konstrukce.
Zásady pro vypracování
Cílem práce bude představit problematiku stravovacích návyků žáků 2. stupně základní školy. V teoretické části budou vymezeny zásady zdravého stravování s ohledem na vývojové období vybrané skupiny. Příblíženy budou některé moderní poznatky o zdravém stravování a o alternativních možnostech stravování (např. vegetariánství, veganství, ...). Pozornost bude kladena také na pitný režim.
Praktická část bude zaměřena na žáky 2. stupně základních škol s cílem zjistit, jaké jsou jejich stravovací návyky a kde je získali.
Výzkum bude proveden pomocí kvantitativního šetření pomoci výzkumného nástroje dotazník vlastní konstrukce.
Seznam doporučené literatury
FRAŇKOVÁ, Slávka, Jana PAŘÍZKOVÁ a Eva MALICHOVÁ. Jídlo v životě dítěte a adoslescenta: teorie, výzkum, praxe. Praha: Karolinum, 2013. ISBN 978-80-246-2247-7.
KLIMEŠOVÁ, Iva a Jiří STELZER. Fyziologie výživy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013. ISBN 978-80-244-3280-9.
PAMPLONA ROGER, Jorge D. Vychutnej život!: kniha o zdravé výživě. [1. vyd.]. Praha: Advent-Orion, 1998. Život a zdraví. ISBN 80-7172-144-1.
SHARMA, Sangita. Klinická výživa a dietologie: v kostce. Přeložil Hana POSPÍŠILOVÁ. Praha: Grada Publishing, 2018. Sestra. ISBN 978-80-271-0228-0.
Seznam doporučené literatury
FRAŇKOVÁ, Slávka, Jana PAŘÍZKOVÁ a Eva MALICHOVÁ. Jídlo v životě dítěte a adoslescenta: teorie, výzkum, praxe. Praha: Karolinum, 2013. ISBN 978-80-246-2247-7.
KLIMEŠOVÁ, Iva a Jiří STELZER. Fyziologie výživy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013. ISBN 978-80-244-3280-9.
PAMPLONA ROGER, Jorge D. Vychutnej život!: kniha o zdravé výživě. [1. vyd.]. Praha: Advent-Orion, 1998. Život a zdraví. ISBN 80-7172-144-1.
SHARMA, Sangita. Klinická výživa a dietologie: v kostce. Přeložil Hana POSPÍŠILOVÁ. Praha: Grada Publishing, 2018. Sestra. ISBN 978-80-271-0228-0.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přistoupila k obhajobě řádně připravena. Byly zodpovězeny otázky, které byly položeny členy komise i v posudcích.