Tato diplomová práce se zabývá poměrně nově schválenou potravinou na trhu EU, konkrétně cascarou. V teoretické části je popsána její charakteristika, co se týče zpracování, chemického složení, mikrobiální kontaminace či schvalovacího procesu. Experimentální část se zabývá jejím mikrobiálním rozborem, dále přípravou extraktů a jejich antimikrobiální účinností.
Anotace v angličtině
The thesis deals with a relatively newly approved food on the EU market, cascara. The theoretical part describes its characteristics in terms of processing, chemical composition, microbial contamination and approval process. The experimental part deals with its microbial analysis, preparation of extracts and their antimicrobial efficacy.
Tato diplomová práce se zabývá poměrně nově schválenou potravinou na trhu EU, konkrétně cascarou. V teoretické části je popsána její charakteristika, co se týče zpracování, chemického složení, mikrobiální kontaminace či schvalovacího procesu. Experimentální část se zabývá jejím mikrobiálním rozborem, dále přípravou extraktů a jejich antimikrobiální účinností.
Anotace v angličtině
The thesis deals with a relatively newly approved food on the EU market, cascara. The theoretical part describes its characteristics in terms of processing, chemical composition, microbial contamination and approval process. The experimental part deals with its microbial analysis, preparation of extracts and their antimicrobial efficacy.
Teoretická část: Zpracujte literární rešerši cílenou na problematiku antimikrobiálních účinků přírodních látek. Popište účinky a použití kávových třešní, včetně legislativních informací.
Experimentální část:
1. Zjistěte mikrobiální čistotu kávových třešní.
2. Připravte různé extrakty z kávových třešní a zjistěte jejich antimikrobiální účinnost.
3. Proveďte stabilizační a mikrobiální test přípravy cold brew při různých teplotách.
4. Připravte hydrodestilací olej z kávových třešní a otestujte jeho antimikrobiální účinnost. Výsledky antimikrobiální účinnosti oleje a extraktů porovnejte.
5. Ze získaných výsledků vyvoďte závěry a porovnejte je s dostupnou vědeckou literaturou.
Zásady pro vypracování
Teoretická část: Zpracujte literární rešerši cílenou na problematiku antimikrobiálních účinků přírodních látek. Popište účinky a použití kávových třešní, včetně legislativních informací.
Experimentální část:
1. Zjistěte mikrobiální čistotu kávových třešní.
2. Připravte různé extrakty z kávových třešní a zjistěte jejich antimikrobiální účinnost.
3. Proveďte stabilizační a mikrobiální test přípravy cold brew při různých teplotách.
4. Připravte hydrodestilací olej z kávových třešní a otestujte jeho antimikrobiální účinnost. Výsledky antimikrobiální účinnosti oleje a extraktů porovnejte.
5. Ze získaných výsledků vyvoďte závěry a porovnejte je s dostupnou vědeckou literaturou.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Odůvodnění nezveřejnění VŠKP
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Ocenění práce
Ocenění (Cena společnosti DEVRO)
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce i členů zkušební komise.