Diplomová práce se zabývá stanovením furanických látek a maltolu v různých fázích pražení kávy pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s DAD detektorem. Pozornost je věnována také sacharidům, které byly stanoveny pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s refraktometrickým detektorem. K analýze byly použity komerčně dostupné vzorky zrnkové a instantní kávy a také vzorky kávy odebírané v určitých časových intervalech během pražení.
Anotace v angličtině
The diploma thesis is focused on the determination of furanic substances and maltol in different stages of coffee roasting using high-performance liquid chromatography with DAD detector. Attention is also paid to carbohydrates which were determined using high-performance liquid chromatography with refractometric detector. Commercially available bean and instant coffee samples as well as coffee samples taken at specific time intervals during roasting were used for the analysis.
Diplomová práce se zabývá stanovením furanických látek a maltolu v různých fázích pražení kávy pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s DAD detektorem. Pozornost je věnována také sacharidům, které byly stanoveny pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s refraktometrickým detektorem. K analýze byly použity komerčně dostupné vzorky zrnkové a instantní kávy a také vzorky kávy odebírané v určitých časových intervalech během pražení.
Anotace v angličtině
The diploma thesis is focused on the determination of furanic substances and maltol in different stages of coffee roasting using high-performance liquid chromatography with DAD detector. Attention is also paid to carbohydrates which were determined using high-performance liquid chromatography with refractometric detector. Commercially available bean and instant coffee samples as well as coffee samples taken at specific time intervals during roasting were used for the analysis.
1. Proveďte literární rešerši týkající se složení a výroby kávy. Dále se zaměřte na fyzikálně chemické vlastnosti 5- hydroxymethylfurfuralu, furfuralu, maltolu, 2-furylmethylketonu, 5-methylfurfuralu, glukózy, fruktózy a sacharózy a jejich kvantitativní analýzy s využitím moderních separačních technik.
2. Optimalizujte podmínky pro analýzu vybraných derivátů furanu pomocí separační techniky RP-HPLC s DAD.
3. Optimalizujte podmínky pro analýzu glukózy, fruktózy a sacharózy separační technikou HPLC s RI detekcí.
4. Nalezené optimální podmínky aplikujte pro stanovení obsahu výše uvedených látek ve vzorcích kávy při různém stupni pražení a při různém způsobu její přípravy.
5. Dosažené výsledky porovnejte a vyhodnoťte.
Zásady pro vypracování
1. Proveďte literární rešerši týkající se složení a výroby kávy. Dále se zaměřte na fyzikálně chemické vlastnosti 5- hydroxymethylfurfuralu, furfuralu, maltolu, 2-furylmethylketonu, 5-methylfurfuralu, glukózy, fruktózy a sacharózy a jejich kvantitativní analýzy s využitím moderních separačních technik.
2. Optimalizujte podmínky pro analýzu vybraných derivátů furanu pomocí separační techniky RP-HPLC s DAD.
3. Optimalizujte podmínky pro analýzu glukózy, fruktózy a sacharózy separační technikou HPLC s RI detekcí.
4. Nalezené optimální podmínky aplikujte pro stanovení obsahu výše uvedených látek ve vzorcích kávy při různém stupni pražení a při různém způsobu její přípravy.
5. Dosažené výsledky porovnejte a vyhodnoťte.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucí práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Odůvodnění nezveřejnění VŠKP
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.