Tato bakalářská práce se zabývá stanovením biologicky aktivních látek obsažených v mikroskopických řasách spirulina a chlorella, které řadíme mezi zelené superpotraviny. V teoretické části je popsáno chemické složení, fyziologické vlastnosti a využití těchto řas. Dále jsou zde zmíněny pozitivní účinky spiruliny a chlorelly na lidský organismus, stručně popsány základy separačních technik a moderních analytických metod sledujících antioxidační aktivitu látek. Experimentální část je věnována stanovení antioxidační aktivity extraktů připravených ze spiruliny a chlorelly pomocí spektrofotometrických metod.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the determination of biologically active substances contained in the microscopic algae spirulina and chlorella that we classify as green superfoods. The theoretical part describes the chemical composition, physiological properties, and use of these algae. In addition, the positive effects of spirulina and chlorella on the human organism are mentioned, the basics of separation techniques and modern analytical methods monitoring the antioxidant activity of substances are briefly described. The experimental part is dedicated to the determination of the antioxidant activity of algae extracts using spectrophotometric methods.
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením biologicky aktivních látek obsažených v mikroskopických řasách spirulina a chlorella, které řadíme mezi zelené superpotraviny. V teoretické části je popsáno chemické složení, fyziologické vlastnosti a využití těchto řas. Dále jsou zde zmíněny pozitivní účinky spiruliny a chlorelly na lidský organismus, stručně popsány základy separačních technik a moderních analytických metod sledujících antioxidační aktivitu látek. Experimentální část je věnována stanovení antioxidační aktivity extraktů připravených ze spiruliny a chlorelly pomocí spektrofotometrických metod.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with the determination of biologically active substances contained in the microscopic algae spirulina and chlorella that we classify as green superfoods. The theoretical part describes the chemical composition, physiological properties, and use of these algae. In addition, the positive effects of spirulina and chlorella on the human organism are mentioned, the basics of separation techniques and modern analytical methods monitoring the antioxidant activity of substances are briefly described. The experimental part is dedicated to the determination of the antioxidant activity of algae extracts using spectrophotometric methods.
Vypracujte literární rešerši se zaměřením na fyziologické účinky zelených potravin, přičemž se zaměřte na látky obsažené ve spirulině a chlorelle. Dále se věnujte využití moderních analytických technik v analýze biologicky aktivních látek obsažených v těchto řasách. Zaměřte se na úpravu vzorku před analýzou a samotné analýze extraktů pomocí spektrofotometrických technik či pomocí separačních technik v kapalné fázi.
Poznatky z literatury využijte pro analýzu antioxidační kapacity extraktů připravených z výše zmíněných řas pomocí spektrofotometrických metod.
Výsledky prezentované v literatuře a experimentálně zjištěné porovnejte a kriticky zhodnoťte.
Výsledky zpracujte formou závěrečné práce v souladu se Směrnicí UPCE č. 7/2019 "Pravidla pro odevzdávání, zveřejňování a formální úpravu závěrečných prací" v platném znění.
Zásady pro vypracování
Vypracujte literární rešerši se zaměřením na fyziologické účinky zelených potravin, přičemž se zaměřte na látky obsažené ve spirulině a chlorelle. Dále se věnujte využití moderních analytických technik v analýze biologicky aktivních látek obsažených v těchto řasách. Zaměřte se na úpravu vzorku před analýzou a samotné analýze extraktů pomocí spektrofotometrických technik či pomocí separačních technik v kapalné fázi.
Poznatky z literatury využijte pro analýzu antioxidační kapacity extraktů připravených z výše zmíněných řas pomocí spektrofotometrických metod.
Výsledky prezentované v literatuře a experimentálně zjištěné porovnejte a kriticky zhodnoťte.
Výsledky zpracujte formou závěrečné práce v souladu se Směrnicí UPCE č. 7/2019 "Pravidla pro odevzdávání, zveřejňování a formální úpravu závěrečných prací" v platném znění.