Tato práce se zabývá biologicky aktivními látkami. Pozornost je věnována složení trnky obecné a jejímu využití. Dále jsou specifikovány účinky na lidské zdraví. V neposlední řadě jsou v této práci popsané metody pro stanovení přírodních potravinářských barviv obsažených v trnce obecné.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the biologically active substances. Attention is paid to the composition blackthorn fruits and her exploitation. Further, the effects on human health are specified. Finally, there are described methods of natural food colouring analysis in blackthorn fruits.
Tato práce se zabývá biologicky aktivními látkami. Pozornost je věnována složení trnky obecné a jejímu využití. Dále jsou specifikovány účinky na lidské zdraví. V neposlední řadě jsou v této práci popsané metody pro stanovení přírodních potravinářských barviv obsažených v trnce obecné.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the biologically active substances. Attention is paid to the composition blackthorn fruits and her exploitation. Further, the effects on human health are specified. Finally, there are described methods of natural food colouring analysis in blackthorn fruits.
1. Charakterizujte botanické zařazení trnky obecné (Prunus spinosa). Definujte její výživové složení a obsah biologicky aktivních látek (vitamíny, minerály, polyfenolické látky).
2. V práci se zaměřte na využití plodů (a výrobků z nich) v potravinářství, popř. medicíně/léčitelství. Pro zpracování využijte převážně zahraniční odbornou literaturu (periodika, monografie)
3. V závěru formulujte svá doporučení pro jejich pravidelnou konzumaci.
Zásady pro vypracování
1. Charakterizujte botanické zařazení trnky obecné (Prunus spinosa). Definujte její výživové složení a obsah biologicky aktivních látek (vitamíny, minerály, polyfenolické látky).
2. V práci se zaměřte na využití plodů (a výrobků z nich) v potravinářství, popř. medicíně/léčitelství. Pro zpracování využijte převážně zahraniční odbornou literaturu (periodika, monografie)
3. V závěru formulujte svá doporučení pro jejich pravidelnou konzumaci.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Seznam doporučené literatury
Podle pokynů vedoucího práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušebni komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucího bakalářské práce. Studentka odpověděla na otázky členů zkušební komise.