Diplomová práce byla zaměřena na optimalizaci přípravy hybridního hydrogelu
s močovinou, připraveného ze škrobu z kukuřice voskové, kyseliny akrylové a akrylamidu,
pro jeho využití jako agrochemikálie s postupným uvolňováním močoviny. Optimalizovaným
postupem byly následně připraveny hybridní hydrogely s močovinou ze škrobů kukuřičného,
bramborového, pšeničného a rýžového. Tyto hydrogely byly připraveny ve dvou provedeních,
a to za použití síťovacího činidla N,N?-methylen-bis-akrylamidu nebo bez použití síťovacího
činidla N,N?-methylen-bis-akrylamidu. U připravených hybridních hydrogelů byly zkoumány
jejich vlastnosti jako bobtnací poměr, rozpustnost v destilované vodě, vysychání a uvolňování
v čase. Dále u hybridních hydrogelů byla provedena diferenční skenovací kalorimetrie,
termogravimetrická analýza, infračervená spektroskopie s Fourierovou transformací
a skenovací elektronová mikroskopie. Všechny tyto vlastnosti byly porovnány s vlastnostmi
analogicky připravených hydrogelů bez močoviny.
Anotace v angličtině
The Diploma thesis was focused on the optimization of the preparation of a urea hybrid
hydrogel prepared from waxy corn starch, acrylic acid and acrylamide for its use as a gradual
release agrochemical. Subsequently, urea hybrid hydrogels were prepared from corn, potato,
wheat and rice starches by an optimized procedure. These hydrogels were prepared in two
embodiments, using the crosslinking agent N,N'-methylene-bis-acrylamide or without
the crosslinking agent N,N'-methylene-bis-acrylamide. The prepared hybrid hydrogels
were investigated for their properties such as swelling ratio, solubility in distilled water, drying
and time release. Furthermore, differential scanning calorimetry, thermogravimetric analysis,
Fourier transform infrared spectroscopy and scanning electron microscopy were performed
on the hybrid hydrogels. All these properties were compared with those of analogously prepared
urea-free hydrogels
Diplomová práce byla zaměřena na optimalizaci přípravy hybridního hydrogelu
s močovinou, připraveného ze škrobu z kukuřice voskové, kyseliny akrylové a akrylamidu,
pro jeho využití jako agrochemikálie s postupným uvolňováním močoviny. Optimalizovaným
postupem byly následně připraveny hybridní hydrogely s močovinou ze škrobů kukuřičného,
bramborového, pšeničného a rýžového. Tyto hydrogely byly připraveny ve dvou provedeních,
a to za použití síťovacího činidla N,N?-methylen-bis-akrylamidu nebo bez použití síťovacího
činidla N,N?-methylen-bis-akrylamidu. U připravených hybridních hydrogelů byly zkoumány
jejich vlastnosti jako bobtnací poměr, rozpustnost v destilované vodě, vysychání a uvolňování
v čase. Dále u hybridních hydrogelů byla provedena diferenční skenovací kalorimetrie,
termogravimetrická analýza, infračervená spektroskopie s Fourierovou transformací
a skenovací elektronová mikroskopie. Všechny tyto vlastnosti byly porovnány s vlastnostmi
analogicky připravených hydrogelů bez močoviny.
Anotace v angličtině
The Diploma thesis was focused on the optimization of the preparation of a urea hybrid
hydrogel prepared from waxy corn starch, acrylic acid and acrylamide for its use as a gradual
release agrochemical. Subsequently, urea hybrid hydrogels were prepared from corn, potato,
wheat and rice starches by an optimized procedure. These hydrogels were prepared in two
embodiments, using the crosslinking agent N,N'-methylene-bis-acrylamide or without
the crosslinking agent N,N'-methylene-bis-acrylamide. The prepared hybrid hydrogels
were investigated for their properties such as swelling ratio, solubility in distilled water, drying
and time release. Furthermore, differential scanning calorimetry, thermogravimetric analysis,
Fourier transform infrared spectroscopy and scanning electron microscopy were performed
on the hybrid hydrogels. All these properties were compared with those of analogously prepared
urea-free hydrogels
Hydrogely mohou hrát v budoucnu významnou roli v zemědělství. Mohou sloužit k regulaci množství vody v půdě a k zásobování rostlin potřebnými živinami. Ve své práci se zaměřte na syntézu vybraných hybridních hydrogelů pro agrochemické využití.
1. Proveďte literární rešerši zaměřenou na hydrogely zejména pro agrochemické využití. Shrňte dosavadní poznatky z hlediska jejich složení a vlastností.
2. Optimalizujte postup přípravy hydrogelu na bázi kyseliny akrylové, akrylamidu, škrobu a močoviny.
3. Charakterizujte připravené hydrogely z hlediska jejich materiálových vlastností i vlastností důležitých pro jejich využití v zemědělství.
Zásady pro vypracování
Hydrogely mohou hrát v budoucnu významnou roli v zemědělství. Mohou sloužit k regulaci množství vody v půdě a k zásobování rostlin potřebnými živinami. Ve své práci se zaměřte na syntézu vybraných hybridních hydrogelů pro agrochemické využití.
1. Proveďte literární rešerši zaměřenou na hydrogely zejména pro agrochemické využití. Shrňte dosavadní poznatky z hlediska jejich složení a vlastností.
2. Optimalizujte postup přípravy hydrogelu na bázi kyseliny akrylové, akrylamidu, škrobu a močoviny.
3. Charakterizujte připravené hydrogely z hlediska jejich materiálových vlastností i vlastností důležitých pro jejich využití v zemědělství.
Seznam doporučené literatury
-
Seznam doporučené literatury
-
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Tématem diplomové práce studenta bylo studium optimalizace hybridních hydrogelů s močovinou. Student v prezentaci, přiměřené délky, shrnul teoretické základy, výsledky a závěry diplomové práce. Po prezentaci následovalo čtení posudků vedoucího diplomové práce a oponenta, kterým byl přítomný doc. Zlámal. Vzhledem k velkému množství dotazů oponenta práce došlo k postupnému čtení jeho dotazů, student na ty dotazy reagoval dobře. Diskuze s oponentem byla velmi obsáhla a student v ní prokázal dobrou orientaci v daném tématu. Dotazy byly položeny i dalšími členy komise. Konkrétně byly zaměřené na syntézu studovaných materiálů, jejich strukturu a vlastnosti.