Tato bakalářská práce se věnuje kurkuminu ? polyfenolu, který se přirozeně vyskytuje v rostlinách rodu Curcuma L. Jsou zde vyjmenovány nejen jeho fyzikálně-chemické a biologické vlastnosti, ale také možnosti jejich zlepšení prostřednictvím syntézy nových analogů kurkuminu. Zmíněno je i též potenciální využití kurkuminu, a to především v potravinářském průmyslu. V závěru jsou uvedeny některé metody stanovení kurkuminu v potravinách či v biologicky aktivních doplňcích stravy.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is focused on curcumin ? a polyphenol naturally occurring in plants of the genus Curcuma L. Not only its physicochemical and biological properties are appointed, but also the possibilities of their improvement through the synthesis of new curcumin analogues. It is also mentioned the potential use of curcumin, especially in the food industry. Finally, some methods of determination of curcumin in food or biologically active food supplements are presented.
Klíčová slova
Kurkumin, kurkuminoidy, Kurkuma, Curcuma longa L., E100
Klíčová slova v angličtině
Curcumin, Curcuminoids, Turmeric, Curcuma longa L., E100
Rozsah průvodní práce
54
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se věnuje kurkuminu ? polyfenolu, který se přirozeně vyskytuje v rostlinách rodu Curcuma L. Jsou zde vyjmenovány nejen jeho fyzikálně-chemické a biologické vlastnosti, ale také možnosti jejich zlepšení prostřednictvím syntézy nových analogů kurkuminu. Zmíněno je i též potenciální využití kurkuminu, a to především v potravinářském průmyslu. V závěru jsou uvedeny některé metody stanovení kurkuminu v potravinách či v biologicky aktivních doplňcích stravy.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis is focused on curcumin ? a polyphenol naturally occurring in plants of the genus Curcuma L. Not only its physicochemical and biological properties are appointed, but also the possibilities of their improvement through the synthesis of new curcumin analogues. It is also mentioned the potential use of curcumin, especially in the food industry. Finally, some methods of determination of curcumin in food or biologically active food supplements are presented.
Klíčová slova
Kurkumin, kurkuminoidy, Kurkuma, Curcuma longa L., E100
Klíčová slova v angličtině
Curcumin, Curcuminoids, Turmeric, Curcuma longa L., E100
Zásady pro vypracování
1. Z dostupné literatury vypracujte rešerši shrnující informace o kurkuminu. Popište jeho strukturu, vlastnosti a biologické funkce.
2. V další části se zaměřte na jeho obsah v potravinách a možnosti jeho stanovení.
Zásady pro vypracování
1. Z dostupné literatury vypracujte rešerši shrnující informace o kurkuminu. Popište jeho strukturu, vlastnosti a biologické funkce.
2. V další části se zaměřte na jeho obsah v potravinách a možnosti jeho stanovení.
Seznam doporučené literatury
Recentní vědecká literatura, publikace z databáze WOS, PubMed, Sciencedirect apod. Dále dle pokynů vedoucího bakalářské práce.
Seznam doporučené literatury
Recentní vědecká literatura, publikace z databáze WOS, PubMed, Sciencedirect apod. Dále dle pokynů vedoucího bakalářské práce.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucího bakalářské práce. Studentka odpověděla na otázky členů zkušební komise.