Tato diplomová práce je zaměřena na analýzu těkavých látek celých semen máku setého za pomocí headspace mikroextrakce tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostní spektrometrií a pomocí headspace mikroextrakce tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií s plamenovým ionizačním detektorem. V teoretické části jsou shrnuty základní informace o máku setém a jeho nutriční parametry. Je zde popsáno aroma potravin, možnosti izolace těkavých látek a jejich následná analýza. Dále jsou popsány postupy analýzy těkavých látek zejména v makových olejích. V praktické části byla provedena optimalizace extrakčních podmínek, jako je navážka vzorku, teplota a čas extrakce, za účelem extrakce co největšího počtu těkavých látek. Výsledkem byly aromaprofily několika odrůd semen máku setého, kde se podařilo identifikovat podstatné množství těkavých látek. Dále byla semena různých odrůd mezi sebou porovnána.
Anotace v angličtině
This thesis deals with analysis of volatile substances of whole poppy seed by headspace solid phase microextraction followed by gas chromatography and mass spectrometry and using headspace solid phase microextraction followed by gas chromatography with a flame ionisation detector. The theoretical part summarises the basic information about poppy seed and its nutritional parameters. It describes the aroma of food, the possibilities of the isolation of volatile substances, and their subsequent analysis. It also describes the procedures for analysing volatile substances, especially in poppy oils. The practical part of this work consists of optimisation of extraction conditions such as weight, temperature, and extraction time to extract as many volatile substances as possible from poppy seeds. The results were aroma profiles of several varieties of poppy seeds, where a substantial number of volatile substances were identified. Additionally, seeds of different varieties were compared with each other.
Tato diplomová práce je zaměřena na analýzu těkavých látek celých semen máku setého za pomocí headspace mikroextrakce tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostní spektrometrií a pomocí headspace mikroextrakce tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií s plamenovým ionizačním detektorem. V teoretické části jsou shrnuty základní informace o máku setém a jeho nutriční parametry. Je zde popsáno aroma potravin, možnosti izolace těkavých látek a jejich následná analýza. Dále jsou popsány postupy analýzy těkavých látek zejména v makových olejích. V praktické části byla provedena optimalizace extrakčních podmínek, jako je navážka vzorku, teplota a čas extrakce, za účelem extrakce co největšího počtu těkavých látek. Výsledkem byly aromaprofily několika odrůd semen máku setého, kde se podařilo identifikovat podstatné množství těkavých látek. Dále byla semena různých odrůd mezi sebou porovnána.
Anotace v angličtině
This thesis deals with analysis of volatile substances of whole poppy seed by headspace solid phase microextraction followed by gas chromatography and mass spectrometry and using headspace solid phase microextraction followed by gas chromatography with a flame ionisation detector. The theoretical part summarises the basic information about poppy seed and its nutritional parameters. It describes the aroma of food, the possibilities of the isolation of volatile substances, and their subsequent analysis. It also describes the procedures for analysing volatile substances, especially in poppy oils. The practical part of this work consists of optimisation of extraction conditions such as weight, temperature, and extraction time to extract as many volatile substances as possible from poppy seeds. The results were aroma profiles of several varieties of poppy seeds, where a substantial number of volatile substances were identified. Additionally, seeds of different varieties were compared with each other.
1. Vypracujte literární rešerši zaměřenou na analýzu těkavých látek v potravinách s důrazem na profilování těkavých látek. Zaměřte se především na analýzu těkavých složek a jejich zastoupení v semenech máku setého (Papaver somniferum L.). Pro tento účel popište možnosti využití mikroextrakce tuhou fází (SPME) ve spojení s metodou plynové chromatografie (GC) s různými detekčními systémy.
2. V experimentální části prověřte možnosti vzorkování SPME metodou ve vhodném uspořádání s následnou separací sloučenin metodou GC s hmotnostním (MS), případně plamenovým ionizačním (FID) detektorem. Porovnejte profily těkavých látek jednotlivých vzorků máku setého a s využitím dostupných retenčních indexů a knihoven hmotnostních spekter identifikujte co největší počet složek.
Zásady pro vypracování
1. Vypracujte literární rešerši zaměřenou na analýzu těkavých látek v potravinách s důrazem na profilování těkavých látek. Zaměřte se především na analýzu těkavých složek a jejich zastoupení v semenech máku setého (Papaver somniferum L.). Pro tento účel popište možnosti využití mikroextrakce tuhou fází (SPME) ve spojení s metodou plynové chromatografie (GC) s různými detekčními systémy.
2. V experimentální části prověřte možnosti vzorkování SPME metodou ve vhodném uspořádání s následnou separací sloučenin metodou GC s hmotnostním (MS), případně plamenovým ionizačním (FID) detektorem. Porovnejte profily těkavých látek jednotlivých vzorků máku setého a s využitím dostupných retenčních indexů a knihoven hmotnostních spekter identifikujte co největší počet složek.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Ocenění práce
Ocenění (Cena společnosti DEVRO)
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.