První část diplomové práce popisuje dýně, jejich druhy, klimatické a pěstitelské požadavky, výživovou hodnotu a význam v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Druhá část práce se zabývá pojmem lyofilizace, popisuje její princip a průběh, výhody i nevýhody a také její využití. Třetí část této práce obsahuje stručné informace o fyzikálních a chemických parametrech, které byly v této práci zvoleny pro charakterizaci dýňového prášku sušeného pomocí různě nastavených parametrů při lyofilizaci. Vybrané parametry byly vyhodnoceny v závěrečné části.
Anotace v angličtině
The first part of the master's thesis describes pumpkins, their varieties, climatic and cultivation conditions, nutritional value, and their significance in the food and pharmaceutical industry. The second part focuses on lyophilization, defines the term, describes the crucial principles and the process itself, and pays attention to its uses, advantages, and disadvantages. The third part includes information about physical and chemical parameters used to characterize the pumpkin powder, freeze-dried based on various lyophilization settings. Selected parameters were evaluated in the final section.
První část diplomové práce popisuje dýně, jejich druhy, klimatické a pěstitelské požadavky, výživovou hodnotu a význam v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Druhá část práce se zabývá pojmem lyofilizace, popisuje její princip a průběh, výhody i nevýhody a také její využití. Třetí část této práce obsahuje stručné informace o fyzikálních a chemických parametrech, které byly v této práci zvoleny pro charakterizaci dýňového prášku sušeného pomocí různě nastavených parametrů při lyofilizaci. Vybrané parametry byly vyhodnoceny v závěrečné části.
Anotace v angličtině
The first part of the master's thesis describes pumpkins, their varieties, climatic and cultivation conditions, nutritional value, and their significance in the food and pharmaceutical industry. The second part focuses on lyophilization, defines the term, describes the crucial principles and the process itself, and pays attention to its uses, advantages, and disadvantages. The third part includes information about physical and chemical parameters used to characterize the pumpkin powder, freeze-dried based on various lyophilization settings. Selected parameters were evaluated in the final section.
1. Popište botanické zařazení dýně (Cucurbita sp.) a její výživové složení. S využitím zahraničních odborných periodik popište využití dýňového prášku/mouky v potravinách, zdůrazněte výhody obohacování potravin dýňovým práškem/moukou. V rámci teoretické části popište princip lyofilizace (výhody, nevýhody).
2. Připravte dýňový prášek lyofilizací za různých podmínek a charakterizujte ho na základě vybraných fyzikálních a chemických parametrů.
3. Výsledky vyhodnoťte s využitím statistických metod a kriticky diskutujte s dostupnou literaturou.
Zásady pro vypracování
1. Popište botanické zařazení dýně (Cucurbita sp.) a její výživové složení. S využitím zahraničních odborných periodik popište využití dýňového prášku/mouky v potravinách, zdůrazněte výhody obohacování potravin dýňovým práškem/moukou. V rámci teoretické části popište princip lyofilizace (výhody, nevýhody).
2. Připravte dýňový prášek lyofilizací za různých podmínek a charakterizujte ho na základě vybraných fyzikálních a chemických parametrů.
3. Výsledky vyhodnoťte s využitím statistických metod a kriticky diskutujte s dostupnou literaturou.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.